hren

ULAZAK U ELITU
Sveučilištu je kroz tri projekta odobreno gotovo 190 milijuna kuna nepovratnog novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojima će se osigurati ne samo razvoj ove ustanove, nego i omogućiti kvalitetnija suradnja s gospodarstvenicima iz okruženja.

Kako se čulo na predstavljanju javnosti, rezultat je to dugogodišnjeg rada dviju generacija dekana, brojnih profesora, djelatnika tvrtke "UHY Savjetovanje" i niza stručnih suradnika. Potpuno financiranje osigurano je rješenjem Ministarstva znanosti, a u sklopu poziva "Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija".

U pitanju su brojna kapitalna infrastrukturna ulaganja do sredine 2020. godine, kojom će se studentima omogućiti rad u laboratorijima opremljenima najsuvremenijom opremom koja je na razini svjetske znanstvene elite.

– Odobreni projekti uvest će naše Sveučilište u novu eru, možemo biti ponosni jer to je iznimno važno za budućnost našeg Splita i cijele Dalmacije. Njihovom realizacijom riješit će se naši postojeći problemi, ali korist će ostvariti i naši gospodarstvenici, kojima će biti dostupan velik broj instrumenata i opreme za testiranje, istraživanje i razvoj. Sveučilište želi biti otvoreno prema okruženju, lokalnoj zajednici i gospodarstvu, a sve ovo radimo kako bi ta dvosmjerna suradnja bila još kvalitetnija – kazao je Šimun Anđelinović, sveučilišni rektor, najavljujući kako će korist od ovih projekata imati poduzetnici u građevinarstvu, geodeziji i arhitekturi, proizvodnji i preradi hrane, bioekonomiji, farmaceutici, pomorstvu i kemijskom inženjerstvu.

Osigurano je 85 milijuna kuna za znanstvenoistraživačku opremu i laboratorije u novoj Zgradi tri fakulteta otvorenoj na Kampusu, pa će se oprema na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu primjerice koristiti u analizi vina, ulja, mlijeka ili za certificiranje ekološke hrane. Kemijsko-tehnološkom fakultetu omogućit će se istraživanje i razvoj ekološki prihvatljivih materijala i procesa, a Pomorski fakultet dogradit će svoj nautički simulator te imati mogućnost nadzora i simuliranja zagađenja mora uljima.

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije će za 84,5 milijuna kuna rekonstruirati svoje postojeće objekte u Splitu i Žrnovnici te nabaviti potrebnu opremu i provesti organizacijsku reformu, a na Medicinskom fakultetu će se, na površini od 579 metara četvornih, nakon uloženih 20 milijuna kuna u funkciju staviti nastamba za pokusne životinje koja je označena kao ključan resurs za provođenje temeljnih i primijenjenih biomedicinskih istraživanja znanstvenika.

– Ovako velik odobreni iznos rezultat je upornosti i rekao bih sumanute želje za radom cijele ekipe. Za ilustraciju, samo projektna dokumentacija zajedničkog projekta triju fakulteta težila je 27 kilograma. To nije bilo jednostavno poslati poštom, a zamislite koliko je posla bilo to sve napisati – rekao je gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša, bivši čelnik "UHY Savjetovanja" i aktualni direktor Tehnološkog parka Sveučilišta.


85
milijuna kuna za znanstvenoistraživačku opremu i laboratorije u novoj Zgradi tri fakulteta

84,5
milijuna kuna dobit će Fakultet građevinarstva za rekonstrukciju objekata u Splitu i Žrnovnici

20
milijuna kuna uložit će se u Medicinski fakultet za stavljanje u funkciju nastambe za pokusne životinje

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij