hren
 

AKTUALNI SAT
Vremenske nepogode i plavljenje riva, željeznička pruga kroz Kaštela i odvojeno prikupljanje otpada bile su neke od tema vijećničkih pitanja i prijedloga na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

SDP-ovca Dražena Đakovića zanimalo je koliku stopu odvajanja komunalnog otpada očekuju u Gradu u sljedećoj godini, budući da su Kaštela, a prema, kako je kazao, poražavajućim podacima za cijelu županiju u 2018. godini, među gradovima s najmanjom stopom, na što mu je gradonačelnik Denis Ivanović kazao da je već ove godine, od kada je gradska tvrtka preuzela skrb o otpadu, rezultat bolji te kako se nada da će u sljedećoj godini biti i značajnije poboljšan jer se radi na podjeli spremnika po kućanstvima i ostalim radnjama bitnim za odvojeno prikupljanje otpada.

- Zašto Grad nije reagirao na izjave splitskog gradonačelnika Opare u pojedinim medijima, u kojima proziva kaštelansku vlast da koči realizaciji željezničke pruge do zračne luke, odnosno kako čeka „da se kaštelanska vlast sabere“. Moje je osobno uvjerenje da vas splitski gradonačelnik neopravdano proziva, ali zašto niste reagirali jer ovako uvijek ispada da smo mi neki loši koji koče realizaciju -  bilo je drugo Đakovićevo pitanje pri čemu je od gradonačelnika Ivanovića zatražio da vijećnike malo više upozna s tom temom

- Očitovali smo se kroz razne medije i od Grada Splita osjećamo pritisak, no radi se o našim kućama, našim poljima i našoj imovini pa je normalno da o ovoj temi odlučujemo mi. Razgovore smo vodili s Ministarstvom prometa i Upravom HŽ-a, a budući da će se projekt izgradnje financirati iz EU fondova on mora imati svoju opravdanost.
Jedan od naših prijedloga bio je ukopavanje pruge ispod ceste D8, no oni su ga ocijenili preskupim, a drugi naši prijedlozi nisu im bili tehnički prihvatljivi. Nakon nekoliko varijanti njihov zadnji prijedlog je izgradnja pruge poviše D8, za što idejni projekt treba biti gotov u prosincu te ćemo o njemu razgovarati i odlučivati na klubovima vijećnika – najavio je Ivanović.

O ovoj temi govorio je i nezavisni vijećnik Josip Berket , ustvrdivši da mu nije jasno kako Split ne može shvatiti važnost Kaštela u priči o željeznici te je upozorio nadležne u Gradu da vode računa da nam se u Kaštelima ne dogodi ono što se dogodilo Hrvatskoj izgradnjom auto puteva za Split i Rijeku.

- Gradili su se godinama, a danas, kada zapuše bura, njima se ne može prometovati. Isto tako ni pruga poviše ceste D8 neće biti imuna na vremenske nepogode pa mi se sve čini da od toga nema ništa već se samo priča kako bi se pričalo  – zaključio je Berket, koji je i na ovoj sjednici govorio o temi uređenja luke u Kaštel Starom i kašnjenju početka radova, naglasivši kako Grad Kaštela mora inzistirati da Županijska lučka uprava ulaže u Kaštela.

O ulaganju u Kaštela bilo je i pitanje SDP-ovca Matka Kuzmanića, kojeg je zanimalo je li istina kako potencijalni investitor uređenja područja na Sokolani ima potrebne dozvole za početak projekta no kako ga Grad u tome koči.

- Prije približno mjesec dana izdali smo treću ili četvrtu lokacijsku dozvolu za to područje koja je sada pred Povjerenstvom za utvrđivanjem granica pomorskog dobra. Ujedno sam zatražio ponovno mišljenje Mjesnog odbora u Kaštel Sućurcu, jer je prošao cijeli niz godina kada su oni taj projekt ocijenili pozitivno. Ako oni budu suglasni priča će ići dalje – kazao je Ivanović, pri čemu je Kuzmanić kritizirao činjenicu da mjesni odbor odlučuje, odnosno da može mijenjati stavove što nikako nije dobar pokazatelj budućim potencijalnim investitorima.

Kuzmanića je zanimala i suradnja Grada sa Građevinskim fakultetom, a gradonačelnik ga je informirao da bi Grad želio suradnju s fakultetom u izradu projekta uređenja obale u Sućurcu, kao i na izradi prometne dokumentacije, no kako će se ta suradnja realizirati ovisit će o javnoj nabavi.

O uređenju obale, ali donjokaštelanske, pitanje je postavila Berketova vijećnica Marinka Parčina, naglasivši kaos ovih posljednjih dana izazvan jugom i plimom.

- Slažem se da donjokaštelanska riva vapi za obnovom. Radovi na uređenju luke i obale od porta do Dupina su prema najavama već trebali započeti, no kako su nas informirali iz ŽLU izabran je izvođač još se čeka izbor nadzora i uskoro svi očekujemo početak. Osim tog dijela plan nam je i urediti dio od Dupina prema kuli Ćipiko, no godinu dana smo uvjeravali konzervatore o potrebi širenja obale za približno 20 metara kako bi tu stali svi potrebni sadržaji. Nadam se da će radovi na tom drugom dijelu krenuti u drugoj polovici 2021. godine – zaključio je Ivanović, koji je Parčini na njeno drugo pitanje o radovima na staroj Kemijskoj školi kazao da radove koji su u tijeku obavlja Rera, a kako radovi na daljnjem uređenju slijede naredne godine.

HDZ-ova vijećnica Doris Grgurin govorila je o temama prometa kroz Kaštel Kambelovac, dok je Berketov vijećnik Goran Samardžić još jednom upozorio na potrebu uređenja okoliša Doma zdravlja u Kaštel Starom.
Samardžić je zatražio od gradonačelnika da se izjasni o uličnim pričama kako će se u budućem reciklažnom dvorištu u Kaštel Sućurcu odlagati opasni i radioaktivni otpad, na što je gradonačelnik zaključio da nikakvih naznaka o takvom mogućem scenariju, osim tih kuloarskih priča, nije bilo te da kaštelanska gradska vlast nikada neće dozvoliti nešto tako na svom području.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij