hren

Na referendumu se građani Republike Srpske u BiH izjašnjavaju žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao entitetski praznik - Dan Republike Srpske.

Referendumsko pitanje na koje glasači u RS-u odgovaraju glasi: "Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao dan RS?".

Pravo glasa ima 1.219.399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1.900 glasačkih mjesta. Glasovati se može do 19 sati.

Prema podacima prikupljenim s gotovo 90 biračkih mjesta, do 9 sati glasovalo je oko 77 tisuća ljudi, što je 6,30 posto od ukupnog broja od oko 1,2 milijuna registriranih. Najveća izlaznost zabilježena je u ruralnim sredinama. Glasačka mjesta, osim u RS, otvorena su i u pet država u kojima postoje uredi pod nazivom "predstavništva RS".

Diljem zemlje pojačane su mjere sigurnosti, a u Republici Srpskoj, policijske su snage na najvišem stupnju pripravnosti.

Najviši dužnosnici bosanskih Srba su glasovali. Milorad Dodik je u pratnji supruge i sina glasovao u Laktašima pored Banje Luke. Bio je vrlo suzdržan u izjavi pozvavši tek sve koji na to imaju pravo da izađu na birališta.

Ovo je prvi referendum u BiH i RS nakon Daytona i na to smo jako ponosni, kazao je Karan koji predvodi povjerenstvo zaduženo za provedbu referenduma što ga je zabranio Ustavni sud BiH.

Prema podacima povjerenstva, tijekom glasovanja zabilježen je jedan izgred i to u mjestu Kula kod Gacka u istočnoj Hercegovini gdje žive pretežito Bošnjaci. Skupina Bošnjaka tamo je blokirala pristup jednom biračkom mjestu pa je, po Karanovim rječima, tamo iz tehničko-sigurnosnih razloga došlo do spajanja dva glasačka mjesta.

Smatrali smo kako je to najbolja odluka u ovom trenutku da ne remetimo glasački proces, dodao je Karan. Ustvrdio je kako je unatoč tom izgredu ukupna sigurnosna situacija "izvanredna".

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS i BiH pozvali su Bošnjake da ne sudjeluju na referendumu ističući kako je riječ o protuzakonitom i neustavnom činu koji će imati ozbiljne posljedice po organizatore. SDA je pozvala Bošnjake na bojkot. Ne samo zato što je riječ o protuzakonitom činu nego zato što je riječ o događaju visokoga rizika.

Referendum je zabranio Ustavni sud BiH, no srpski čelnik Milorad Dodik to je ignorirao.

Slovenija je izrazila žaljenje zbog održavanja današnjeg referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, čime se krši odluka ustavnog suda te države.

Pažljivo pratimo događaje u BiH. Izražavamo žaljenje da dolazi do nepoštovanja odluke najviših državnih institucija kao što je ustavni sud, i to u trenutku kad je početkom tjedna postignut značajan napredak BiH na putu u Europsku uniju. Poštovanje vladavine prava jedan je od glavnih temelja EU-a, navodi se u izjavi za javnost koju je kasno sinoć objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor : HRT


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij