hren

NAJTEŽA I NAJVEĆA TEMA - NOVAC
Izvješće o gradskom proračunu i cijene dječjih vrtića, bile su teme ovotjedne  sjednice Gradskog vijeća koje su izazvale određene polemike među vladajućima i oporbom, no unatoč tome, izvješće o proračunu je prihvaćeno jednoglasno, a povećanje cijene vrtića s većinom glasova vijećnika.

Zaduženja Grada manja za 9 milijuna kuna

Prema izvješću pročelnika Anđelka Drnasina zaduženja Grada u prvih šest mjeseci smanjena su za 9 milijuna kuna, pa je ukupno zaduženje Grada na kraju lipnja iznosilo 13 milijuna kuna. Povećanje prihoda Grada u prvom polugodištu, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, iznosi 22 posto, a povećanje rashoda oko 2 posto.

Pročelnik Drnasin, ovom je prilikom ustvrdio da se nastoji štedjeti na svim poljima te da je većina investicija za ovu godinu završena, kao i da nema zaduživanja. Izrazio je nadu kako će prema tome Grad godinu završiti s pozitivnim rezultatom nakon nekoliko godina.

Kako je naglasio SDP-ov vijećnik Filip Plećaš, povećanje prihoda je rezultat porezne discipline i mjera hrvatske Vlade, a ne rezultat uspješnosti Grada jer bi takvo povećanje značilo da se pokrenulo gospodarstvo, što se nije dogodilo.

Ova točka dnevnog reda bila je prilika da bivši gradonačelnik Josip Berket i sadašnji gradonačelnik Ivan Udovičić, pokušaju dokazati koja je gradska vlast „kriva“ za milijune zaduženja.

Nove cijene vrtića

Cijene dječjih vrtića od listopada bit će veće za prosječno 15 posto. Za tu odluku glasali su svi vijećnici HDZ-a, dok su vijećnici Berketove liste, kao i vijećnici SDP-a bili protiv takve odluke.

Prema riječima privremenog pročelnika Darka Opačka, cijena dječjih vrtića, koju plaćaju roditelji nije se povećala sedam godina iako su se u isto vrijeme povećale cijene režijskih troškova, hrane i svega ostalog potrebnog za rad vrtića i to od 10 do 33 posto. Opačak je naveo da su, zbog manje djece nego prije sedam godina, manje i financije koje se uprihoduju od učešća roditelja.

Filip Plečaš kritizirao je činjenicu da je jedna od prvih odluka koju će očito donijeti novi saziv Gradskog vijeća, upravo poskupljenje vrtića, što možda pokazuje smjer u kojem će ići politika ove gradske vlasti. Pri tome je iznio podatak da svi okolni gradovi imaju niže cijene vrtića. Plećaš je upozorio na činjenicu da Grad duguje Dječjem vrtiću Kaštela značajan iznos za boravak u vrtićima djece s teškoćama u razvoju te djece koja su oslobođena plaćanja. Isto tako, ovaj SDP-ovac iznio je i podatak da nigdje nije prikazan dug općina Primorski Dolac, Prgomet i Lećevica, koji se penje do 2 milijuna kuna.

- Oni su, koliko mi je poznato, dobivali uredno novac od Županije, ali ga nisu proslijedili Gradu Kaštela – naglasio je Plećaš, koji je postavio pitanje što su vrtići uradili na energetskoj učinkovitosti, jesu li aplicirali za neke EU fondove kako bi smanjili troškove te ustvrdio kako se trebao naplatiti prije navedeni dug, a ne podizati cijene.

Njegov stranački kolega Matko Kuzmanić pozvao je Grad da zatraži da se namjenska sredstva koje Županija uplaćuje općinama, direktno uplaćuju Gradu Kaštela.

Gradonačelnik Ivan Udovičić kazao je kako će zbog nemogućnosti plaćanja općina Prgomet odustati od vrtića, dok su druge dvije općine obećale  uredno podmirivati troškove te dosadašnje dugove otplatiti unutar 5 godina, te kako Grad Kaštela neće odustati od naplate dugovanja.

Ivan Kovač, ovom prilikom, govorio je o djelatnicima u vrtićima, odnosno njihovim primanjima, te se zapitao mogu li ti djelatnici i ravnateljica iznaći neka rješenja da se cijena vrtića smanji, pa ako treba i smanjiti neku od visokih plaća.

Prema odluci o poskupljenju vrtića program jaslica iznosit će 665 kuna, 10-satni program 612 kuna, 6-satni program 364 kune, 5-satni program 330 kuna dok će roditelji za djecu u 3-satnom programu plaćati 270 kuna.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij