hren

KONFERENCIJA ZA MEDIJE KAŠTELANSKOG GRADONAČELNIKA
Nešto više od tri mjeseca nakon preuzimanja vlasti, kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić održao je svoju prvu tiskovnu konferenciju na kojoj su prisustvovali njegovi zamjenici, Mili Novak i Zoran Bonacin, te predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović. Udovičić je ovom prilikom kazao kako se na budućim konferencijama neće baviti bivšom vlašću već će govoriti isključivo o vlastitim promišljanjima o budućnosti ali i o trenutnom stanju u Kaštelima.

Na samom početku gradonačelnik je istakao: - „Kako smo i očekivali, pri preuzimanju dužnosti naslijedili smo proračunski dug od 15 milijuna kuna. Što se prihoda tiče, oni se očekuju veći u odnosu na prethodnu godinu za 7 do 9 milijuna kuna, prije svega zahvaljujući porezima koji su drugačije raspoređeni te zahvaljujući prihodima od legalizacije. U svakom slučaju, prihodi će biti daleko manji od plana od 140 milijuna kuna, te će kroz mjesec do mjesec i pol dana uslijediti i neminovni rebalans proračuna.
Rashodi su u prethodnom periodu značajno povećani za troškove za plaće zaposlenika, troškovi za vrtiće povisili su se za 4 milijuna kuna godišnje te rashodi od 2 milijuna kuna godišnje za Zeleno i modro,“ kazao je Udovičić nadalje ističući: - „Posvetili smo se racionalizaciji troškova i u idućoj godini ćemo sanirati dugove, smanjiti rashode i za 2015. pripremiti proračun za sufinanciranje projekata iz EU fondova.“

Zeleno i modro prepustiti tržištu

U svom izlaganju Udovičić se posebno osvrnuo na racionalizaciju troškova navodeći kako će tvrtku „Zeleno i modro“ najvjerojatnije prepustiti tržišnoj utakmici, odnosno kako će ta gradska tvrtka sama sebe morati financirati iz svog djelokruga poslovanja.
-„ Nije logično da imamo „Zeleno i modro“ i „Vlastiti komunalni pogon“ u isto vrijeme, a „Zeleno i modro“ prihode ostvaruje samo od naplate parkiranja dok planirano prikupljanje otpada i nadalje ostaje u djelokrugu poduzeća „Čistoća“ koje se tog posla nema namjere odreći“, kazao je Udovičić.

Od značajnijih projekata Udovičić je izdvojio otvaranje nove škole kojeg je najavio za otprilike mjesec i pol dana, te završetak radova na pristupnom putu za školu i horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji. Dovršavaju se pregovori s izvođačem na vrtiću Maslina o nastavku radova i cilj je što skorije otvaranje vrtića kao i dovršetak radova na groblju u Kaštel Starom.
-„Bude li investicija, a ima naznaka da hoće, u idućoj godini planiramo nastavak radova na vodoopskrbnoj mreži u Rudinama, u sustavu Lukšić-Radun, u Sućurcu, te pripremi dokumentacije za vodospremu Gomilica-Kambelovac,“ kazao je Udovičić.


Ivan Udovičić

Donosi li racionalizacija Gradske uprave i poneki otkaz?

Kao jednu od mjera štednje gradonačelnik je naveo i novu sistematizaciju Gradske uprave: - „Nakon nove sistematizacije moguće je da će doći do smanjenja troškova prema zaposlenicima, a moguć je i poneki otkaz, ali o tome sad ne mogu govoriti. Isto tako, pokušat ćemo smanjiti i troškove prema gradskim institucijama. Svakako ćemo učiniti sve da te troškove smanjimo ili bar da fiksne troškove u 2014/15. ne povećavamo“, rekao je Udovičić.
-„Nastojat ćemo sa postojećim kapacitetima pokriti sve što imamo jer moramo osigurati sredstva za Europske fondove u 2015/16. godini, a znamo da je lokalna zajednica dužna subvencionirate te projekte sa 20 do 50% po pojedinim programima“, zaključio je kaštelanski gradonačelnik.


Mili Novak

Priključivanje ispusta na eko-kolektore

O jednom od krucijalnih kaštelanskih problema po kojem su u proteklo vrijeme Kaštela uglavnom dobivala negativan publicitet, čistoći mora, te pokretanju projekata koji će se financirati iz fondova Europske unije govorio je zamjenik gradonačelnika Mili Novak.
–„Iako su ovogodišnja mjerenja pokazala da je more u Kaštelima uglavnom čisto, dobra je vijest da od 15. rujna kreće sanacija 50 postojećih kanalizacijskih ispusta koji idu izravno u more te će veći dio do ljeta 2014. biti saniran i priključen na eko kolektore, tako da će se značajno povećati čistoća mora.
Pokrenuli smo izradu baze projekata Grada Kaštela u kojoj ćemo točno popisati projekte i u kojoj su fazi spremnosti. Cilj nam je stvoriti sustav koji bi omogućio trajno praćenje potreba i inicijativa na području Grada Kaštela te njihovo apliciranje na europske i druge međunarodne izvore financiranja. Već za nekoliko dana prijavit ćemo projekt koji se odnosi na uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada kroz razne edukacije i poticanje zelenog i socijalnog poduzetništva“, istaknuo je Novak.


Zoran Bonacin

Drugačiji pristup organizaciji Kulturnog ljeta

-„Prije svega želim zahvaliti i čestitati svim organizatorima Kulturnog i zabavnog ljeta. Zadovoljni smo sa proteklim ljetom u kojem je svatko mogao pronaći nešto što mu odgovara, ali ćemo od iduće godine imati drugačiji pristup organizaciji prije svega zbog racionalizacije troškova koja je potrebna“, kazao je zamjenik gradonačelnika, Zoran Bonacin.

Subvencioniranje prijevoza

Na novinarsko pitanje o besplatnom prijevozu za umirovljenike te subvencioniranju učeničkih karata, gradonačelnik je kazao kako je ovogodišnji proračun definiran ali da će u proračunu za slijedeću godinu osigurati sredstva za besplatan prijevoz umirovljenika iznad 65 godina starosti na području Kaštela.
–„Što se subvencije učeničkog prijevoza tiče, do sada je taj prijevoz bio subvencioniran od strane županije i lokalne samouprave, međutim, prema zakonu, država bi trebala subvencionirati prijevoz sa iznosom od 75% a ostatak bi trebale preuzeti jedinice lokalne samouprave. Upravo smo u procesu usklađivanja tih detalja, jer na taj način Grad Kaštela sigurno bi imao manje izdatke za prijevoz učenika“, kazao je Udovičić.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij