VIJEĆNICI USVOJILI ZAKLJUČAK
Pitanje zahtjeva za utvrđivanje granica pomorskog dobra na južnoj granici nekadašnjeg Jugovinila, koje su prije tri mjeseca inicirali SDP-ovi vijećnici Filip Plećaš i Dražen Đaković, imalo je svoju točku dnevnog reda i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, a kaštelanski vijećnici jednoglasno su prihvatili Zaključak po kojem će Grad Kaštela do 1. studenog ove godine podnijeti zahtjev za utvrđivanje granice pomorskog dobra nadležnom Povjerenstvu Splitsko-dalmatinske županije.

Bez konkretnih koraka

Još na sjednici u veljači ove godine, SDP-ovi vijećnici postavili su pitanje gradonačelniku Josipu Berketu je li Grad poslao zahtjev za utvrđivanjem granica pomorskog dobra za navedeno područje, no gradonačelnik je tada ustvrdio da Grad nije za to nadležan, pa čak niti Županija jer se radi o planiranoj luci otvorenoj za javni promet za koju je nadležna samo država. Predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica i vijećnik Dražen Đaković tada su iznijeli podatak da zakon ipak predviđa kako zahtjev mogu podnijeti i lokalne uprave i samouprave.

Kako je na toj sjednici gradonačelnik Berket iznio i podatak kako se na tom južnom području bivšeg Jugovinila već duže godina odvijaju privredne djelatnosti za koje se vlasniku plaća najam i do 100 tisuća kuna mjesečno, bez naknada za Grad, Županiju i državu, zaključeno je kako će se poduzeti određeni koraci na uređenju stanja. No, ni nakon tri mjeseca nije se ništa napravilo pa su vijećnici SDP-a predložili Zaključak o podnošenju zahtjeva za utvrđivanje granice pomorskog dobra.

Korist za proračun i izgled grada

- Povod ovom prijedlogu odnos je vlasnika zemljišta koje graniči s pomorskim dobrom, odnosno njegovo svojatanje istog iako se radi o općem dobru na kojem se ne može stjecati pravo vlasništva već samo izdavati koncesije od strane države, županija i iznimno od gradskih vijeća – kazao je u obrazloženju zahtjeva Dražen Đaković te naveo kako se trenutnim stanjem nanosi velika šteta gradskom proračunu jer da je taj prostor u koncesiji, trećinu ugovorenog iznosa dobivao bi Grad, a ostale dvije trećine državna i županijska blagajna.

- Utvrđivanje granice pomorskog dobra  na tom području, između ostalog, bilo bi usmjereno i na početak rješavanja problema neiskorištenosti tog prostora, njegovog ekološki štetnog utjecaja i narušene vizure grada izazvane stanjem na tom prostoru – nadodao je Đaković.

SDP-ovci su uz svoj prijedlog Zaključka podnijeli i amandman prema kojemu će nakon ovog zahtjeva Grad podnijeti nadležnom županijskom Povjerenstvu i zahtjev za utvrđivanjem pomorskog dobra i u ostalim dijelovima Kaštela, a gradonačelnik će svaka tri mjeseca Gradskom vijeću podnijeti izvješće o učinjenom. Vijećnici su prihvatili i ovaj amandman kao i nadopunu, prema kojoj će Grad od nadležnih u Županiji zatražiti izvješće o izdanim koncesijama i njihovim naplatama u posljednjih 5 godina, a koju je zatražila Meri Škopljanac Gagić.

Temu pogledajte i u snimci sjednice GV-a od 51. minute...


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij