hren

MIRNO OKUPLJANJE
S namjerom da ubrzaju donošenje odluke o otvaranju stečaja nad tvrtkom, radnici Adria čelika iz Kaštel Sućurca organizirali su u srijedu mirni prosvjed pred zgradom Trgovačkog suda u Splitu, a čelnike sindikata primila je na kraći razgovor i v.d. predsjednica ovog suda Franka Buzov.

Predsjednica Buzov obećala je kako će učiniti sve da postupak bude otvoren u sljedeća dva mjeseca, kazao je okupljenim novinarima predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, nakon sastanka.

Matijašević je podsjetio da je u travnju ove godine 89 radnika podnijelo prijedlog za pokretanje stečaja nad Adria čelikom zbog, tada 3,5 neisplaćene plaće. Ročište do danas nije zakazano, a radnicima u međuvremenu nije isplaćeno 6,5 plaća.

- U međuvremenu je uslijedilo i sramotno otkazivanje ugovora o radu radnicima u kojima se ne poštuju pozitivni zakonski propisi Hrvatske, i sada će radnici, koji nemaju novca ni za kruh, pred sudovima morati vodit pravnu bitku za osporavanje otkaza - naglasio je Matijašević te upozorio na značaj otkaza u okolnostima otvaranja stečaja.

- Kad se otvori postupak stečaja, radnici te tvrtke imaju pravo na tri minimalne plaće koje im isplaćuje Agencija za isplatu radničkih potraživanja, ali se bojim da će neradom Trgovačkog suda radnici izgubiti te tri plaće jer se isplaćuju samo onima koji su u trenutku otvaranja stečaja zaposleni u poduzeću, a oni to nisu jer je na snazi sramni otkaz ugovora o radu. Postoji mogućnost i za isplatu radnicima koji nisu u radnom odnosu, ali samo u slučaju da nije proteklo više od tri mjeseca od dobivanja otkaza. Zato i jest ovaj prosvjed ovdje jer je već proteklo mjesec dana od otkazivanja ugovora o radu. Ne smijemo dopustit da Trgovački sud šutnjom i ogluhom učini da proteknu još dva mjeseca - kazao je Matiješević.

Dodao je da ih pri tom ne zanima koliko Trgovački sud ima sudaca i stečajnih postupaka.

Predsjednica suda Buzov kazala je, naime, sindikalcima u razgovoru da sud ima nedovoljan bor stečajnih sudaca i veliki broj stečajnih predmeta.

U Adria čeliku strojevi su, podsjetimo, ugašeni u rujnu 2014. godine, a radnici su zadnju plaću primili za studeni prošle godine, te u međuvremenu poslani na čekanje. Prije mjesec dana većini su podijeljeni i otkazi, a radno mjesto zadržalo je njih dvadeset i pet. Uvjeti za otvaranje stečaja ostvareni su već odavno jer je, osim višemjesečnog uzastopnog neisplaćivanja plaća i račun tvrtke u blokadi 317 dana.

Šegvić: Neću u Munchen

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić kazao je novinarima da su predstavnici sindikata početkom tjedna ponovno pozvani u Munchen, što nije prihvaćeno.
"Odgovorio sam Edgaru Schumacheru da se možemo sastati u Zadru, ako ne želi doći ovdje. Ovo je naša država, pregovarat ćemo samo u Hrvatskoj", bio je jasan Šegvić.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska