cemex future

CEMEX Hrvatska je potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u sustavu otprašivanja linije za proizvodnju klinkera u pogonu Sv. Juraj“. Projekt je vrijedan 19.721.343,44 kune od čega je 9.853.100,70 kuna, odnosno 50 posto financirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Mjere energetske učinkovitosti omogućit će CEMEX-u značajnu modernizaciju pogona Sv. Juraj,  počevši od pripreme sirovine u rudniku, duž cijelog tehnološkog procesa proizvodnje klinkera. Projekt uključuje postavljanje nove LED rasvjete, zamjenu vreća na filter postrojenjima, rekonstrukciju cjevnog razvoda sustava otprašivanja, ugradnju frekventnih pretvarača na ventilatorima, ali i ugradnju modernih sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata te nadogradnju cjelokupnog sustava upravljanja i izvještavanja. Također, nastavit će se i s mjerama korištenja obnovljivih izvora energije, primarno sunčeve energije te provesti modernizacija sustava hlađenja zgrade iskorištavanjem otpadne topline iz proizvodnog procesa.

Ovo značajno ulaganje u podizanje energetske učinkovitosti pogona Sv. Juraj doprinosi nacionalnim i europskim ciljevima smanjenja potrošnje energije te emisija CO2 kroz provedbe mjera energetske učinkovitosti te povećanja korištenja energije iz obnovljivih izvora izgradnjom fotonaponske elektrane. Sam projekt će trajati dvije godine te je njegov završetak predviđen za 30. lipnja 2023.

„Značajno smanjenje potrošnje energije u našoj proizvodnji jedan je od ključnih ciljeva CEMEX-ove klimatske strategije „Budućnost na djelu“. Naša je ambicija na regionalnoj razini do 2030. godine smanjiti emisije iz naših postrojenja za 55 posto te osigurati da 40 posto energije koju koristimo dolazi iz čistih izvora, a ovo će veliko ulaganje bitno pridonijeti tim ciljevima. Veseli nas da se naši napori prepoznaju kao pozitivan doprinos smanjenju klimatskih promjena na razini EU te da nas ona u tim pothvatima prati i sredstvima iz svojih fondova, sa zajedničkim dugoročnim ciljem održavanja poslovne održivosti i konkurentnosti uz istodobni snažan zaokret prema što većoj energetskoj učinkovitosti i dekarbonizaciji“, naglasio je Velimir Vilović, direktor CEMEX-a Hrvatska.

Novi projekt energetske učinkovitosti u pogonu Sv. Juraj nije prvi takav sufinanciran europskim sredstvima; prošle je godine završen projekt povećanja energetske učinkovitosti pogona Sv. Juraj vrijedan 2,2 milijuna kuna, od čega je gotovo milijun kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska