hren
 

KAKAV JE TO AS IZ RUKAVA?
Ni uz najbolju se volju ne može navesti da je Andrej Plenković priznao ili barem naznačio neki ozbiljan razlog za odlazak gotovo trećine HDZ-ovih ministra iz Vlade. Sve se svodi na lošu percepciju pojedinih ministra u javnosti i "pretjeranu medijsku buku" od koje se nisu vidjeli ni čuli stvarni uspjesi Vlade.

KONAČNA POTVRDA USTAVNOG SUDA
Zaštićeni najmoprimci prosvjedovali su nekoliko puta ispred Vlade i Sabora. U vodu su pali i posljednji pokušaji zaštićenih najmoprimaca da ospore zakon po kojem će od rujna 2023. vlasnicima stanova u kojima desetljećima žive morati plaćati stanarinu po tržišnim kriterijima.

PROGNOZE
Kad Hrvatska dostigne 80 posto razvoja Europske unije, izračunali su stručnjaci, iseljavanje će stati. Trenutačno smo na skromnih 63 posto.

Na današnji dan prije točno pola stoljeća odigrao se pothvat koji se može smatrati najvećim u povijesti čovječanstva - čovjek je prvi put zakoračio na neko drugo svemirsko tijelo, na Mjesec i doslovno postao stanovnikom svemira.

'Združenim djelovanjem izgradili smo sustav domovinske sigurnosti', poručio je Krstičević

REKONSTRUKCIJA KABINETA
Od oporbe u sabornici glasovali su samo nezavisni Marko Vučetić, Gordan Aleksić (SNAGA) i Snježana Sabolek (Živi zid) koji su bili protiv.

PODACI
Visoke stope rasta hrvatskog turizma, prema svemu sudeći, stvar su prošlosti, no turizam će i ove godine biti jedan od okidača razvoja hrvatskoga gospodarstva i punjenja državne blagajne.

Parlament Republike Srpske podržao je u četvrtak veto na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojom se pokušalo zaustaviti gradnju Pelješkog mosta.

Hrvatski sabor u petak bi na izvanrednoj sjednici trebao izglasati sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi.

RIZIČNI FAKTORI
U idućih deset godina u Hrvatskoj se mora smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za deset posto, od raka pet posto, a očekivani životni vijek produljiti za dvije godine, na 80 godina, piše u četvrtak Večernji list, iznoseći ciljeve Plana zdravstvene zaštite koji moraju biti realizirani s krajem 2029. godine

DVA ĆE DOMAĆA GRAĐEVINSKA PROJEKTA PREDSTAVLJATI HRVATSKU NA OVOM PRESTIŽNOM I DUGOVJEČNOM GRADITELJSKOM NATJECANJU
Već jedanaest godina CEMEX Hrvatska odabire najbolje građevinske projekte u prednatjecanju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX koja se dodjeljuje u Meksiku. Dva najuspješnija hrvatska arhitektonska i građevinska dostignuća nastala u protekle dvije godine natjecat će se u kategorijama Stambenih građevina te Javnih i poslovnih građevina.

Hrvatska je u lipnju bila među zemljama Europske unije s najnižom godišnjom stopom inflacije, višestruko nižom od prosjeka u Europskoj uniji, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Objavljujemo životopise novih ministara za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, poljoprivredu, rad i mirovinski sustav, vanjske i europske poslove i državne imovine.

TRAJE SASTANAK VRHA HDZ-A
Prema neslužbenim informacijama koje su se pojavile u medijima, iz Vlade – osim Kuščevića, Gorana Marića i Pejčinović Burić, koja jedina nije otišla zbog afera – izlaze Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić. Te su informacije iz krugova HDZ-a do Telegrama došle nešto iza 18 sati.

Europska komisija za putovanja (ETC) očekuje da će potražnja u turizmu u Europi zadržati uzlaznu putanju tijekom 2019. godine, uz rast od 3,6 posto.

ODLUKA JE PALA
Ursula von der Leyen izabrana je za šeficu Europske komisije. Za nju je na čelnom mjestu Komisije glasalo 383 zastupnika, 327 je bilo protiv, 22 suzdržano, a jedan je listić bio nevažeći. Njemačka ministrica obrane dobila je podršku samo devet zastupnika više od minimalnog broja (374) koji joj je trebao da preuzme Komisiju.

Splitsko-dalmatinska županija već tradicionalno svake godine dodjeljuje županova priznanja i nagrade najboljim učenicima s državnih natjecanja (osnovne i srednje škole). Ove godine, župan Boban je uz priznanja i plakete, najboljim učenicima dodijelio ukupno 260 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

PREDSJEDNIŠTVO BIH
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak je glasovima Željka Komšića i Šefika Džaferovića donijelo odluku o pokretanju spora protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta a aktualni predsjedatelj Milorad Dodik bio je protiv toga te je najavio kako će je nastojati blokirati koristeći mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Od 2016. godine - otkako se provodi istraživanje CroElecto - nije zabilježeno ono što je zabilježilo ovomjesečno istraživanje: Bernardićev SDP je rejtingom nadvisio Plenkovićev HDZ.

NCVVO je netom objavio konačne rezultate državne mature. Zabilježeno je više padova nego ikada, odnosno njih gotovo 9.000, a samo je jedna pristupnica uspjela iz dva predmeta ostvariti stopostotni učinak. Radi se o maturantici III. gimnazije Split Ivi Barać, koja je riješila Matematiku A razine i Fiziku sa stopostotnim učinkom.