hren

VIJEĆNIČKA PITANJA O PROJEKTIMA I FINANCIJAMA
Iako broj vijećničkih pitanja na 5. sjednici Gradskog vijeća, nije bio velik, pojedina pitanja otvorila su neke od gorućih gradskih tema i problema, od zaštite okoliša, financiranja udruga, kule Ćipiko, gradskih projekata, postupaka javne nabave i drugih.

Jeli financiranje prijevoza invalida protivno Zakonu

- Tko obavlja prijevoz osoba s invaliditetom za Grad Kaštela, na temelju koje odluke, koliko to Grad košta i zašto nije obavljen postupak javne nabave – pitao je SDP-ovac Dražen Đaković, naglasivši kako se pojedini korisnici tuže na određene segmente sadašnje usluge, na što mu je gradonačelnik Ivan Udovičić odgovorio kako to od 1. rujna obavlja Crveni križ za približno 20 tisuća kuna mjesečno, što je za 10-ak tisuća manje nego je to obavljao privatnik, te kako će, po usvajanju proračuna biti raspisan natječaj za te poslove.


Dražen Đaković

Đaković je upozorio da se radi o ukupnom plaćanju Crvenom križu u iznosu od 80 tisuća kuna, što je također iznosi za koji se mora raspisati natječaj javne nabave, te da je u pitanju prekršaj po Zakonu o javnoj nabavi, zbog čega bi Grad mogao platiti značajnu kaznu.

Udovičić: Gradu o Ćipiku vezane ruke

Meri Škopljanac Gagić s Berketove liste uputila je pitanje može li Grad nešto poduzeti kako ne bi došlo do rušenja kule Ćipiko u Kaštel Štafiliću, na što je gradonačelnik Ivan Udovičić kazao kako je svima u interesu da kula jednog dana bude turistički objekt u kojem će se zaposliti veći broj Kaštelana, no kako Grad ne može nešto posebno napraviti.

- U tijeku je sudski proces i dok se to ne okonča ne može se ništa napraviti, nama su vezane ruke. Uz to Grad nije direktna stranka u postupku. Jedino što u ovom trenutku možemo je pozvati nekog od nadležnih, iz ministarstava, građevinske inspekcije i konzervatora da dođu na sjednicu Gradskog vijeća, ili da nam daju neka druga tumačenja – kazao je Udovičić.


Meri Škopljanac Gagić

U odgovoru koji je gradonačelnik Udovičić dao vijećniku Josipu Berketu, na pitanje o izgradnji luke otvorene za javni promet u Kaštel Starom, kazano je kako je prije nekoliko dana Županijskoj lučkoj upravi poslan sporazum prema kojem će Grad Kaštela biti nositelj, a Županijska lučka uprava investitor projekta izgradnje te luke. Grad će, prema Udovičićevim riječima biti nositelj projekta iz praktičnih razloga, lakšeg ishođenja potrebnih dozvola.

Uz područje buduće luke vezana je tema otkupa prostora Vinalka, o čemu je pitala Berketova vijećnica Marinka Parčina, a gradonačelnik Ivan Udovičić kazao je kako uskoro očekuje skidanje hipoteke s tog zemljišta kako bi se mogao sklopiti kupoprodajni ugovor.

Saniranje deponija i ruševnog objekta

SDP-ovog vijećnika Filipa Plećaša zanimalo je jeli tvrtka Cios otkupila od Grada zemljište za prometnicu pored Željezare, te jeli Grad, u skladu s odlukom Gradskog vijeća, otkupio od njih dio zemljišta za reciklažno dvorište. O temi reciklažnog dvorišta gradonačelnik Udovičić nije bio upoznat, no kazao je kako je nedavno potpisana prodaja 1.5 metara četvornih puta, tvrtki Cios.

Marinka Parčina postavila je i pitanje što se poduzelo u vezi nedavnog rušenja crjepova s kuće u ulici Ivana Danila u Kaštel Starom, a kako joj je gradonačelnik odgovorio zaduženi su komunalni redari da utvrde tko je vlasnik kuće te od njega zatraže uklanjanje problema, ako to vlasnik ne učini, taj posao obavit će Grad Kaštela i vlasniku ispostaviti račun.


Josip Berket

Josip Berket upoznao je vijećnike o kazni koju treba platiti Grad Kaštela te on sam kao bivši gradonačelnik, zbog deponija u Rudinama. Kazao je kako će poštivati zakonsku odluku, no s moralne strane može iznijeti svoje zadovoljstvo što je za vrijeme njegovog mandata deponij zatvoren. Berketa je zanimalo što se radi i jeli odlučeno što će biti na prostoru bivšeg deponija u Rudinama.

Gradonačelnik Udovičić odgovorio mu je kako će sav otpad, koji se može odnijeti, uskoro biti odnesen. Što će biti na tom prostoru još nije odlučeno, a pri planiranju buduće namjene uzet će se u obzir i mogućnost otkupa 1.5 tisuća metara četvornih od vlasnika u neposrednoj blizini.

Udovičić: Nisam nikog zaposlio

Među temama vijećničkih pitanja našlo se i zapošljavanje u Gradskoj upravi, jer je Berketov vijećnik Marinko Kovačev tražio da mu se dostavi pisani odgovor jesu li zaposlena dva savjetnika i za koju plaću, no gradonačelnik Udovičić odmah mu je odgovorio da nije zaposlen niti jedan savjetnik niti će biti zaposlen. Filip Plećaš pitao je o razlici informacija o dva zaposlena u Javnoj ustanovi sportski objekti za vrijeme primopredaje vlasti i danas, na što je Udovičić odgovorio kako nije nikog zaposlio i na to ne može odgovoriti, no pročelnik Darko Opačak kazao je kako razliku u broju zaposlenih čine dvije osobe koje su počele raditi 1. srpnja.


Ivan Udovičić

Filip Plećaš pitao je isplaćuju li se udrugama planirana i dodijeljena sredstva, a gradonačelnik je ustvrdio kako se može dogoditi da nema sredstava na pojedinim pozicijama pa nisu uplaćena, ali da uglavnom uplate idu prema planu i programu. Plećaševo konkretiziranje pitanja, o 44 tisuće kuna koje nisu isplaćene Kaštelanskom kazalištu, uvjetovalo je odgovor pročelnika Darka Opačka, koji je odgovorio da je udruzi Teatar do sada isplaćeno 100 tisuća kuna za projekte iz programa, a da je ostao još dio neisplaćenih sredstava za, primjerice, projekt predstave Samuela Becketta.
 

Vijećnička pitanja pogledajte u snimci od 12. minute…


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij