hren

TERORISTIČKI NAPAD U MANCHESTERU

U eksploziji koja se dogodila u ponedjeljak navečer, netom nakon završetka koncerta američke pjevačice Ariane Grande u engleskom gradu Manchesteru, smrtno su stradale 22 osobe, dok ih je 59 ranjeno, a britanska policija je kazala kako događaj tretira kao teroristički napad. Manchesterska policija potvrdila je da je napad improviziranom eksplozivnom napravom izveo bombaš samoubojica, te da među žrtvama ima i djece. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost. 

Šef mančesterske policije Ian Hopkins potvrdio je da među poginulima ima i djece, prenosi Guardian. Hopkins kaže da je napadač djelovao sam, te da je aktivirao improviziranu eksplozivnu napravu od koje je i sam poginuo.

Ozlijeđeni su smješteni u osam bolnica u Manchesteru i okolici, dodaje policija u službenoj izjavi. Na utvrđivanju činjenica o terorističkom napadu radi 400 policajaca, a policija moli javnost da ne nagađa o imenima počinitelja te ne objavljuje njihova imena.

Svjedokinja koja je nazočila koncertu kazala je kako je začula veliku eksploziju prilikom napuštanja dvorane, nakon čega su uslijedili brojni krici, a tisuće ljudi je u panici pokušavalo pobjeći.

"Uputili smo se ka izlazu iz dvorane, a upravo kod vrata začula se velika eksplozija, nakon čega su svi počeli vrištati", izjavila je za Reuters Catherine Macfarlane.

"Bila je to velika eksplozija, mogli ste je osjetiti u kostima. Bilo je kaotično. Svi su trčali i vrištali i jedini im je cilj bio izaći van iz dvorane", kazala je.

Manchester Arena, čiji je kapacitet 21 tisuću mjesta, otvorena je 1995. godine i popularno je mjesto na kojem su se održavali brojni sportski i zabavni događaji.

Glasnogovornik izdavačke kuće izjavio je kako je popularna pjevačica 'u redu'.

May: Užasan teroristički napad

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u utorak ujutro kako predstavnici vlasti rade na utvrđivanju detalja eksplozije na koncertu u Manchesteru, dodajući kako se taj događaj tretira kao 'užasan teroristički napad'.

"Radimo na utvrđivanju punih detalja onoga što policija tretira kao užasan teroristički napad. Sve naše misli su sa žrtvama i obiteljima nastradalih", kazala je May u izjavi.

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu na teritoriju Velike Britanije od srpnja 2005., kad su četvorica britanskih muslimana ubila 52 osobe u samoubilačkim bombaškim napadima u londonskoj podzemnoj željeznici.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, no dvojica američkih dužnosnika povukla su paralele s napadima islamista u studenome 2015. u koncertnoj dvorani Bataclan i drugim lokacijama u Parizu u kojima je ubijeno 130 osoba.

Dužnosnici koji nisu željeli biti imenovani rekli su da sve ukazuje na napad bombaša samoubojice. "U nedostatku jasnih dokaza, izbor mjesta napada, vrijeme napada, način napada, sve to sugerira da je riječ o terorizmu", rekao je jedan neimenovani dužnosnik.

Pristaše Islamske države oduševljeno su pozdravili napad na društvenim mrežama, a neki su pozvali i na nove slične napade.

Prekidaju predizbornu kampanju

ske političke stranke suglasile su se da zbog napada u Manchesteru do daljnjega prekinu predizbornu kampanju uoči izbora koji se trebaju održati 8. lipnja. May je razgovarala s čelnikom oporbe Jeremyjem Corbynom i dvoje su čelnika odlučili "suspendirati nacionalnu kampanju".

"Radimo na utvrđivanju punih detalja onoga što policija tretira kao užasan teroristički napad. Sve naše misli su sa žrtvama i obiteljima nastradalih", kazala je May u izjavi.

"Zgrožen sam užasnim događajima u Manchesteru prošle večeri. Moje su misli s obiteljima i prijateljima stradalih", rekao je Corbyn.

Reagirala je i škotska premijerka Nicola Sturgeon nazvavši napad barbarskim.

Oglasila se putem Twittera i sama pjevačica Ariana Grande,  poručivši: 'Slomljena sam. Žao mi je iz dubine srca. Nemam riječi'.  


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij