svi sveti mala

POSJET GROBLJIMA
Danas je blagdan Svih svetih, blagdan koji diljem svijeta, uz brojne kršćane slave i nekršćani, a posvećen je ne samo onima koji su proglašeni svetima već svima onima koji su u životu ostvarili velika djela ljubavi i prema Bogu i prema svojim bližnjima.

Ovaj blagdan još od 4. stoljeća slavi se zbog  brojnih običnih ljudi, koji su pokazivali ljudskost, slijedili Kristov put te svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. Kako je poznato Crkva je tek mani dio tih osoba proglasila svetima, dok su mnogima imena ostala zaboravljena u prošlosti, iako su njihova dijela bila temelj budućnosti. Upravo zbog njih i njima u čast utemeljen je ovaj blagdan.

Na ovaj blagdan moli se za sve svete i blažene, bili oni kanonizirani ili ne, koji su služili Kristu i tijekom svog života slijedili njegov put, a prema crkvenoj i pučkoj tradiciji, odlazi se na groblja, gdje se uz molitve ljudi sjete svih tih svetaca kao i svojih bližnjih, kojima će posebno posvetiti i sutrašnji Dušni dan.

Kako je izgledalo užežin blagdana Svih svetih na nekim od kaštelanskih groblja, fotoaparatom je zabilježila naša Ivana Topić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada