Radačić: Nužna dugoročna strategija

JAVNI POZIV VIJEĆU I GRADONAČELNIKU
Potpredsjednik Gradskog vijeća, HSLS-ovac Branko Radačić jedan je od političara koji se zalaže za donošenje dugoročne strategije i programa razvoja, jer kako tvrdi oni su preduvjet kvalitetnijeg prostornog planiranja i održivog razvoja te rješenja ključnih gospodarskih i ekoloških pitanja Kaštela.

- Ozbiljnije stručne rasprave o stanju okoliša, zahvaljujući prije svega Gradskom vijeću, medijima, ekološkim aktivistima i udrugama, poprimaju institucionalni okvir unutar kojeg se otvara prostor većem utjecaju struke i lokalne zajednice na intervencije u okolišu. Istina, čitav proces se događa sa velikim zakašnjenjem i naknadnom pameti, slično kao i počeci javnih rasprava o stanja u obrtništvu i gospodarstvu grada, a sve sa krajnjim ciljem donošenja promišljenih mjera za očuvanje održivog razvoja. Osnivanje povjerenstva Gradskog vijeća za praćenje stanja u okolišu, način njegova funkcioniranja i nuđenja rješenja za postojeće ekološke probleme, dobar je primjer koji treba slijediti i u ostalim segmentima – navodi Radačić.

U svom javnom obraćanju putem medija, Radačić je naveo kako nije sporno da se industrijalizacija Kaštela događala na prostoru predodređenom za neke druge sadržaje, posebno turističke te da se nije vodilo dovoljno računa o potrebama grada, zdravlju stanovnika ili ekologiji. No, Radačić tvrdi da je jednako loša bila i politika deindustrijalizacije u posljednjih 20 godina, koja umjesto novih prihvatljivih programa gasi sve proizvodno.

- Svjedoci smo ovih dana da radnici Adriachema sa suzama u očima preuzimaju radne knjižice, svjesni da računi loših gospodarskih politika i nečinjenja, upravo njima dolaze na naplatu.  Ako se ovakvo stanje nastavi sljedeći na redu bi mogli biti radnici Željezare, Kaštelanskih staklenika i drugih gospodarskih subjekata, a poslije njih na redu su oni u javnom i državnom sektoru, mirovine i sve drugo. U javnosti odnos prema investicijama i poduzetništvu nikad nije bio gori, a poduzetnici se sve teže nose s porezima i nametima skupe i nefunkcionalne administracije.
Industrija  u Kaštelanskom zaljevu sa svim svojim slabostima je imala i pozitivnu stranu, odškolovala generacije djece i mladih, izgradila naselja, pomagala komunalnom opremanju grada i društvenim potrebama. Upravo zbog toga  je bilo za očekivati određeni oblik razumijevanja i zahvalnosti prema toj činjenici, a to posebno u Kaštelima nije bio slučaj. Nije nevažno spomenuti i to da nam se u vrijeme najintenzivnije proizvodnje događao i najintenzivniji turizam – napominje Radačić i nastavlja kako tvornički dimnjaci nisu zamjenjeni hotelima, niti novim plažama i šetnicama već industrijska postrojenja predstavljaju ruglo grada.

- Veći dio prostora do danas nije priveden svrsi,  nije se dogodilo značajnije otvaranje novih radnih mjesta, nije formirana zona za poduzetništvo i obrtništvo, radnici koji su tu radili nisu dobili novu mogućnost zapošljavanja. Naprosto, Kaštela su danas potpuno gospodarski onemoćala i u odnosu na svoje okruženje nekonkurentna. Trgovački centri se nude kao slamka spasa, no oni nisu i ne mogu biti supstitucija za izgubljene proizvodne programe. Orijentacija prema nautičkom turizmu je jedan od mogućih smjerova razvoja i ona sigurno otvara nove perspektive.
U sjeni javnih rasprava o ekološkim problemima i dilemama koje postoje, događa se stagnacija gospodarstva! Ti procesi poprimaju dramatične razmjere, radnici svakodnevno ostaju bez radnih mjesta. Sloboda pojedinca i demokracija nikada nije bila na nižoj razini i ugroženija – tvrdi ovaj vijećnik koji naglašava da bi paralelno s ekološkim pitanjima trebalo otvoriti i raspravu o stanju gospodarstva i obrtništva, jer razvoj i ekologija kao procesi nisu nužno suprotstavljeni i trebali bi teći usporedno.

- Za podržati je sve aktivnosti ekoloških udruga vezano uz naslijeđena  ekološka pitanja Kaštela. Lokacija Regionalnog centra u Lećevici zbog svoje strukture je upitna i neodrživa Najspornije je to što projekt u naravi ne potiče odvojeno prikupljanje i selektiranje iz domaćinstava, ne potiče promišljeno gospodarenje otpadom te u konačnici  ugrožava izvore pitke vode.
Nije bilo razumno dopustiti prelazak cementare sa mazuta na ugalj kao ni pretvaranje peći kaštelanskih cementara u spalionice drvnog otpada i željezničkih pragova i komunalnog otpada! Cemex nas još uvijek nije uvjerio u sve mogućnosti koje danas postoje, prvenstveno na mogućnosti korištenja bio plina kao pogonskog goriva. Podaci koje je iznio Zavod za javno zdravstvo govore kako Kaštela dijele sudbinu ostatka Hrvatske. Možda su ta mjerenja mogla biti sustavnija i sistematičnija, dostupnija građanima i javnosti, ali krajnji rezultat za Kaštela, ružnija slika od one koja je, nije dobar - naglašava Radačić, koji tvrdi da su zbog odluka Vlade i njenih tijela te nepromišljenih javnih izjava Kaštela sve dalje od imagea poželjnog turističkog odredišta.

- Bez obzira na težinu ekoloških i gospodarskih problema treba se boriti isključivo istinom i planovima za budućnost. Gradska uprava i Vijeće imaju povijesnu odgovornost spram navedenih činjenica i negativnih trendova koji nam se događaju. Kaštela trebaju najširu javnu i stručnu raspravu i usvajanje dugoročne Strategije i planova razvoja, jer je dugoročno promišljanje važan preduvjet za  kvalitetno prostorno planiranje i održivi razvoj.
Opći konsenzus i suglasje struke, javnosti, politike, ekoloških udruga, obrtnika, poduzetnika i svih drugih zainteresiranih oko dugoročnih planova i programa razvoja, brendiranja i stvaranja pozitivne slike o gradu, najbolji je odgovor na velike gospodarske i ekološke probleme grada. Stoga, predlažem gradonačelniku i predsjedniku Vijeća da pokrenu postupak otvaranja javne rasprave i usvajanja dugoročne Strategije razvoja grada – pozvao je na kraju obraćanja Radačić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl