hren

PROMJENE KOJE DONOSE RAZVOJ PRIVREDE I OBRTNIŠTVA
Nakon dvije godine procedure i samo dan prije isteka zakonskog roka, kaštelanski vijećnici jednoglasno su usvojili izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Kaštela, koje bi trebale donijeti svojevrsni korak naprijed u kaštelanskoj privredi.

Ovom Odlukom, 49 tisuća kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Resniku prenamijeniti će se za potrebe infrastrukture Zračne luke, odnosno bit će omogućena prodaja zemljišta Kaštelanskih staklenika  koji će sredstvima od prodaje moći podmiriti dugovanja prema državi, riješiti se hipoteke i omogućiti nastavak proizvodnje na području Knežina.
Isto tako na Resniku se dio turističke zone prenamjenjuje u mješovitu zonu za stanovanje i turizam, a formira se i poslovna zona „Idra“ u Kaštel Sućurcu. Ove izmjene GUP-a donijet će i mogućnost legalizacije nekim privrednim subjektima u Kaštelima.

Iako su izmjene i dopune GUP-a izglasane jednoglasno, odluci je prethodila polemika oko teme vojne luke i mogućeg naftnog terminala na Brižinama, zbog koje je, unatoč što su se izjasnili kako žele ove izmjene zbog razvoja Kaštela, bilo upitno hoće li vijećnici HDZ-a dati svoj glas zaovu Odluku. U ovim izmjenama i dopunama GUP-a ovo je područje definirano radi formiranja i čuvanja obveznih državnih zaliha nafte i naftnih derivata Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, te je u isključivoj nadležnosti MORH-a i HANDA-e.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Mihovil Biočić izrazio je s govornice njihovu sumnju o budućnosti tog područja, posebno zbog odredbe u Odluci, na kojoj je inzistiralo Ministarstvo obrane. Ta odredba za HDZ-ovce imala je skriveno značenje pa je Biočić tražio uvrštavanje novog stavka u temeljne odredbe Odluke, iz kojeg je vidljivo da je Gradsko vijeće  protiv korištenja vojne luke za bilo koju drugačiju namjenu od dosadašnje,  te da su odredbe iz čl. 23. uvjetovane zakonski obvezujućim stavom nadležnog Ministarstva obrane.

Vijećnici su ujedno usvojili i zaključak nastao nakon prošle sjednice Gradskog vijeća kojim se upućuje zahtjev Vladi da odustane od najavljenog projekta bivše Vlade o naftnom terminalu Brižine, te da se, po prestanku potrebe, vojni kompleks Brižine prepusti Gradu Kaštela.

Sve detalje iz zanimljive rasprave pogledajte u video snimci.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij