zazeli tekst

Nakon više od godinu dana uspješno je završen projekt „Zaželi“ kojeg je provodio Grad Kaštela sa svojim partnerima, a kojim se zaposlilo 15 žena starije životne dobi, koje su kao gerontodomaćice, njegovateljice i asistentice u nastavi brinule o ukupno 90 korisnika s područja Kaštela. Detalje provedbe ovog projekta koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u Gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu danas je predstavio voditelj projekta „Zaželi“ Vladimir Pilepić.

Riječ je  o projektu koji je imao za cilj osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena sa naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, samohrane majke, žrtve obiteljskog nasilja i slično. Žene su educiranjem osposobljene za rad na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.

Na području Kaštela od 2018. godine provedena su četiri projekta “Zaželi“ ukupne vrijednosti 5 milijuna i 442 tisuće kuna, gdje je zaposleno 44 žene koje su imale 234 korisnika i to preko Udruge tjelesnih invalida, udruge Sveti Jeronim i Grada Kaštela.

- Projektom koji je provodio Grad Kaštela od srpnja 2020. godine ukupne vrijednosti 1. 387.400 kuna uz partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje ispostava Kaštela i Centar za socijalnu skrb podružnica Kaštela, educirano je 15 žena. Šest gerontodomaćica, pet njegovateljica, dvije asistentice u nastavi, te po jedna osoba završila je tečaj engleskog i njemačkog jezika u Ustanovi za obrazovanje odraslih Učilište Elementa u Kaštel Gomilici – kazao je Pilepić i dodao da su jako zadovoljni povratnim informacijama s terena.

zazeli tekst

- Svaka od zaposlenih žena se brinula o šest korisnika, ta briga podrazumijevala je socijalnu uključenost, tehničku pomoć pri odlasku u dućan, kuhanju, pranju, ali prije svega razgovor koje su korisnicima mogle pružiti. Starijim osobama je najviše značila ta ljudska gesta da im netko dolazi tri puta tjedno u kuću i da bude s njima – ispričao je Pilepić i dodao da su korisnici dobivali i pakete higijenskih potrepština.

Prema njegovim riječima nada se da će Europska komisija prepoznati rezultate i važnost ovog projekta i da će dati zeleno svijetlo da se jedan dio novaca odvoji za nove programe zapošljavanja žena koje bi pomagale starijim osobama.

- Grad Kaštela je aplicirao na ovaj projekt koji se pokazao izuzetno uspješan zbog zapošljavanja žena koje su zanemarene na tržištu rada i ono što je bitno povećala se kvaliteta života starijih i nemoćnih osoba, odnosno krajnjih korisnika – kazala je tom prilikom dogradonačelnica Jadranka Matok – Bosančić i dodala da se nada da će Grad Kaštela, odnosno odjel za EU fondove ponovno aplicirati na natječaj i da će Grad dobiti mogućnost koja je korisna kako ženama tako i krajnjim korisnicima, a i Gradu jer im je bitno da su ljudi u lokalnoj zajednici zadovoljni.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno