hren

ROČIŠTE
Zahvaljujući sudskim tužbama koje je pokrenuo sindikat, a kasnije i nagodbi, bivši radnici Adria čelika uskoro očekuju isplatu tri plaće, sukladno Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, potvrdio je u četvrtak sindikalist Zvonimir Šegvić.

Tim su razvojem situacije najviše zadovoljni radnici, ali i sindikalisti, pa je tako Šegvić za Hinu kazao da ga najviše veseli što će radnici, kojima Adria čelik duguje od osam do deset plaća, uskoro dobiti tri plaće. Pozvao je Državno odvjetništvo da provjeri listu potraživanja, "jer nije moguće da oni koji su uništili Adria čelik opet najviše potražuju".

"Ispada da je Adria čelik dužan kao ne znam tko. Neka se netko zamisli kako se taj dug stvorio i kako je narastao. Adria čelik je svakom radniku dužan oko 80.000 kuna i vrijeme je da država započne razmišljati kako prvo radnicima vratiti dug, a ne onima koji napišu svašta da bi dobili novac koji im i ne pripada. Mislim da željezara od tuge i sada plače", rekao je Šegvić. Rekao je da je stečajni upravitelj od vjerovnika dobio potraživanja na čak 80 kilograma papira te ne vjeruje kako će se svi uspjeti naplatiti.

Bivši radnici Adria čelika dobre su vijesti doznali na Trgovačkom sudu, gdje je održano izvještajno ročište na kojem je stečajni sudac Jozo Čaleta odlučio da im se prizna još mjesec dana staža nakon što je u toj tvrtki 18. studenoga 2015. proglašen stečaj. Na izvještajnom ročištu utvrđeno je da je knjigovodstvena vrijednost te tvrtke 265 milijuna kuna, dok vjerovnici potražuju ukupno 170 milijuna kuna.

Nakon što su stečajni vjerovnici prethodno prijavili tražbine stečajnom upravitelju Berislavu Bušeliću, on je na sudu u četvrtak ustvrdio da postoje dva isplatna reda, pa su tako u prvom 283 bivša radnika i Ministarstvo financija te oni zajedno potražuju oko 7,5 milijuna kuna. Drugi isplatni red daleko je "teži" i procjenjuje se na oko 159 milijuna kuna, a u njemu su 82 vjerovnika, većinom tvrtke među kojima čak 13 milijuna eura traži samo munchenska tvrtka Techcom GMBH.

Stečajni upravitelj Bušelić vjerovnike je izvijestio kako je u prethodnom razdoblju, među ostalim, formirao povjerenstvo za popis imovine, dodavši da je popisujući imovinu utvrdio knjigovodstvenu vrijednost Adria čelika u iznosu od 265 milijuna kuna.

"Adria čelik je s radom prestao u rujnu prošle godine, a razlog tomu je bio gubitak tržišta, posebice u Alžiru. Mišljenja sam kako će se proizvodnja teško ponovno pokrenuti, iako je bilo zainteresiranih osoba koje su se raspitivale o Adria čeliku. Za eventualni nastavak poslovanja su potrebna nova sredstva. Treba pronaći tržište i osigurati novac za sirovinu", kazao je Bušelić.

U nastavku ročišta odlučeno je kako će se postupci vjerovnika s Ovršnog suda prebaciti na Stečajni sud, a osnovan je i odbor vjerovnika s pet članova koji je održao prvu sjednicu. U sljedeća tri mjeseca vjerovnici, koji to još nisu napravili, imaju rok za prijavu tražbina o kojima će odlučivati Trgovački sud.

NAJAVA

S prvim danima siječnja na Trgovačkom sudu u Splitu nastavlja se dugoočekivani i od radnika priželjkivani stečajni postupak nad kaštelanskom tvrtkom "Adria čelik" u kojoj je proizvodnja ugašena još u rujnu 2014. godine. Pokazalo se da su radnici bili u pravu jer su u međuvremenu dugovanja tvrtke rasla pa će na izvještajnom ročištu što ga je za četvrtak, 14. siječnja zakazao stečajni sudac Jozo Ćaleta, na vidjelo izići prijavljena razlučna prava vjerovnika (hipoteke) u ukupnom iznosu od 157,2 milijuna kuna, potraživanja radnika u ukupnom iznosu od 6,8 milijuna kuna te potraživanja drugog višeg isplatnog reda od ukupno 158,8 milijuna kuna. Sve zbrojeno 322,8 milijuna kuna, uz napomenu da lista u četvrtak može biti i povećana s obzirom na moguće u međuvremenu pristigle prijave.

Velike hipoteke

Premda je općepoznato da prijavljena potraživanja tek trebaju biti prihvaćena ili osporena, iz izvještaja stečajnog upravitelja Berislava Bušelića nedvojbeno je da su obveze "Adria čelika" prema vjerovnicima daleko veće u odnosu na vrijednost imovine koja je opterećena teretima. Za "Adria čelik" upisani temeljni kapital iznosi 28,1 milijun kuna. Prema ocjeni stečajnog upavitelja nastavak proizvodnje bilo bi teško realizirati, no odluku o daljnjem tijeku stečajnog postupka, ipak, donose vjerovnici.

Za, sada već bivše radnike kaštelanskog posrnulog poduzeća, među kojima je puno onih koji su "preživjeli" i još uvijek neokončani stečaj nad Željezarom Split na mjestu koje je nakon prodaje imovine nastavio raditi "Adria čelik", utvrđena su potraživanja s osnova neisplaćenih plaća, otpremnina, troškova prijevoza... Njih 283 ukupan iznos od 6,8 milijuna kuna. Konačan iznos radničkih potraživanja, međutim, tek će se vidjeti jer se vodi 257 radnih sporova.

Potraživanja radnika jesu u prvom višem isplatnom redu, ali je pitanje koliko će se moći naplatiti s obzirom na to da je imovina "Adria čelika" uglavnom pod hipotekom, a onaj tko ima hipoteku ima prednost što će reći - prvi se naplaćuje od prodaje imovine.

Kad se govori o razlučnim vjerovnicima, proizilazi da su to, među ostalima, CE-ZA-R koji je prijavio 22,8 milijuna kuna s osnova nepodmirenih računa za isporuku starog metala. S osnova zateznih kamata C.I.O.S. iz Zagreba je prijavio 15,2 milijuna kuna. Poveznica CE-ZA-R-u i C.I.O.S.-u jest Petar Pripuz koji je svojedobno kupio imovinu Željezare Split, otpočeo proizvodnju i onda tvrtku prodao Edgaru Schumacheru iz Njemačke. S osnova nepodmirenih računa i kamata na temelju ugovora o atipičnim tajnim udjelima TECHCOM GMBH iz Muenchena prijavio je 105 milijuna kuna.

Tajni udjeli

U ukupnom iznosu od 158,8 milijuna kuna svoja potraživanja, svrstana u drugi viši isplatni red prijavilo je 75 tvrtki ili pojedinaca. Najveći iznos od 82,4 milijuna kuna prijavio je TREPTE LEGAL AND FINANCIAL ADVISOR Gmbh, a osnova tražbine je ugovor o prodaji potraživanja iz zajma i kamata. S osnova ugovora o prodaji potraživanja tražbinu od 20 milijuna kuna prijavio je i Tobias Wagner, koji se u "Adria čeliku" pojavljivao kao član Nadzornog odbora i vodio pregovore sa sindikatima.

U drugom isplatnom redu je i Grad Kaštela s tražbinom od 2,3 milijuna kuna s osnova neplaćenih računa komunalne naknade.

Za drugi isplatni red porazno je saznanje da su, sudeći po dosadašnjoj praksi, izgledi za naplatu potraživanja ravni nuli.

Sva potraživanja

- Radnici - 6,8 milijuna kuna plus 257 radnih sporova
- CE-ZA-R 22,8 milijuna kuna
- C.I.O.S. 15,2 milijuna kuna
- TECHCOM GMBH 105 milijuna kuna
- Trepte legal and financial advisor Gmbh - 82,4 mil.kuna
- Tobias Wagner -20 milijuna kuna
- Grad Kaštela 2,3 milijuna kuna

Kako je Schumacher postao vlasnik

Edgar Schumacher nije uspio na dražbi kupiti imovinu Željezare Split u stečaju, ali od kupovine nije odustajao. Kad je Petar Pripuz odlučio prodati "Adria čelik", Schumacher je prvo kupio čeličanu za 8,5 milijuna eura, a kasnije i drugi dio tvrtke (50 postotni) za koji je cijena bila 14,5 milijuna eura. U siječnju 2013., dakle, prije točno tri godine, postao je stopostotnim vlasnikom.
Tvrtka, međutim, nije uspjela opstati.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska