hren
 

AKTUALNI SAT
- Hoće li Grad participirati u troškovima za nabavku radnih listova i bilježnica za učenike, budući da će Ministarstvo osigurati besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce? Mislim da prostora imamo i da bi o tome trebalo donijeti odluku – kazao je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnik s Berketove liste Goran Samardžić, a na ovo aktualno pitanje gradonačelnik Denis Ivanović odgovorio mu je kako će se u Gradu uskoro sastati stručne službe, pa ako treba i klubovi vijećnika te će se utvrditi koliko bi sredstava bilo potrebno te koliko Grad može osigurati iz proračuna za tu svrhu.

Samardžića je zanimalo i kakav je status hotela Palace te kako bi se mogla ukloniti opasnost za građane zbog njegove derutnosti, a kako ga je informirala pročelnica Marija Pelivan, stupljeno je u kontakt s timom stečajnog upravitelja, koji su obećali skore korake u sanaciji određenog stanja, kojom bi se postojeće opasnosti svele na minimum.

SDP-ovac Matko Kuzmanić pitao je rade li prometni redari prema nalogu ili samoinicijativno, navodeći primjere u kojima se kazne za nepropisno parkiranje pišu osobama koje, iz potrebe, a ne hira, dolaze do Doma zdravlja u Sućurcu, dok se u isto vrijeme kazne ne pišu za niz nepropisnih parkiranja na samoj rivi.
Gradonačelnik Ivanović i pročelnica Pelivan Kuzmaniću su odgovorili kako prometni redar ne dobiva naloge već postupa prema stanju na terenu ili prijavama te kako se kazne pišu na svim mjestima gdje je parkiralište zabranjeno.

- Prometni redar radi u smjenama, svaki dan osim nedjelje i lani je napisao oko 900 kazni, Uskoro će posao prometnog redara obavljati još troje komunalnih redara, koji su prošli edukaciju na Policijskoj akademiji pa će prometno redarstvo i češće biti na ulicama – navela je Pelivan, dok je gradonačelnik dodao kako je problem nedostatka odgovarajućeg prostora za parking svakim danom sve veći te je naveo kako se s pojedinim vlasnicima zemljišta u Donjim Kaštelima, blizu obale, pokušalo dogovoriti o prodaji zemljišta u tu svrhu, no bezuspješno.

Kuzmanić je pitao i ispituje li se kakvoća mora na Sokolani, i ako nije zašto nije, na što je od pročelnice i gradonačelnika dobio odgovor kako Sokolana nije službena plaža, no zbog velikog broja ljudi koji se tamo kupaju, poduzet će korake kojim bi se i na toj lokaciji ispitivala kavoća mora za kupanje.
Berketovu vijećnicu Marinku Parčinu zanimalo je zbog čega se u Donjim Kaštelima, uz Cestu dr. Franje Tuđmana šire neugodni mirisi iz kanalizacijskog sustava te zbog čega smrdi i na pojedinim područjima uz obalu.
Kako je kazao gradonačelnik Ivanović, iz VIK-a smrad uz cestu objašnjavaju kao smrad zbog nedovoljne količine materijala u cijevima, zbog čega se isti zadržava te se širi smrad, a smrad u južnim dijelovima često potječe od ilegalnih ispusta u bujične potoka pa su u Gradu nekoliko puta u zadnje vrijeme organizirali akcije utvrđivanja počinitelja te napisali značajne kazne.

Drugu Berketova vijećnicu Meri Škopljanac Gagić zanimalo je u kojem je statusu Vinalko te kako će se riješiti problem nereda u parkingu uz taj objekt.
Ivanović je ustvrdio kako je status Vinalka još uvijek isti, utvrđuje se imovinsko-pravna situacije te kako Grad i dalje u proračunu ima osigurana sredstva kako bi iskoristio pravo prvokupa tog objekta.

- Red na tamošnjem parkingu mora se uvesti, na kakav način vidjet ćemo, no parking se tu neće naplačivati – kazao je Ivanović.

HSP-ovac Željan Jurlin još jednom je postavio pitanje vezano uz rad mjesnih odbora i redovne sastanke s gradonačelnikom, koji ga je izvijestio da se on redovno sastaje s predsjednicima vijeća mjesnih odbora, a po potrebi i sa svim članovima vijeća. Jurlin je na temu rada mjesnih odbora zatražio i održavanje tematske sjednice.
Jurlinovo drugo pitanje odnosilo se na mogućnosti i planove razvijanja biciklističkih staza, a gradonačelnik ga je izvijestio kako je  pri kraju izrada elaborata o biciklističkim stazama, koji se upravo radi u suradnji s Turističkom zajednicom i Županijom.

- Tvrdili ste da će se tvrtka Zeleno i modro financirati dijelom iz EU fondova, no kako vidimo, od toga nema ništa, a povećavaju se sredstva koje Grad za Zeleno i modro izdvaja iz proračuna – bilo je treće Jurlinovo pitanje

- Nikada nisam rekao da će se financirati iz EU fondova već iz Fonda za zaštitu okoliša. Od Fonda smo do sada dobili pola milijuna kuna za edukacije koje su započele, kao i sredstva za spremnike, za koje se nadam da ćemo ih krajem ljeta i podijeliti građanima, a Fond će sudjelovati jednim dijelom i u nabavci potrebnih vozila – zaključio je Ivanović.

Jurlina je zanimalo i zašto se na radovima na Brižinama ponavlja scenarij radova kod ambulante u Sućurcu, odnosno radovi kasne, pa je tako završetak radova prolongiran za dva mjeseca. Kako je kazao gradonačelnik, vremenske nepogode tijekom svibnja stvorile su izvođačima probleme i to im može biti opravdano, no ako kašnjenje bude duže od toga, Grad će im naplatiti penale zbog kašnjenja.

Nezavisni Josip Berket na ovoj sjednici govorio je o potrebi uređenja obalnog pojasa diljem svih Kaštela te predložio održavanje tematske sjednice, a zatražio je od gradske vlastti da se založi kako u Lećevici ne bi završio biootpad, već da se iskoriste mogućnosti za formiranje kompostane na području Kaštela.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij