hren

ČEKA SE ODLUKA
Županija Splitsko-dalmatinska, predvođena HDZ-ovim Blaženkom Bobanom i Petroslavom Sapunarom, predlaže da se za do 20 posto povećaju cijene usluga u domovima za starije i nemoćne, kao i da se korisnicima počne naplaćivati pogled s balkona.

U Splitu - 135 kuna mjesečno pokretnim stanarima Doma u Vukovarskoj ulici, kao i onima smještenim u Domu "Zenta", gdje će županijski vijećnici na Skupštini sljedeći utorak glasati o prijedlozima tih odluka. Zanimljivo, umirovljenicima u Domu na Visu balkon će biti 12 kuna jeftiniji, dakle 123 kune.

Dnevni red koji potpisuju župan Boban i predsjednik Skupštine Sapunar, od točke 28 do 32 referira se na institucije u Makarskoj i Runovićima, uz spomenuti Vis i Split.

U obrazloženjima odluka, ukratko, krive Vladu jer kontinuirano smanjuje decentralizirana sredstva, a troškovi domova rastu. - Nakon punih pet godina domovi povećavaju cijene smještaja, i to za najviše 20 posto. Jedini je to način da zadrže razinu usluga, usklade se s Pravilnikom o minimalnim uvjetima i kako ne bi proizvodili troškove za županijski proračun nauštrb ostalih korisnika. Treba naglasiti da će cijene smještaja i nakon povećanja još uvijek biti gotovo upola niže nego u "privatnim" domovima - potpisuju županijski oci.

Ne slažu se SDP-ovci: - Napominjemo da su predložene cijene približno jednake onima u privatnim domovima - javlja oporbeni županijski vijećnik Danijel Kukoč i smatra da nema razloga za udaranje po džepovima starijih i nemoćnih:

- Cijene se povećavaju za oko 20 posto, čemu se SDP najoštrije protivi. Ne postoje opravdani razlozi. Pravdaju se procesom decentralizacije u području socijalne skrbi, rastom troškova života i priznavanjem prava radnika iz radnog odnosa – koncizno će Kukoč. Kaže, zakonska je obveza Županije da ako se ostvareni rashodi ne mogu podmiriti iz budžeta domova, odnosno iz decentraliziranih sredstava Vlade - oni kao osnivač moraju odgovarati podmirenjem dugova.

- Članak 1. Ustava kaže da je Hrvatska socijalna država. Socijalne usluge koštaju. Dužnost je države, jedinica regionalne i lokalne samouprave da pružaju socijalne usluge stanovništvu posebno najpotrebitijim skupinama, što stariji i nemoćni zasigurno jesu – veli Kukoč. Ističe da socijalna skrb nije ekonomska kategorija. - Domovi ne mogu funkcionirati po principu profitabilnosti. Viša cijena mora pratiti poboljšanje kvalitete uvjeta u domovima, a ne pokrivanje nastalih gubitaka – potpisuje vijećnik u ime stranke.

Uputit će, najavljuje, amandmane na prijedlog rebalansa proračuna. - Smatramo da nema niti malo opravdanja za podizanje cijene dok god je stanje u domovima ovakvo kakvo je, a i kad već govorimo o kvaliteti, onda možemo pričati i o svrsi lokalne i regionalne samouprave. Ako Županiji nisu u fokusu zdravstvo i socijalna skrb i ne može ih financijski pratiti, postavljamo pitanje o smislu postojanja županija – zaključuje vijećnik.

Ima i pitanje za župana Blaženka Bobana:
- Je li zadovoljan što se pojedinim korisnicima Domova mjesečno naplaćuje 100 kuna za balkon u sobi? Smatra li da je to normalno? Moralno? Trebaju li se zaposlenici Županije i županijskih tvrtki u uredima s lijepim pogledom i balkonom odreći 100 kuna mjesečno, osobnih dohodaka? - pita Kukoč. Uskoro će, kaže, na konferenciji za novinare predložiti da se usvoji model kakav se primjenjuje u Primorsko-goranskoj županiji. Ako taj prijedlog oporbenjaka vladajući odbiju, i izglasaju ovaj svoj s balkonima, korisnici Doma na Visu, uz 123 kune za balkon ako su pokretni, plaćat će jednokrevetnu sobu 2312 kuna, dvokrevetnu 2105 i trokrevetnu 1875 kuna. Obavezni dodaci za stupanj njege su od 200 do 850 kuna u svim županijskim domovima, rangirano od pokretne do dementne osobe.

Dom "Lovret" u Splitu - za jednokrevetnu sobu 2300 kuna, dvokrevetnu 2150, a trokrevetnu 1800 kuna po korisniku. "Cijene izvaninstitucionalnih usluga Doma" sada su: održavanje higijene po satu 40 kuna, pranje i peglanje robe po kilogramu je 12 kuna i priprema gotovog obroka još 20 po obroku, a dostava 10 kuna. Jednokrevetna soba u Domu u Vukovarskoj ulici (Split) iznosit će 2662 kune, dvokrevetna 2412 kune, četverokrevetna 2106 kuna, a apartman bez prehrane trebao bi koštati 938 kuna.

Za boravak u Domu "Zenta" jednokrevetna soba stajat će 3053 kune, dvokrevetna 2806, dvokrevetna s čajnom kuhinjom 2850 kuna. Zanimljivo, apartman bez prehrane koštat će 2910 kuna, dakle za 1972 kune više nego u Vukovarskoj ulici. Tu su i obavezni dodaci na njegu. Najviše su cijene, prema novim odlukama, u makarskom domu. Prijedlog za jednokrevetnu sobu je 3400 kuna, za onu s kupaonicom 3776 kuna. Dvokrevetna je 3304 kune, s kupaonicom 3658 kuna, a za trokrevetnu 3068 kuna.

U Domu "Sveta obitelj" u Runovićima cijena dvokrevetne sobe trebala bi biti 2600 kuna, a trokrevetne 2400 kuna. Valja napomenuti da se cijene ne odnose na korisnike smještene temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb.


Cijena dvokrevetne sobe s povećanjem:
Vis 2105 kuna
Split 'Lovret' 2150 kuna
Split u Vukovarskoj 2412 kuna
Split 'Zenta' 2806 kuna
Makarska 3304 kune
Runovići 2600 kuna

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij