hren
 

PODACI HGK-A
Nautički sektor u Hrvatskoj u srpnju je ostvario 75 posto lanjskog rezultata u tom mjesecu, priopćila je u srijedu Hrvatska gospodarska komora (HGK)

IZVANREDNO STANJE
Libanon je u srijedu proglasio izvanredno stanje na dva tjedna za grad Bejrut, nakon katastrofalne eksplozije u utorak u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od sto ljudi, a više tisuća je ozlijeđeno. Stanovnici opustošenog Bejruta pokušavaju se u srijedu nositi s posljedicama eksplozije, uz već postojeću ekonomsku krizu i pandemiju koronavirusa. U iduća dva tjedna, vrhovna vojna vlast bit će zadužena za pitanja sigurnosti

PORUKE IZ KNINA
Za mnoga nedjela prema Hrvatima još nitko nije odgovarao. Utoliko još više žalimo za zločinima s hrvatske strane, kojih je, nažalost, bilo. Legitimno pravo na obranu ne može biti opravdanje za nedjelo", dodao je Plenković

''DOSTOJANSTVENA OBLJETNICA''
Nakon svečane 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu, general Ante Gotovina pred novinarima je poručio da je najvažnija poruka iz Knina da ''živimo u miru i sigurnosti''.

Predsjednik Zoran Milanović sinoć je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja na kninskoj tvrđavi priredio prijem za ratne zapovjednike i odlikovao umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a.

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti trgovine će raditi skraćeno, po nedjeljnom vremenu ili neće uopće biti otvorene za kupce. Donosimo pregled radnog vremena većih trgovina i trgovačkih lanaca.

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu obilježena je 30. obljetnica ustrojavanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik. Predsjednik Republike Zoran Milanović postrojbi je uručio odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog" za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga tom je prigodom rekao da je Oluja pobjeda bez mrlje.

SVEČANIM završetkom obuke drugog naraštaja za razvoj vođa Marko Babić i prijemom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata u Zagrebu započelo je danas obilježavanje VRO Oluja na kojem sudjeluje i predsjednik Republike Zoran Milanović.

FISKALIZACIJA
U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 19 posto, a njihov iznos za 15 posto, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave

Mike Ryan je istaknuo da se zemlje s velikom stopom prijenosa bolesti, uključujući Brazil i Indiju, moraju pripremiti za veliku bitku te da je put dug i zahtjeva nepokolebljivu predanost.

IZGORJELO JE DESET MOTORA
Na parkiralištu kod južne strane Dioklecijanove palače je oko 13 sati izbio požar na električnom skuteru. Vatra se proširila i zahvatila druge motocikle koji su tu bili parkirani. Izgorjelo je deset motora, a mi vam donosimo snimke s mjesta događaja.

Sunčane elektrane izvori su električne struje koja se dobiva pretvorbom sunčeve energije u toplinsku, zagrijavanjem tekućina ili krutina, a zatim se taj proizvod iskoristi u kružnom procesu za generiranje električne energije.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja završit će velikim vatrometom na Rivi u 21.30 sati

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u središnjem Dnevniku HRT-a je kazao da je prošli mjesec bio vrlo intenzivan. Naglasio je da je drugi dan nakon parlamentarnih izbora imao već većinu od 76 zastupnika u Hrvatskom saboru, te je dobio mandat od Predsjednika Republike za sastavljanje Vlade.

DEMOGRAFSKA KRIZA
Demografija više nije dio ministarstva, već postaje poseban državni ured. Provjerili smo kako će funkcionirati i kakvu će ulogu u toj priči imati premijer Andrej Plenković. Dok se čeka da se ured oformi, gradovi, posebice oni u ruralnim krajevima Hrvatske, svim silama trude se zadržati mlade obitelji.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u velikoj akciji suzbijanja trgovine krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića pronašla je kod pet hrvatskih proizvođača vina, u bocama s hrvatskom etiketom, vino iz Italije, Makedonije i Čilea. 

Treći dan za redom HGSS na Biokovu traga za muškarcem, nestalim dan ranije.

Obrušavajući njemački bombarder Junker Ju 87 ‘Stuka’ iz Drugog svjetskog rata prije 6 godina je pronađen u vrlo dobrom stanju na dnu mora sa zapadne strane otoka Žirja. Pogođen je 12. travnja 1941. u artiljerijskom okršaju, u napadu Sila Osovine na vojne brodove Kraljevine Jugoslavije koji su se nalazili kod Jadrtovca i to s topničke baterije iznad Žaborića . Olupina se nalazi na 26-28 m dubine, jedino mu nedostaje motor koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u morsku površinu. Preostali dio aviona potpuno je čitav i u vrlo dobrom stanju, čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno. Motor se nalazi u blizini. 

PRAVOSUĐE I UPRAVA
Ići će se i u promjenu Zakona o referendumu.

ONLINE SAMO IZNIMNO
Kako je za očekivati da će većina učenika sudjelovati na nastavi u učionicama te da će se za iznimne slučajeve osigurati online nastava, potrebe za Školom na Trećem neće biti, naglasili su u ministarstvu

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij