IZ ŽELJEZARE PRAŠINA, BUKA, VIBRACIJE...
Burno je bilo na Javnoj raspravi o zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša za tvrtku Adriačelik, održanoj ovog četvrtka u gradskoj vijećnici. Nakon što su predstavnici Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije iz Zagreba iznijeli elaborat prema kojemu su emisije štetnih ispuštanja u zrak i vodu u okvirima dopuštenih vrijednosti, uslijedili su demanti i primjedbe predstavnika gradskog povjerenstva za praćenje stanja okoliša kao i stanovnika oko tvornice Adriačelik.

Nakon izlaganja predstavnika Fakulteta, prva je za govornicu izašla članica Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Ivana Rajčić prikazavši prisutnima brojne fotografije kojima je ustvrdila da se ispuštanja štetnih emisija u zrak ne događaju samo na mjestima koja su kontrolirana (dimnjaci) tako da ona uopće nisu uzeta u obzir prilikom izrade elaborata kojeg su iznijeli predstavnici Fakulteta. Isto tako, iznijela je Rajčić i brojne kontradiktorne podatke sadržane u elaboratu, te je u ime Povjerenstva obrazložila brojne primjedbe poput nepridržavanja zakonske procedure koja je trebala prethoditi ovoj Javnoj raspravi.
-„Ova Javna rasprava je nelegalna jer se nisu poštivali uvjeti koji propisuju da se ona mora održati najmanje 30 dana nakon objave na naslovnici web stranice Ministarstva zaštite okoliša. Kako je ovaj podatak objavljen tek prije 15 dana, predlažem da se ova Javna rasprava poništi“, između ostalog kazala je Rajčić, optužujući direktno Ministarstvo za nebrigu o građanima kaštelanskog bazena.

Iznesene primjedbe podržali su članovi Povjerenstva Juraj Kamenjarin i dr. Mihovil Biočić koji je zbog nepoštivanja stanovništva ovog područja optužio Ministarstvo zaštite okoliša kao najvećeg zagađivača koje onečišćuje i truje građane.

Primjedbe Povjerenstva za praćenje stanja okoliša možete pogledati na ovom LINKU...

Potresna svjedočanstva građana

Posebno su emotivni bili stanovnici koji žive u blizini Adriačelika. –„Jedno je teorija a drugo praksa“, kazao je Boško Orošnjak. „Da tamo živite znali bi u kakvim uvjetima žive stanovnici u blizini željezare“. Sonja Vladovan kazala je kako zajedno sa obitelji na 40 stupnjeva živi sa zatvorenim prozorima dok željezara svoje drži otvorenima kako bi „njihova“ prašina ušla pod „naše“ krovove. –„Koliko samo vode trošimo da bi svakodnevno opali ono što Vi zatrujete! Muž mi je astmatičar, ja imam karcinom, a sin psorijazu“, naglasila je.
Posebno emotivna bila je Mladenka Nevešćanin: -„Buka, prašina, vibracije… 24 sata dnevno! Dođite o mom trošku u našu kuću i provedite jedan dan zajedno sa nama pa ćete vidjeti u kakvim uvjetima živimo!“

Za ovu priliku stanovnici okoliša željezare prikupili su i prisutnima pokazali prašinu i zaprljanu vodu koju, kako kažu, svakodnevno nalaze na svojim prozorima, a uzrokovana je ispuštanjima željezare.

Adriačelik radi na rješenju problema

Prihvaćajući kritike prisutnih, član uprave Adriačelika Ante Bekić kazao je kako upravo rade na rješenju navedenih problema stanovnika oko željezare. –„Slijedećeg tjedna započinjemo sa postavljanjem dvostrukih stakala kao i sa izgradnjom zatvorenih skladišta materijala koja se sada nalaze na otvorenom. Isto tako, u stalnim pregovorima sa stanovnicima pokušavamo iznaći rješenja na obostranu korist“, kazao je Bekić.

Primjedbe iznesene na Javnoj raspravi ušle su u zapisnik, a članovi Povjerenstva za praćenje stanja okoliša ovom su prilikom inzistirali na pismenim odgovorima Ministarstva zaštite okoliša na iznesene primjedbe.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska