hren

PROSVJED RADNIKA ADRIA ČELIKA
Još jedan u nizu mirnih prosvjeda održan je jučer pred kaštelanskim “Adria čelikom” gdje se okupilo osamdesetak bivših radnika koje je predvodio sindikalist Zvonko Šegvić koji se obrušio na stečajnog suca Jozu Čaletu, vlasnika “Adria čelika” Edgara Schumachera, ali i nadležne državne institucije koje se ne pokreću s mrtve točke kako bi se agonija ove tvrtke napokon završila.

- Što kazati za stečajnog suca koji se niti malo ne bori za prava radnika. Jedino to da ga može biti sram. Mora se sramiti, jer je za radnike, koji bi otvaranjem stečaja dobili tri plaće, kazao kako im nije potrebna ta crkavica. Takva izjava je skandalozna, puka sam i kazao mu da ga može biti sram.

Dok se istovremeno u firmi plaćaju telefonski računi od pet tisuća kuna, radnicima nema ni kune. U zadnje vrijeme je počela i rasprodaja imovine, prodaju se automobili, bageri...

Pa do kuda to ide, upitao se jučer Šegvić i najavio tužbu protiv Republike Hrvatske u kojoj će tražiti da se radnicima isplate potraživanja, i to s kamatama.

’Zvat ću i Kolindu...’

- Zahtijevamo po hitnom postupku da se isplate sve plaće, njih devet, ili da se otvori stečaj nad tvrtkom, kako bi radnici dobili barem tri plaće koje im u postupku pripadaju. Ako se to ne dogodi, ide tužba, jer nema više čekanja. I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je bila ovdje, ima svu dokumentaciju. I nju ću nazvati ovih dana da svojim autoritetom utječe na ovo, za nas, neodrživo stanje - poručio je Šegvić obrušivši se na vlasnika “Adria čelika”, pitajući se bi li ovo što radi u Hrvatskoj radio i Angeli Merkel u Njemačkoj.

- Bi li Schumacher u Njemačkoj radnicima devet mjeseci uskratio plaće, a za nagradu im dao otkaze - grmio je Šegvić optužujući pojedine sindikaliste koji su otišli u Njemačku kako bi pregovarali sa Schumacherom.

Franić: Sve ću reći radnicima

- Sramim se nekih sindikalnih ljudi i sidikata, iako sam i sam sindikalist - kazao je Šegvić komentirajući odlazak Joška Franića, regionalnog povjerenika Sindikata metalaca za Dalmaciju, koji se sa Schumacherom sastao u Muenchenu.

Naime, Franić je potvrdio da on i član povjereništva Lando Šiškov jesu putovali u Njemačku te da se razgovaralo o predstečajnoj nagodbi.

Za “Slobodnu” je Franić izjavio:

- Ako odluka o predstečajnoj nagodbi bude donesena, tražio sam od Schumachera da se radnicima odmah isplati plaća za prosinac 2014. godine. Kako se u predstečajnoj nagodbi vjerovnici odriču dijela svojih potraživanja, predložio sam da će se radnici odreći 30 posto svojih potraživanja nastalih s osnova neisplaćenih plaća u 2015. godini.

Naravno, to ću radnicima obrazložiti i tražiti njihovo mišljenje - kazao nam je Franić.

A na tu izjavu oštro su reagirali iz tvorničkog sindikata.

- Ovim putem javno pitam Franića koga on uopće predstavlja i odakle mu pravo da u ime nas radnika izjavljuje kako ćemo se odreći svojih potraživanja.

Deset dana ima da se vratio iz Njemačke s pregovora. Zašto nije sazvao skup radnika i kazao to javno pred nama? - pita se Josip Grbeša, sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata “Brodosplita”.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska