hren

DOMOVINSKA SIGURNOST
Dok se u HDZ-u još slažu kockice oko podjele ministarskih funkcija, neka imena su sigurna. Među njima je i ono Damira Krstičevića, koji bi trebao postati ministar obrane i potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost. Iako smo već imali potpredsjednika Vlade za unutarnju politiku, pojam domovinske sigurnosti prvi put se službeno uvodi u tijela izvršne vlasti. Premda nevoljko u ovoj fazi formiranja Vlade govori o tome, Krstičević nam je otkrio smjer kojim će ići.

Pojam domovinske sigurnosti na velika su vrata uvele Sjedinjene Američke Države nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine. Tada je osnovano posebno Ministarstvo domovinske sigurnosti kako bi se što djelotvornije u budućnosti odgovorilo na terorističke ugroze, ali i velike prirodne katastrofe.

Ovaj pojam u Hrvatsku uvodi upravo Damir Krstičević, general koji je na čelu Vijeća za domovinsku sigurnost, savjetodavnog tijela predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, osnovanog u proljeće prošle godine. U njemu sjedi niz umirovljenih generala, bivša ministrica obrane Željka Antunović, stručnjaci za sigurnost, Stipe Božić iz HGSS-a…

Krstičević za tportal kaže da će objediniti iskustva koja imaju moderne, razvijene države poput SAD-a, Njemačke ili pak Izraela, no želi da izgradimo vlastiti model. Posebno ministarstvo za sada se ne spominje, već bi Krstičević kao potpredsjednik Vlade bio svojevrsni koordinator svih dijelova državnog aparata koji trebaju odgovoriti na bilo kakvu vrstu opasnosti.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij