hren

SLOŽNI O KUPOVINI, RAZJEDINJENI O SREDSTVIMA
Jednoglasnom odlukom gradskih vijećnika Grad Kaštela će kupiti objekt nekadašnje vinarije u Kaštel Starom, koja je u vlasništvu Dalmacijavina. Cijena koju će Grad platiti za tu nekretninu iznosi 1.950.000 kuna, a prema najavama gradonačelnika Ivana Udovičića, objekt će se komercijalizirati kako bi sam pokrivao svoje troškove.

Vinarija na rivi u Kaštel Starom, nekada je bila u vlasništvu obitelji Šimeta, a više desetljeća u vlasništvu je Dalmacijavina te se prodaje u sklopu stečajnog postupka. Stečajni upravitelj Dalmacijavina dobio je dvije ponude za kupnju, a  prema najvišoj ponuđenoj cijeni formirana je i cijena koju će Grad platiti. Inače. po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, kako je klasificiran ovaj objekt, Grad ima pravo prvokupa.

Objekt ima 1402 metra četvorna, vinski podrum s ugrađenih 12 velikih betonskih cisterni, 18 drvenih badnjeva i 30 bačava za čuvanje vina, kotlove za pečenje rakije i drugo. Inače u stečajnom postupku nekretnina je procijenjena na  4.6 milijuna kuna.

Marinka Parčina ustvrdila je da se vijećnici s Berketove liste slažu s kupovinom ovog objekta, ali je tražila dodatna objašnjenja za moguće prepreke realizaciji prijenosa vlasništva.

- Obitelj Šimeta pokrenula je postupak za naknadu za oduzetu imovinu, no to se rješava prema zakonu, odnosno imovinu nije moguće vratiti u koliko je ušla u temeljni kapital nekog društva, već te naknade država drugačije rješava. Što se tiče poreznog duga, on se razlučnim vjerovnicima isplaćuje iz stečajne mase i nema direktne veze s kupovinom nekretnine – dio je odgovora koji joj je dao pročelnik Darko Opačak.

Prostore komercijalizirati

Marinka Kovačeva zanimala je razlika u površini, prikazana u različitim dokumentima, no nedoumice su otklonili gradonačelnik Ivan Udovičić i odvjetnik Vinko Samardžić, ustvrdivši da se u nekim knjigama još uvijek prikazuje dodatnih 500 metara četvornih, koji su već prije iskorišteni za proširenje obližnje ceste, te kako će se s prodavateljem ugovor sklopiti za kupovinu nekretnine „u cijelosti“.

SDP-ovac Filip Plećaš postavio je pitanje za što će se koristiti kupljeni prostor, spomenuvši kako postoji primjer vile Nike, koja je u gradskom vlasništvu te prepuštena propadanju.

- Ovaj prostor ćemo staviti u funkciju i komercijalizirati. Prema planovima u neposrednoj blizini niknut će lučica kako za stanovnike tako i komercijalna, te će se ovaj prostor uklopiti u cijelu tu priču. Točno je da u gradu postoji još niz objekata koji trebaju sanaciju, a nastojat ćemo uvesti reda i dio komercijalizirati jer šteta je da sve te prostore koriste samo udruge, koje se u njima sastanu tek dva puta mjesečno – ustvrdio je Udovičić.

Berketovi i SDP neće sredstva Turističke zajednice

Kako bi se zakonski osigurala sredstva za kupovinu objekta vinarije, vijećnicima je predložen i rebalans proračuna po kojem rashodovna strana raste za 2 milijuna kuna, dok se prihodi povećavaju za 800 tisuća kuna, sredstva kojima Turistička zajednica Kaštela pomaže Gradu pri kupovini.

- Turistička zajednica na svom računu ima ova sredstva i dogovorili smo se da nam ih daju kao neku vrstu pozajmice ili da to sredimo kroz najam jer su njima potrebni prostori – obrazložio je Udovičić te nadodao kako kupovina vinarije neće stvoriti probleme u proračunu jer su obavljeni razgovori s nekim privrednim subjektima koji su voljni unaprijed platiti dio komunalne naknade.

Upravo su sredstva od Turističke zajednice bila razlog rasprave koja se otvorila, a u kojoj je Marinka Parčina napomenula kako je donesena odluka da se Turistička zajednica preseli u kuću Ćipiko u Kaštel Starom te da su ta sredstva mogli utrošiti za otkup stana u tom objektu kao i uređenje. Parčina je nekoliko puta zatražila da joj se odgovori je li odluka koju je Gradsko vijeće donijelo o tome ništavna ili poništena. Gradonačelnik Udovičić odgovorio je kako je Turističko vijeće prostor u Starom ocijenilo neodgovarajućim, ali da će odluku o svemu ipak donijeti Gradsko vijeće, a ne on.

- Sad ćemo imati novac od poreza za kupnju Adriachema, novac od komunalne naknade za isto, možda je Zračna luka mogla izvršiti neku avansnu uplatu, a nije potrebna pozajmica ili dogovor s Turističkom zajednicom – kazala je Parčina, koja je raspravi završila konstatacijom kako je sramota držati novac na računu 4 godine, a ne investirati ga.

Upravo zbog sredstava Turističke zajednice za kupovinu vinarije, od glasanja za rebalans proračuna suzdržali su se Berketovi i SDP-ovi vijećnici, no dobio je potporu, a time i usvojen, od HDZ-ovih vijećnika.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij