hren

ZAŠTIĆENO DOBRO I DALJE PROBADA
Rekonstrukcija obalnog pojasa i izgradnja luke javne namjene u Kaštel Starom najavljuju se već nekoliko godina, a prema zadnjim informacijama raspisan je natječaj za izvođača radova. Da bi se do tog koraka u realizaciji navedenog projekta došlo, između ostalog izrađena je podloga za elaborate i različiti elaborati, a u njima se svugdje spominje objekt Vinalka na portu u Kaštel Starom, koji bi se svojim izgledom i funkcijom trebao uklopiti u nove sadržaje na starosejskoj rivi. No, hoće li tako biti?

Prije nekoliko dana upozorili smo na opasnost koja s krovišta Vinalka prijeti prolaznicima i vozilima, i to ne odnedavno već i duže vremena, što je pokazatelj da je ovaj objekt zapušten, a mogli bi reći i napušten, baš poput mnogih u starim jezgrama Kaštela.
Iako je Grad Kaštela prije šest godina izrazio namjeru za kupovinom tog objekta, po pravu prvokupa, budući da je Vinalko vinski podrum tvrtke Dalmacijavino u stečaju, do danas se ništa nije pomaklo. Objekti Dalmacijavina su prodani u stečajnom postupku, ali Vinalko nije ušao u stečajnu masu pa je službeno još uvijek bez novog vlasnika i Grad je i dalje zainteresiran za njegovu kupovinu. Ali mora pričekati da se riješe imovinsko-pravni odnosi koji se vode pred sudom, a vezano u nekadašnju nacionalizaciju tog vinskog podruma i skladišta.

- Grad Kaštela je i dalje zainteresiran za kupnju Vinalka, a s obzirom da na nekretnini postoji plomba, pričekat ćemo da se to riješi kako bi se na ispravan način regulirali imovinsko – pravni odnosi – kratko su nam kazali iz ureda kaštelanskog gradonačelnika.

Pitanja o nužnosti i mogućnostima da netko preuzme skrb o tom objekt uputili smo stečajnoj upraviteljici Dalmacijavina Nataliji Mladineo, koja nam je također potvrdila da se za ovaj objekt vodi sudski postupak vezan uz nacionalizaciju.

- O nužnosti da objekt stekne novog vlasnika, odlučuje Trgovački sud jer se ovdje radi o sudskom postupku. Nadalje, o nekretnini se pred drugim sudištem vodi postupak oko naknade za imovinu oduzetu nakon 1945.godine te dok se taj predmet pravomoćno ne riješi, u stečajnom postupku nije moguće objekt izložiti prodaji – ustvrdila je Mladineo.

I tako, dok se sudski postupak oko oduzete imovine ne završi, unatoč planovima i projektima uređenja obale, Vinalko će i dalje biti u sadašnjem stanju, derutan i nefunkcionalan.
A treba naglasiti da je isti zaštićeno kulturno dobro i kao takvo u nadležnosti Konzervatorskog odjela u Trogiru. Radi se o profanoj graditeljskoj baštini s početka 20. stoljeća, a izgradila ga je ondašnja tvrtka Šimeta i sinovi kao vinariju i skladište vina.

- To je industrijski arhitektonski kompleks glavnim pročeljem okrenut prema istoku sa više ulaza u pojedine dijelove kompleksa. Pojedini dovratnici i nadvratnici vrata i prozora ukrašeni su u neoklasicističkoj maniri. Gotovi proizvodi su se uglavnom spremali u drvene bačve svih veličina koje su i danas sačuvane u interijeru vinarije – stoji u konzervatorskom opisu objekta.

Isto tako navodi se da se tvrtka Šimeta i sinovi od 19. stoljeća bavila  izvozom vina i bila je jedna od najvećih eksportnih tvrtki u Dalmaciji. Nakon 2. svjetskog rata tvrtka Šimetinih je ugašena te 1946. godine skladište prelazi u vlasništvo tvrtke Vinalko, a od 1963. godine u objektu Vinalka djeluje tada osnivana tvrtka Dalmacijavino.
Vinalko, kako se i dalje naziva u Kaštelima, ima površinu od 1400 metara četvornih, a prema projektu uređenja obale ispred njega će se obala proširiti i dobit će se javni prostor s određenim sadržajima.
Isto tako, uz morsku stranu objekta Vinalka planira se proširi obalu za desetak metara, a taj će dio služiti kao šetnica i novo sezonsko privezište brodova.

Zanimljivo je da se u IGH-ovom elaboratu vezanom za uređenje tog područja naglašava kako u svemu najveći potencijal ima upravo vinarija Šimeta, odnosno Vinalko, uspoređujući otvorene mogućnosti njegovog uređenja s uređenjem skladišta u luci Porto, kojima Portugalci daju značaj svom nadaleko poznatom vinu.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska