hren

IZMJENE ODLUKA
Izmjene pojedinih odluka vezanih uz rad Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Savjeta mladih i auto taxi prijevoza, izazvale su među vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća burne rasprave, ali i poneki smiješni trenutak, no sve odluke su usvojene većinom glasova.

Nakon što su vijećnici usvojili odluku o poskupljenju dječjih vrtića, većinom glasova usvojili su izmjene odluke o sufinanciranju vjerskih i privatnih vrtića, prema kojoj se iznos vauchera, koji Grad plaća za pojedino dijete, sukladno povećanju sudjelovanja roditelja u cijeni vrtića, smanjuje s 890 na 810 kuna.  Suglasnost ovoj odluci, kazao je privremeni pročelnik Darko Opačak, dali su privatni vrtići Čarobni pianino i Sunce moje malo te vjerski vrtići Jordanovac, Blagovijest i Mali Isus.
Protiv odluke glasali su vijećnici oporbene Nezavisne liste te SDP-a.

Kovač: Nepotrebno Povjerenstvo

Za prilagodbu i pojednostavljenje odluke o Povjerenstvu za ravnopravnost spolova glasali su svi vijećnici, a tek je protiv glasao vijećnik s Berketove liste Ivan Kovač. On je ustvrdio da Grad Kaštela nema obvezu imati navedeno Povjerenstvo te da ovakva povjerenstva već postoje u županiji i državi te da nije potrebno posebno povjerenstvo u Kaštelima.

- Smatram da je ovo nepotrebno jer prema zakonu smo ionako svi jednaki, a ovo je samo dodatni trošak za Grad - kazao je Kovač te dodao kako bi po ovom uzoru onda trebali imati i Povjerenstvo za ravnopravnost prema seksualnoj orjentaciji.


Ivan Kovač Matela

Kovač je imao i svoje mišljenje i stavove i o temi Savjeta mladih. Naime vijećnici su trebali odlučiti hoće li promijeniti način objave natječaja za članove Savjeta mladih, jer dosadašnji troškovi oglašavanja u javnim glasilima odnose značajna sredstva u odnosu na 50 tisuća kuna, koliko Grad odvaja za funkcioniranje Savjeta.

Mladi nezainteresirani

Kako je obrazložila tajnica Gradskog vijeća Višnja Špika, Savjet treba imati 9 članova koje predlažu udruge i institucije koje okupljaju mlade. Savjet mladih u ovom trenutku ima 6 članova, dok za preostala 3 člana očito nema interesa i potrebno je ponovo raspisati natječaj.
Taj podatak izazvao je raspravu o zainteresiranosti i nezainteresiranosti mladih za rad u ovom savjetodavnom tijelu, o značaju Savjeta mladih i njihovom radu.
Između ostalog Ivan Kovač je kazao kako nije upoznat s njihovim radom, ali da ga sve ovo podsjeća na određenu demagogiju, po kojoj je do sada često bio slučaj da volonterski rad nekima služi kao odskočna daska za budući politički rad u kojem će prodavati zrak.
Njemu su se za govornicom suprostavili pojedini vijećnici SDP-a i HDZ-a.

- Djeca uče od roditelja, a mladi od starijih. Pitam se što su mladi danas mogli naučiti od nas? – pitao je HDZ.ovac Petar Mustapić, osvrnuvši se na tijek rasprave.


Mirela Pigler

Mirela Pigler vijećnicima je iznijela Program rada i financijsko izvješće te plan Savjeta mladih, nakon čega su SDP-ovci Dražen Đaković i Matko Kuzmanić ustvrdili da bi se na ovako transparentno podnijeta izvješća trebale ugledati udruge i ostali savjeti, odnosno svi iz javnog sektora.
Obadvije točke dnevnog reda vezane uz Savjet mladih prihvaćene su od većine vijećnika, suzdržan je bio samo Ivan Kovač. Predsjednik Vijeća Denis Ivanović suglasio se s prijedlog da se mlade uključi u donošenja različitih odluka na sjednicama Gradskog vijeća, a koje se odnose na život mladih.

Taksi dozvole na 10 godina

O izmjenama u odluci o auto taksi prijevozu vijećnike je iscrpno informirao nadležni u Gradskoj upravi, Jakša Sokol, no unatoč nastojanjima Dražena Đakovića da ukaže na određene pravne dileme, vijećnici su izmjene prihvatili pa će tako, između ostalog, izdana dozvola važiti deset godina, a cjenik će ovjeravati obrtnička komora, a ne gradski Upravni odjel.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij