hren

Kaštela su grad po mjeri čovjeka, kazao je kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća, centralnoj proslavi  povodom Dana grada Kaštela.

Pred brojnim gostima iz javnog i društvenog života, prijateljima i suradnicima, među kojima su bili i izaslanica Vlade, ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković, saborski zastupnik Ante Sanader,župan Blaženko Boban, predstavnici više gradova prijatelja iz cijele Europe i drugi,  kaštelanski gradonačelnik rezimirao je niz projekata koji su u tijeku protekle godine realizirani ili je započelo njihova realizacija.
Tako je niz gradskih projekata ugledao svjetlo dana, no Kaštelani još uvijek čekaju nastavak radova aglomeracije Kaštela Trogir, kako bi riješili jedan od gorućih problema u svom gradu, naveo je Ivanović.

- Ono što je i dalje prioritet u mom mandatu je podizanje standarda života građana, a kako bi osigurali osnovne preduvjete potrebna su velika ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Ono što svi željno iščekujemo je dovršetak kanalizacijskog sustava u sklopu aglomeracije Kaštela – Trogir, jer realizacijom tog projekta 99 posto domaćinstava bit će priključeno na vodovodnu, a 97 posto njih na kanalizacijsku mrežu. Nakon izgradnje kanalizacijskog sustava nadam se da će slike o fekalnim ispustima u Kaštelanskom zaljevu postale prošlost – kazao je Ivanović.

Iznio je Ivanović i cijeli niz projekata čiji se početak uskoro očekuje, od uređenja pojedinih dijelova obale, uređenja parkova, igrališta, a najavio je i nastavak različitih mjera u sklopu društvenih djelatnosti, posebno demografskih mjera koje su učinile da je grad Kaštela u samom hrvatskom vrhu po broju novopridošlih mladih obitelji i prirasta stanovništva.
A na kaštelanske demografske mjere, koje daju izvanredne rezultate osvrnula se i ministrica Vesna Bedeković.

- Imam potrebu izraziti radost zbog pozitivnih demografskih pokazatelja, koji su još jedan dokaz da su  demografske mjere na lokalnoj i državnoj razini kompatibilne i svakako je za očekivati da će ovi demografski pokazatelji prerasti u trend. U svemu tome na raspolaganju je i moje Ministarstvo – poručila  je ministrica, naglasivši da u ovom trenutku u Splitsko - dalmatinskoj županiji Ministarstvo realizira projekte u vrijednosti većoj od 17 milijuna kuna i to za osobne asistente djeci s poteškoćama u razvoju ali i produženi boravak u školi.

Prigodnim govorima gostima na sjednici obratili su se i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te župan Blaženko Boban, a posebne čestitke s govornice domaćinima su uputili gosti iz gradova prijatelja.

Svečana sjednica tradicionalno je prigoda i za dodjelu javnih priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.
Nagradu za životno djelo ove su godine dobili Ante Vuletin za iznimno postignuće u otkriću kaštelanskog crljenka te razvoju kaštelanskog vinogradarstva i vinarstva te posthumno Milivoj Novak, dugogodišnji član i predsjednik društva Bijaći za izniman doprinos u kulturnom i društvenom životu grada, Osobne nagrade pripale su voditeljici dječjeg kazališta Škatula Ljiljani Garbati za osobiti doprinos u dječjoj kulturi i stvaralaštvu te glazbeniku Marinu Terziji za glazbena postignuća i osobiti doprinos u društvenom životu grada. Skupnu nagradu primile su članice udruge Srce za srce Kaštela zbog pomoći potrebitim građanaima.
Posebnu nagradu za humanost dobila je Anđela Salapić, a za 100 i više puta darovanu krv nagrađeni su Ivica De Michelli Vitturi i Srećko Čubrilo.

Sudionici sjednice imali su priliku vidjeti i promotivni film o razvojnim projektima Kaštela, ali i uživati u nastupu klape Neverin te djece kaštelanskih vrtića.

Foto: Ivana Topić (PGK)
Video: Kaštela TV


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij