hren

STARA VS. NOVA RUTA
Turistička sezona se zahuktava i njen vrhunac počinje produženim vikendom zahvaljujući spajanju Dana antifašističke borbe (22. lipnja) s Danom državnosti (25. lipnja), zbog čega će mnogi iskoristiti četiri neradna dana i krenuti put mora. Kako su cestarine u Hrvatskoj među najvišima u Europi te su samo prošli tjedan poskupjele deset posto, izračunali smo je li do obale bolje putovati autocestom ili starom cestom

Kao najbolja destinacija za usporedbu sam po sebi nameće se Zadar s okolicom, u koju hrli najviše domaćih turista.

Zanimljivo, vozili se starom ili autocestom, udaljenost Zadra od Zagreba gotovo je ista. Autocestom ćete se voziti 286 kilometara, dok je vožnja starom cestom preko Velebita četiri kilometra kraća.

Googleove karte računaju kako se autocestom A1 u uvjetima normalnog prometa od Zagreba do Zadra stiže za dva sata i 55 minuta. S druge strane, korištenje stare ceste D1 produljuje putovanje na tri sata i 55 minuta, točno sat više, također u uvjetima normalnog prometa.

Ako vaš automobil u prosjeku troši šest litara goriva, put starom cestom koštat će vas 259 kuna, dok ćete na autocesti potrošiti goriva za 222 kune. Jedina razlika u ove dvije rute, prema Michelinovu kalkulatoru, cestarina je od 134 kune, naravno u jednom smjeru. Isplati li vam se više imati 268 kuna ili putovati na more i natrag najmanje tri sata dulje, ostavljamo čitateljima na procjenu. Pri planiranju puta valja posjetiti i HAC-ov kalendar, na kojem možete vidjeti kojih se dana očekuju najgore gužve.

Što se tiče puta u Rijeku i okolicu, on autocestom traje sat i 47 minuta, iznosi 161 kilometar i ravno 200 kuna troška goriva i cestarine.

Starom cestom od Zagreba do Rijeke treba voziti dvostruko dulje - gotovo četiri sata i 189 kilometara - što stoji 170 kuna u potrošenom gorivu. Dakle 30 kuna uštede za dva sata više vožnje, barem prema Michelinovu vodiču.

Od Zagreba do Splita izvan autoceste vozit ćete 368 kilometara, za što prema Michelinu treba sedam sati i ukupno vas košta 333 kuna u gorivu, naravno pod pretpostavkom da automobil troši oko šest litara. Autocesta nudi 406 kilometara udaljenosti, ali i samo četiri sata vožnje, tri sata manje nego starim cestama. No trošak je malo viši i iznosi 495 kuna ili 162 kune više nego ako idete starim cestama.

Uopće nema sumnje u to da se vožnja starom cestom prema moru isplati bolje od autoceste, no sve ovisi o tome koliko ste dugo spremni voziti, koliko vam se žuri i imate li djece ili ne. Roditelji s djecom ne bi trebali razmišljati kojim putem krenuti jer se autocestom stiže znatno brže, uz bitno veću sigurnost i komfor.

Kao jednu od najspominjanijih prednosti stare ceste ističu se brojne atrakcije koje se nalaze uz nju. Dovoljno je spomenuti Plitvička jezera, slapove na Rastokama, kanjone Zelenog vira i Vražjeg prolaza, slapove Krke i kninsku tvrđavu. Osim toga, gastronomska ponuda uz staru cestu daleko je bogatija od one u odmaralištima uz autocestu.

Autocesta, uz već spomenutu brzinu, nudi zavidnu sigurnost i preglednost ceste kakvu na staroj nećete imati ni izdaleka. Također, na staroj cesti česti su radovi, zbog čega dolazi do gužvi, a i mogli biste zapeti iza traktorista i kamiona koje će trebati pretjecati.

Ako volite bržu vožnju, također se preporučuje autocesta jer je ona stara načičkana policijskim patrolama te su na njoj četiri kamere za nadzor prometa. Nedostatak autoceste je pak taj što je na njoj gorivo redovito skuplje i ne nudi nikakve popratne sadržaje, osim već spomenutih odmarališta.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij