hren

KAD DRŽAVNE INSTITUCIJE „IMAJU RAZLIČITE ZAKONE“
Kako nesuglasje između zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela može dovesti do značajnih problema , primjer je zavrzlama oko uknjižbe koncesije na pomorskom dobru koju je od države 2013. godine dobila tvrtka Marina Kaštela na rok od 30 godina.

Tvrtka Marina Kaštela uredno plaća dobivenu koncesiju koju je izdalo Ministarstvo mora i prometa, i koju je trebalo uknjižiti.  No uknjižba je odbijena i to kako je stalo u odbijenici Općinskog suda u Splitu, zbog izostanka ovjerenog potpisa tadašnjeg ministra Siniše Hajdaš Dončića, kao i klauzule o uknjižbi.

Ministarstvo mora i prometa o sudskoj odluci je 2015. godine zatražilo očitovanje od Ministarstva pravosuđa koje se izjasnilo da ovjera ministrovog potpisa nije potrebna, a u cijelu priču naknadno je uključen i DORH kako bi se koncesija uknjižila.

No na Sudu je uknjižba ponovo odbijena, a zbog svega, u tom trenutku, postalo je upitno kako će Marina Kaštela, bez uknjižbe, dobiti uporabnu dozvolu te istu predati nadležnima do 1. studenog prošle godine, kada je istjecao rok za predaju iste.

Međutim, ovaj svojevrsni prijepor između ministarstava, DORH-a i suda, u četvrtak je napokon riješila hrvatska Vlada koja je dala odobrenje za sklapanje dodatka koncesijskom ugovoru te ministar Oleg Butković, koji je dao Tabularnu izjavu kojom je Marini Kaštela, zbog te situacije, produžen rok za predaju uporabne dozvole do 31. ožujka.

- Radi se o tvrtki koja godišnje uplaćuje 535 tisuća kuna fiksne naknade i 2,5 posto godišnjeg prihoda – čulo se između ostalog, u obrazloženju, ministra Butkovića.

Sada napokon slijedi uknjižba, a daljnji tijek zakonske procedure potom je na Marini Kaštela, koja je prvu koncesiju na pomorskom dobru dobila još 2005. godine.

-Vlada RH i ministar Butković su napravili hvalevrijedan potez, vođen interesom RH, poticaja ulaganja i omogućavanja otvaranja novih radnih mjesta, kako bi Marina mogla pristupiti tehničkom pregledu koji je obavljen prošli tjedan, te dobije uporabnu dozvolu, rekao je vlasnik Marine Kaštela, capt. Joško Berket.

Prijedlog odluke Vlade RH možete pogledati OVDJE


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska