Tri su ključna momenta koja su označila krah Agrokora: Izvješće Moody'sa, nastup ruskog veleposlanika te otkriće N1 o kasnovečernjem konspirativnom sastanku u Banskim dvorima.

Ivica Todorić traži pomoć države! Nakon toga posve je jasno - Todorić je pred zidom, ili na rubu provalije, koliko god to ministri prije toga nisu mogli javno priznati.

A u pozadini, već se okuplja grupa Borg, no detalje o tome saznat ćemo mnogo kasnije. Unatoč otporu oporbe, lex Agrokor je izglasan, uz ruke Mostovaca. Jedino je pitanje tko će prije zauzeti mjesto za upravljačem - ruske banke ili Vlada. No, nakon što je Roglić ovršio Todorića, kreće stampedo vjerovnika, standstill aranžman na kojem radili Rusi više nema nikakve šanse - Ivica Todorić stavljen je pred gotov čin - iako kasnije tvrdi da je bio ucijenjen - stavlja potpis kojim sam sebe potpuno razvlašćuje u kompaniji koju je stvarao cijeli život. No, pravosuđe će mu ostaviti dovoljno vremena da pripremi svoj bijeg iz zemlje. Godinu kasnije, ekskluzivni intervju daje za - N1.

Skandalozni detalji cure na sve strane. Optužbe pršte. Svi su navodno "sve znali" o Todorićevom poslovanju i šutjeli. Most se svrstava uz SDP - Mostovi ministri javno traže Todorićevu i Marićevu glavu. Rezultat je poznat - pad vladajuće koalicije - preslagivanje vlade. Vlada za izvanrednog povjerenika bira Antu Ramljaka, čovjek koji je, kasnije ćemo saznati jedan od onih koji su zakon pisali. A i većina drugih koji su zakon pisali dobivaju unosne savjetničke poslove koji donose milijunske zarade. Novinari mjesecima pokušavaju saznati tko je pisao zakon, potpredsjednica Vlade Martina Dalić odbija odgovoriti.

Na koncu, nakon što se Dalić konačno odvažila reći da je ona pisala, curi iz same grupe Borg, mailovi dokazuju - Dalić je lagala, ona jest koordinirala, ali njezina ad hoc radna skupina pisala je zakon. Ramljak pod pritiskom daje ostavku, pokušavajući spasiti Dalić, ali na koncu, i to nakon što je preživjela pokušaj opoziva u Saboru, i ona mora otići, kako ne bi za sobom povukla i Plenkovića i cijelu vladu.

No, kolikogod napadani, Dalić i Ramljak obavili su posao. U samo četiri dana prije Uskrsa Ramljak aranžira 80 milijuna eura bez kojih Agrokor ne bi preživio. Koliko god i danas trajale kontroverze oko roll-up kredita, i koliko god bilo stvarnog ili glumljenog nezadovoljstva, sve je sigurno vodilo prema nagodbi.

No, dobavljači su zapravo presretni, uplaćeno im je ukupno pola milijarde eura. Ramljakov nasljednik Fabris Peruško dovršava već započeti posao, a nakon odluke londonskog suda, ruski Sberbank mora odustati od tužbi i početi pregovarati o nagodbi.

Nagodbom, Agrokor je očišćen od velikog dijela duga, no, tu je i novi dug - Agrokor je i dalje visoko zadužena kompanija koja ne može dobiti kredit po podnošljivim kamatama. Htjelo se izbjeći Ruse, a sad imaju još veći udio u novom Agrokoru. Hoće li hrvatski porezni obveznici platiti cijeli ceh, kao što su najavljivali katastrofičari? Sigurno neće. Tužbi će biti, ali najveći igrači potpisuju nagodbu, a ostali sa svojim tražbinama ne mogu državni proračun baciti na koljena.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij