hren
 

PROSVJEDOVALI NA MARKOVU TRG
Ogorčeni učitelji i djelatnici koji rade s djecom s poteškoćama u posebnim ustanovama došli su na Markov trg. Naime, kada su prije godinu dana upozorili da ostaju bez dodatka na plaću, premijer Andrej Plenković im je obeća da će riješiti problem. Međutim, to se do sada nije dogodilo.

Alkohol, pivo i kava državi donose 5,9 milijardi kuna. Samo su pivopije lani državi dale 665 milijuna kuna posebnog poreza na pivo, a za ostala, žestoka alkoholna pića, uplaćeno je još 297,5 milijuna kuna.

Vrijednost ta dva broda je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Odmah po isporuci Vladi RH bit će vraćeno državno jamstvo u visini od 36 milijuna eura. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW.

Građani Rumunjske i Bugarske će od 1. lipnja ove godine imati punu slobodu ulaska, zapošljavanja i otvaranja posla u Švicarskoj.

BIVŠI ČELNIK DINAMA
Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika te najavilo traženje Mamićeva izručenja iz BiH.

U RH JE UDIO POREZA I DRUGIH NAMETA U CIJENI STRUJE I PLINA ZNATNO ISPOD PROSJEKA UNIJE
U potrošačkoj košarici za izračune indeksa potrošačkih cijena na energente kućanstava otpada u prosjeku više od 10% pa ne čudi što su građani osjetljivi na ta poskupljenja.

Dvodnevni festival, koji na spomen maestru Nikoli Bubli organizira udruga Trogirski Glazbenici, započet će u Muzeju grada Trogira - Galeriji Cate Dujšin Ribar u petak, 24. svibnja u 20 sati kada će o životu i djelu maestra Buble govoriti prof. Lidija Vladić Mandarić, koja je upravo završila s pisanjem monografije o prerano preminulom maestru te Frane Vugdelija.

Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu na svojoj stranici na Facebooku objavilo je zanimljive podatke u povodu 15-godišnjice ulaska Slovenije u Europsku uniju. Niz brojki koje su prezentirali svjedoče o tome da je Slovenija itekako profitirala od ulaska u EU.

ZA TITULU NAJBOLJEG BIRALO SE IZMEĐU TEHNIČKIH RJEŠENJA IZ VIŠE OD 130 ZEMALJA SVIJETA
Hrvatski softver za kontrolu leta, Vibe solution, najbolje je tehničko rješenje u svijetu, odlučio je tako stručni žiri IFATCA-e, međunarodnog udruženja kontrole leta.

NEVJEROJATNO
Uz nevažeće osobne, ima i onih kojima su istekle i vozačke dozvole, a među njima je bila i ministrica Žalac.

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM
Iz gradske uprave nas obavještavaju kako će se u sklopu redovnog održavanja cesta od ponedjeljka (danas) od osam sati pa sve do petka 24. svibnja 2019. do 20 sati obavljati radovi na sanaciji lokalnih oštećenja asfalta i niveliranja postojećih lijevano željeznih poklopaca u Ulici Domovinskog rata. Obuhvat posla bit će na sjevernom prometnom traku ulaza u grad od raskrižja sa Sarajevskom ulicom do onog sa Solinskom cestom.

STRAH NA NAVOZIMA
Dok riječko i pulsko brodogradilište kao zadnju slamku spasa očekuju Kineze, hladni tuš dočekao je trogirski škver. U "Brodotrogiru" d.d. predsjednik uprave Danko Končar otkazao je Kolektivni ugovor o pravima i obavezama radnika i poslodavca.

Vlada predložila hitne dopune ZOKI-ja kojima se stvara normativni okvir za proces pristupanja bankovnoj uniji, a to je korak koji se podrazumijeva pri podnošenju zahtjeva za ulazak u tečajni mehanizam ERM II.

MANJI TROŠKOVI...
Na ovaj način bolnica će uštedjeti novac jer će točno znati gdje se koja oprema nalazi i koristi li se uopće.

Mrvoš želi stvoriti oglašivačku mrežu u fizičkom svijetu koja bi imala doseg poput onog koji Facebook ili Google imaju danas na internetu.

U 336 GRADOVA I OPĆINA OD ILOKA DO STONA
Pogodnost stambenog zbrinjavanja državnog stana ili kuće dosad ostvarila 1431 obitelj.

Za malo više od dva tjedna počinje državna matura. Ove godine Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO),  središnja institucija za provedbu mature, odlučio je postrožiti pravila, sve kako ne bi bilo prepisivanja i raznih oblika varanja.

JOŠ DEVET DANA
Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Hrvatskoj, dakle od 19, pa sve do 23 sata, DIP će, u određenim vremenskim intervalima, objavljivati podatke o broju obrađenih biračkih mjesta te o odazivu birača na tim mjestima.

Nadomak ljetu, taman kad je na splitskoj Rivi najugodnije, evo i ove godine velike fešte najboljih vina i delicija Lijepe naše u Dioklecijanovim podrumima u Splitu. Fešte tako dobre, posvjedočit će brojni koji su je prošlih godina posjećivali, da bi i sam car Diklecijan njome bio zadovoljan.

VLADA JUČER USVOJILA PODZAKONSKI AKT ZA UVOĐENJE ELEKTRONIČKE NAPLATE
Još u rujnu prošle godine ministar uprave Lovro Kuščević potpisao je ugovor za bespovratan novac iz Europskog socijalnog fonda za projekt "e-Pristojbe" vrijedan više od 50 milijuna kuna.