Subotnji shopping na pazaru u Starome

ZA SVAKOG PONEŠTO
Unatoč što su nam veliki trgovački centri postali mjesta obavljanja tjednih kupovina, dobre stare običaje poput subotnjeg odlaska na pazar i ribarnicu, zadržali su mnogi. Iako Kaštela nikada nisu imala mjesto poput splitskog pazara, već se sve svodilo na nekoliko banaka u svakom od mjesta, ni ovdje nikada nije nedostajalo specifičnog kolorita, a uvijek je najbolja ponuda i najzanimljivije bilo na pazaru na starosejskom brcu.

Iz kaštelanskih vrtova 

Ove je subote sunce dovelo na pazar nešto veći broj prodavača nego prethodnih dana, a ni kupaca nije nedostajalo, tek je ponuda bila nešto slabija, čemu je razlog sezona i kišni dani koji su za nama. Kao skoro svake subote, svoje su proizvode prodavali Ana, Mladen, Marija, Ante, Anđa i drugi, a ponuđeno voće i povrće uglavnom je ubrano u kaštelanskim vrtovima i plastenicima. 

Na plastičnim bancima ovog je jutra, između ostalog, bilo fažoleta i špinjače po 16 kuna za kilogram, poma kojima se cijena kretala od 5 do 8 kuna, blitve po 12 kuna, te kupusa i kukumara po 6 kuna. Najšarenije cijene bile su za paprike i to od 6 do 10 kuna, krumpir ovdje košta 5 kuna, kapula 8 kuna, a bijeli luk se prodaje za 2 kune po glavici ili 40 kuna za rešt. Iako im je sezona davno gotova, na bancima se moglo naći i rotkvica, a za mac ste trebali izdvojiti 4 kune.

Od voća najviše se nudi grožđe po cijeni od 10 kuna, smokve za 8 kuna i nektarine za 14 kuna. Nekoliko dunja, koje su prema vlasnikovim riječima, ubrane u vrtu u Novom, prodavale su se po 8 kuna za kilogram. 

Sve domaće 

Kao i na svakom pazaru i ovdje se uvijek može naći proizvoda koji nisu ubrani u vrtu, već nam stižu ravno iz konoba, pa litra bijelog vina ovdje košta 15 kuna, travarice 40 kuna i lozovače 25 kuna, a cijena domaćeg maslinovog ulja bila je 70 kuna. 

I cijena jaja nije kod svih ista, ona sa farme možete kupiti po cijeni od 0.70 do 1.50 kuna za komad, a domaća su sva po ovoj najvišoj cijeni od 1.50 kuna. Miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka  ovog je jutra na pazaru nudila gospođa iz okolice Sinja i to po cijeni od 80 kuna za suhi i 40 kuna za onaj nešto mlađi. 

Nešto malo manje posla imale su ovog jutra dvije cvjećarice iako je izbor cvijeća bio velik. Kod njih su gladiole koštale od 1 do 4 kune, buket statica 20 kuna, ljiljani od 10 do 12 kuna, dok je buket karanfilića koštao 20 kuna. 

Najskuplje se najbrže prodalo 

Živo je bilo i na nekoliko banaka u blizini, koje su neumorno opsjedale ose, na kojima se prodavala riba, a  najbolji komadi prodani su već u rano jutro.

Kako su nam rekli prodavači na ribarnici, riba je uglavnom ulovljena oko Brača, Šolte, Visa, ali i Jabuke, a od njih nekoliko tek troje su iz obitelji koje se bave ribarstvom. 

Najviše cijene bile su za fratre i komarče koje nisu iz uzgajališta i to 160 kuna, ali se ova riba i najbrže prodala. Zubatac je koštao 120 kuna, sipa 100 kuna, cijena skuša i tunjevine bila je 70 kuna, moli, cipli, gavuni i pas koštali su 60 kuna, dok je za one s malo tanjim novčanikom bilo bukvi, saruna i lignjuna po 30 kuna te inčuni za 20 kuna. 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl