hren
 

ŠTRAJK SE NASTAVLJA
Školski sindikati razočarani su novom/starom ponudom Vlade. Nakon sastanka s ministrom Aladrovićem izjavili su kako Vladinu ponudu nisu potpisali. Aladrović je nakon sastanka izjavio kako Vlada nakon 15.11. prosvjetarima neće platiti vrijeme provedeno u štrajku.

Uvođenje u posao uslijedilo je nakon što je početkom listopada potpisan ugovor o izgradnji pristupnih cesta.

SKOK OD 74 POSTO
Hrvatska je i u 2018. godini bila među zemljama Europske unije (EU) s najvećim pozitivnim saldom u inozemnim doznakama, znatno većim nego u godini ranije, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

MIROVINSKI IZAZOVI
Vlada je prag za odlazak u starosnu mirovinu htjela podići na 67 godina u trenutku kad je radilo tek 42,8 posto građana u dobi od 55 do 64 godine, i to malo više od polovice muškaraca i 35,2 posto žena

Nakon višemjesečnih prijepora vladajuća koalicija u Njemačkoj je postigla sporazum o osnovnoj mirovini.
Dogovor predviđa isplatu dodatka na nisku mirovinu, piše DW. Provjeravat će se samo umirovljenički prihodi, ali ne imovina.

'BOLJE STANJE'
U 100 dana primjene novog rigoroznog zakona zbog prekršaja u prometu u zatvor je poslan 161 vozač, piše u utorak Jutarnji list.

Jako jugo uzrokuje probleme i u prometu
Čitatelj nam dojavljuje kako je u Trogiru more poplavilo ulice i ceste.

SLAVLJENICI SABATINE 2019.
Šampionski pehar Sabatine otišao je na istok Hrvatske, u Ilok. Chardonnay Principovac berbe 2016. Iločkih podruma šampion je bijelih suhih i polusuhih vina i ukupni šampion

EUROPA KOJA ŠTITI SVOJE GRAĐANE
Na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodarstva (FESB) danas će se, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa, održati konferencija „Europa koja štiti svoje građane“ na kojoj će se predstaviti prioriteti predsjedanja Vijećem EU iz djelokruga ovih ministarstava.

U utorak bi trebale poskupjeti sve vrste goriva.
Prema podacima portala cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara benzina mogao bi poskupjeti 4,5 kuna.

UTRKA ZA PANTOVČAK
Nakon što smo jučer objavili ekskluzivno istraživanje CRO Demoskop o političkim strankama i političarima, danas donosimo ekskluzivno istraživanje koje je za RTL provela agencija Promocija plus o preferencijama kandidata za predsjednika Republike. Rezultate donosi i analizira Damira Gregoret.

SVE RADI ZARADE
Opće je poznato da je trenutno najveća zamka kod kupnje rabljenih automobila, bilo onih iz inozemstva ili od domaćih prodavatelja, bezobrazno smanjivanje kilometraže kako bi se značajno povećala vrijednost prilikom prodaje.

U prvoj kampanji za novačenje, Frontex će primiti više od 700 pripadnika granične policije.
Do 16.prosinca otvoren je natječaj Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex) za primitak više od 700 graničnih policajaca, doznaje se u ponedjeljak u MUP-u.

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL Danas otkriva kako su se napetosti u vladajućoj koaliciji oko prosvjetara, štrajk koji i dalje traje, kao i ostali događaji uoči Predsjedničkih izbora odrazili na rejting stranaka, ali i političara.

Točno 10. listopada započeo je štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Tri dana štrajkalo se u čitavoj državi, a preostale dane prema cirkularnom modelu štrajk se svakog dana odvijao u školama nekoliko županija. Otkada je započeo, intenzitet štrajka nije se mijenjao, kažu tako podaci Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, ali i podaci Ministarstva. No unatoč tome, u ovih mjesec dana do pomaka u pregovorima Vlade i sindikalista – nije došlo! Sindikati su ustrajni u svom zahtjevu da se koeficijent složenosti povise za prosječno 6,11% dok u Vladi na to ne pristaju. Štrajk se zato nastavlja i sljedećeg tjedna, kada će biti okončan njegov treći ciklus, a mi donosimo sažeti pregled dosadašnjih događaja.

UPOZORENJE GUVERNERA HNB-a
Tržište nekretnina, kaznena prijava protiv HNB-a zbog kredita s kreditnom klauzulom u švicarskim francima i rast gotovinskih kredita aktualne su teme o kojima smo razgovarali s Borisom Vujčićem, guvernerom Hrvatske narodne banke.

Malo prije 14 sati, na Jadranskoj magistrali u Omišu, kod skretanja za Brzet ubijen je 38-godišnji muškarac.
Kako neslužbeno doznajemo, žrtva je bila u automobilu s jednom ženskom osobom kada je došao muškarac na motoru, odjeven u crno i s kacigom na glavi. i upucao ga. Nakon toga je motorist pobjegao.

AMBICIJA
Tomislav Karamarko danas je još jednom potvrdio ambiciju za povratkom na čelo HDZ-a. Na svojem službenom Facebook profilu osvrnuo se jutros na obljetnicu pada Berlinskog zida, ali je usput i najavio - kandidaturu na izborima u stranci.

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu slovenskih tajnih služba sastavilo je izvješće o tome kako je u javnost dospio sadržaj nedopuštene komunikacije slovenskog suca s diplomatkinjom zaduženom za arbitražu o slovensko-hrvatskoj granici, što je za Hrvatsku bio razlog za izlazak iz procesa i nepriznavanje arbitražnog rješenja, rekao je u petak predsjednik povjerenstva Matej Tonin i najavio skoro objavljivanje dijela izvješća.

Ni nakon devet godina i tri suđenje, hrvatsko pravosuđe i dalje nije uspjelo osuditi zagrebačkog poduzetnika