CEMEX Hrvatska postao je nositelj certifikata „Tvrtka prijatelj zdravlja“ koji dodjeljuju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u okviru Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

U okviru Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo osmislili su komponentu Zdravlje i radno mjesto te unutar nje modul „Tvrtka prijatelj zdravlja“. Svaka tvrtka koja želi postati nositelj certifikata mora proći detaljnu ocjenu radnog okruženja u sedam ključnih područja: prehrana, promicanje tjelesne aktivnosti, zaštita zdravlja djelatnika na radnom mjestu, zabrana pušenja, zabrana konzumacije alkohola, uređenje okoliša te zaštita zdravlja djelatnika.

Ocjenjivanje su proveli stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a certifikat je Velimiru Viloviću, direktoru CEMEX-a Hrvatska, uručila Dinka Nakić, voditeljica Odjela za koordinaciju aktivnosti promicanja i očuvanja cjeloživotnog zdravlja, Službe za promicanje zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Zdravlje i sigurnost prvi su prioritet poslovanja CEMEX-a, a u našoj svakodnevici sustavno provodimo aktivnosti promicanja upravo ovih vrijednost. Godina iza nas bila je iznimno izazovna u svim segmentima, a naročito kad je u pitanju zaštita zdravlja, stoga je sada važnije nego ikad usmjeravati ljude zdravom načinu života. Certifikat „Tvrtka prijatelj zdravlja“ pokazatelj je da smo na dobrom putu,“ izjavio je Velimir Vilović, direktor CEMEX-a Hrvatska.

Uručenju certifikata nazočili su i Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Grada Solina, Jadranka Matok Bosančić, zamjenica gradonačelnika Grada Kaštela te Zlatko Rožić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Općine Klis; većina ovih gradova i sami provode i sudjeluju u aktivnostima nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

„Grad Solin od 2016. godine uključen je u nacionalni projekt „Živjeti zdravo“, Ministarstvo zdravstva i  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu kojeg se odvijaju dvije aktivnost na području grada, „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“. Gradu Solinu predstavlja ponos i zadovoljstvo što su se u aktivnosti projekta koji promovira zdrave stilove života, uključila i tvrtka CEMEX Hrvatska, kojoj je imperativ zdrav i zadovoljan djelatnik,“ rekao je Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Grada Solina.

Provođenjem aktivnosti kojima se promiče zdravlje na radnom mjestu povećavaju se zadovoljstvo i produktivnost djelatnika te se podiže se svijest djelatnika o brizi za vlastito zdravlje, kako na radnom mjestu, tako i u svakodnevnom životu. Certifikat se dodjeljuje na dvije godine nakon kojih se provodi reevaluacija za njegovo produljenje.

Tijekom postupka certifikacije, u lipnju su u CEMEX-u održane dvije radionice u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Za zaposlenike je organizirano predavanje o utjecaju pandemije bolesti covid-19 na mentalno zdravlje te Poligon zdravlja na kojem su zaposlenici mogli izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi, razinu ugljičnog monoksida u izdahu te saznati sve bitne informacije o stvarnoj štetnosti konzumiranja cigareta.

Osim toga, CEMEX samostalno, ali u suradnji s drugim partnerima provodi brojne aktivnosti kojima promiče tjelesno i mentalno zdravlje svojih zaposlenika. Primjerice, u suradnji sa Srednjom školom Braće Radić, održano je predavanje budućih mladih nutricionista zaposlenicima CEMEX-a o važnosti uravnotežene prehrane s prijedlozima zdravih recepata.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska