gv mala

Punih šest sati trajala je današnja sjednica Gradskog vijeća Kaštela, na čijem su se dnevnom redu našle 23 točke, od točke o tijeku projekta Aglomeracije Kaštela, preko rebalansa proračuna  do osnivanja novih odbora. S dnevnog reda, zbog opravdanih razloga. brisane su dvije točke o poslovanju tvrtke Zeleno i modro. Za razliku od svih sjednica u prošlom mandatnom razdoblju ova sjednica poput one održane ovog ljeta, obilovala je prepucavanjima pa i ponekom uvredom i isprikama, ali ne samo na relaciji vlast i oporba, nego i između oporbenih vijećnika.

Vijećnici su iznimno bili aktivni pri postavljanju pitanja i iznošenju iskustava nakon što je direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta izvijestio o tijeku i dinamici radova na kanalizacijskoj i vodoopskrbnoj mreži u sklopu Aglomeracije Kaštela te radnjama poduzetim kako bi se tijekom radova život odvijao sa što manje problema.

Usvojen rebalans i izmjene programa

Sve točke su usvojene, a glavninu točaka dnevnog reda vijećnici su usvojili većinom glasova vladajućih HDZ-ovih vijećnika te suzdržanim ili ponekim glasom protiv, vijećnika iz oporbenih redova.

Tako je bilo i pri usvajanju polugodišnjeg izvještaja o Proračunu, kao i pri glasanju za treći rebalans Proračuna, prema kojem se i prihodi i rashodi smanjuju za 1,9 milijuna kuna. Glasovima većine vijećnika usvojene su i izmjene u programima iz resora društvenih djelatnosti te održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture.

Jedna od promjena u tim programima je i subvencija cijene privatnih dječjih vrtića, kako  roditeljima čija djeca pohađaju privatne vrtiće ne bi porastao izdatak za vrtić pa će Grad za svako dijete u privatnom vrtiću, umjesto dosadašnjih 1.100 kuna, od sada tim vrtićima plaćati 1.425 kuna

Prema odluci vijećnika Grad će povodom božićnih blagdana roditeljima i udovicama poginulih hrvatskih branitelja uručiti jednokratnu pomoć u iznosu od 500 kuna, dok će umirovljenici s mirovinama manjim od 4 tisuće kuna, kao i nezaposleni, primiti bonove, ovisno o statusu i visini mirovine od 100 do 200 kuna.

gv tekst01

Prihvaćen je i prijedlog o članovima novoformiranog Odbora za branitelje, a to su Boško Džolić, Doris Grgurin, Anto Komljen, Jozo Vidić i Ljubo Duka, kao i Odbora za zaštitu okoliša, koji čine Grgica Benutić, Željan Jurlin, Branimir Matijaca, Anton Žanić i Ivona Blaić.

U skladu sa zakonskim propisima razrjiešeni su dosadašnji članovi Upravnog vijeća Muzeja grada Kaštela te imenovano novo Upravno vijeće, koje na odnosu na staro nije doživjelo promjene pa će tako u narednom mandatu članovi i dalje biti Petar Kapov, Mirjana Jurić i Jelena Vlaić.

Moral, savjest, uhljebljivanje i isprike

Zanimljivo da je unatoč ponekoj kritici oporbe, izvješće o radu gradonačelnika dobilo od te iste oporbe i pohvale, no pravu salvu kritika doživjela je odluka o imenovanju Ante Botića za novog ravnatelja javne ustanove Športski objekti, iz koje je dosadašnji ravnatelj Tonči Šiškov otišao u mirovinu.

Dio kritika, koje bi se uglavnom mogle nazvati pitanjima i prijedlozima, stigle su od Marija Serajlića, vijećnika NLM-a i AM-a, dok je Mostovka Milija Baldić Lukšić prozvala vladajuće za još jedno uhljebljivanje, pitajući ih gdje im je moral i savjest. Na njeno pitanje reagirao je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić i HDZ-ov vijećnik Teo Antunović, koji je tražio ispriku od Mostove vijećnice.

Isprike je na ovoj sjednici tražila i Baldić Lukšić i to od gradonačelnika Denisa Ivanovića, koji joj je u jednom trenutku spočitao da izgleda kao da je bila u Centralnom komitetu, što je on i učinio, ali tek na savjet tajnice Gradskog vijeća Višnje Špike.

Sjednica puna novih saznanja

Na ovoj sjednici nazočni su mogli saznati da gradonačelnik smatra da vijećnik Serajlić mudruje te da nije redovan na svom redovnom poslu, ali i da ga zanima je li Mostovka Baldić Lukšić podmiruje svoje obveze. Saznali su i da je bolje ništa ne pitati nego pitati glupost, s čime je nezavisni vijećnik Josip Berket upoznao HSP-ovca Željana Jurlina. Jurlinov stranački kolega Anto Komljen upoznao je nove vijećnike, posebno Mostove vijećnice Baldić Lukšić i Meri Bedalov Smoje s činjenicom da Gradsko vijeće djeluje i donosi odluke već godinama, a HDZ-ovac Teo Antunović konstatirao je da neki vijećnici jednostavno za govornicu dolaze ne poznajući materiju o kojoj nastoje raspravljati. Naravno, i to je bilo usmjereno Mostovim vijećnicama.

gv tekst02

Ova sjednica vijeća donijela je i saznanje da vijećnik s Berketove liste Goran Samardžić te Mario Serajlić kradu pitanja Miliji Baldić Lukšić, kao i da je ona vijećnica kojoj se građani Kaštela najviše javljaju s pitanjima. Donijela je i saznanje da vršitelj dužnosti pročelnika društvenih djelatnosti Jakša Sokol „ne svitli“ roditeljima pa da zna zašto  je manji broj djece za koje se isplaćuje rodiljna naknada, a donijela je i saznanje da je Poslovnik Gradskog vijeća samo mrtvo slovo na papiru, koje neki vijećnici tumače kako je njih volja. Naravno, ni ova sjednica nije prošla bez Covid teme pa je Josip Berket pozvao sve vijećnike da se cijepe te da se pri dolasku na sjednicu obavi testiranje, što je Željan Jurlin ocijenio kao zlorabljenje službene govornice.

O svemu više donosimo u narednim tekstovima.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno