hren

PROJEKT PAMETNOG GRADA I GROBLJA ZA BRANITELJSKU POPULACIJU
U sat vremena koliko je trajao aktualni sat na sjednici Gradskog vijeća, bilo je  određenih pitanja na koja je uglavnom odgovarao gradonačelnik Ivanović, a ticala su se komunalne infrastrukture, aglomeracije i sigurnosti u prometu, zatim naftnog terminala u Kaštelanskom zaljevu te izgradnji 5G mreže, kao i prijedloga i inicijativa poput projekta Pametni grad te groblja za braniteljsku populaciju.

Ponukan nedavnim događanjima na kaštelanskim prometnicama i željezničkom prijelazu, HDZ-ov vijećnik Branimir Matijaca osvrnuo se na sigurnost građana u prometu. Tražio je da se što prije poduzmu određene tehničke radnje na pojedinim prometnim točkama na kojima je incidencija već neko vrijeme, a sve to kako bi se izbjegle loše situacije poput nedavne prometne nesreće na raskrižju Baletne te nesreće na željezničkom prijelazu u Kaštel Lukšiću, jer to je, kako je kazao, obaveza Grada.


Branimir Matijaca

- Povedeni zadnjom nesrećom koja se dogodila, pozvali smo predsjednika HŽ infrastrukture i u četvrtak je kod nas u Gradskoj upravi. Dali su naznaku da će poraditi na tom problemu. Na početku saziva ovoga vijeća smo pričali istu priču, ali od strane HŽ-a nismo naišli na plodno tlo, situacija se očito mijenja. Svjesni su i oni da se nesreće događaju, a nedavno su o tome i mediji dosta pisali i tražili od njih nekakve komentare i sigurno ih je i to sada potaklo. Vjerujem da ćemo ovaj put uspjeti, što se tiče željezničkih prijelaza – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.

Na prometnu sigurnost se osvrnuo i Berketov vijećnik Goran Samardžić dotaknuvši se skretanja u Kaštel Sućurcu kraj bivšeg Jugovinila prema trgovačkim centrima, na što je Ivanović kazao da bi na tom raskrižju trebali doći semafori jer izgradnja kružnog toka nije izvediva.

Uz to, Samardžića je zanimalo i što je Grad poduzeo po pitanju izgradnje naftnog terminala u Sjevernoj luci koji je, kako je kazao, jako loša stvar za lokalno stanovništvo i Kaštelanski zaljev.

- Mi smo svoje prigovore dali, a što se tiče same Županije te grada Splita i Solina, pa i same Lučke uprave, svi su kao i Grad Kaštela protiv toga i mislim da su se svi više manje oglasili na tu temu. Neću nagađati, al mislim da to neće uspjet proći – zaključio je Ivanović.

A hoće li proći izgradnja 5G mreže, zanimalo je HSP-ovca Antu Komljena, koji je kazao, da bi to moglo „ući“ na mala vrata te je već i prije tražio da se ova tema uvrsti na dnevni red sjednice vijeća, kako bi vijećnici i Grad dali svoje mišljenje.

Da bi trebalo na sjednicu vijeća dovesti neovisne stručnjake kako bi se o tome razgovaralo te kako vjeruje da predsjednik vijeća nema ništa protiv, kazao je gradonačelnik i pojasnio kako se trenutno u Gradu radi jedan veliki projekt pojačanja Internet mreže. Naglasio je kako se ne radi o 5G mreži te da je riječ o postavljanju nove optike jer u Kaštelima Internet nije "najsjajniji".


Ante Komljen

Među vijećničkim pitanjima bilo je i pitanje o jednoj od aktualnijih tema na području grada, a to je aglomeracija, gdje su u sklopu projekta krenuli brojni radovi. Provodi li se projekt planiranom dinamikom zanimalo je SDP-ovca Matka Kuzmanića.

- Projekt koji je krenuo, takozvani A1 od državne ceste D8 do obale ide svojim tokom, više manje su radovi počeli u ulicama kroz Donja Kaštela, narednih dana će se krenuti u gornjim Kaštelima, a u nekim ulicama već jesu. Projekt A0 koji se nalazi iznad magistrale koji pokriva područje, Sućurca, Gomilice, Kambelovca i Planoga, oni danas službeno ulaze u posao. Realnost da vidimo bagere u tim ulicama je druga polovica 12-og mjeseca – kazao je gradonačelnik Ivanović.

S obzirom da je grad Kaštela veliki grad po broju stanovnika, SDP-ovac Marin Šalov je predložio da bi grad trebao imati strateški dokument Pametnog grada jer je, kako je kazao, došlo krajnje vrijeme za digitalizaciju kako bi se koristile usluge na daljinu.

Da Grad već ima niz dokumenata i niz projekata na tu temu, odgovorio je Ivanović i dodao da veliki dio građana komunicira na taj način sa službama Grada.

Pored prijedloga o Pametnom gradu, s govornice je upućena i inicijativa HSP-ovaca koju je iznio vijećnik Ante Komljen, a riječ je o planu izgradnje groblja za braniteljsku populaciju s područja Kaštela.

- Pošto imamo najljepši spomenik na svitu za branitelje na Malačkoj zbog čega ne bi imali jedno braniteljsko groblje jer imamo branitelja koji se neće imati gdje pokopati kad okončaju svoj život – kazao je Komljen, a da će inicijativu uzeti u razmatranje, potvrdio je prvi čovjek grada.

Među vijećničkim pitanjima, bila su i ona nezavisnih vijećnika Berketove liste Marinke Parčine, Gorana Samardžića i Meri Škopljanac Gagić o uređenju gradskog stana  koji je ustupljen na korištenje Domu za djecu Miljenko i Dobrila, odnosno financiranju idejnog projekta krovišta stambene zgrade u Kaštel Lukšiću u kojoj se nalazi gradski stan, kao i o uređenju zelene površine hotela Palace. Pitanja su bila i o ležećim policajcima, njih ukupno devet koje ne žele stanovnici Majurina u Kaštel Lukšiću, kao i o funkcioniranju komunalnog redarstva te o ulici Don Klementa Tadina u Kaštel Kambelovcu u kojoj se izvode radovi u sklopu Eko projekta punih sedam mjeseci, a koji bi, kako je kazao Ivanović, trebali biti gotovi za 15-ak dana.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij