ecdc cro

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je danas novu tjednu kartu učestalosti zaraze koronavirusom prema kojoj je čitava Hrvatska u tamnocrvenom, kao i veliki dijelovi istočne Europe.

Prošloga je tjedna tamnocrvenom bojom ECDC označio Grad Zagreb i Panonsku Hrvatsku, dok su Jadranska Hrvatska i Sjeverna Hrvatska bile u crvenom. ECDC procjenjuje rizik od COVID-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2). NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800.000 stanovnika, a najviše tri miliona. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb. Za razliku od ljetnih mjeseci kada je epidemiološka situacija bila najgora na zapadu EU-a, sada su regije na istoku EU-a uglavnom označene crvenom ili tamnocrvenom bojom.

Sve bugarske, rumunjske i slovenske regije su u tamnocrvenom, kao i veći dio Slovačke te manji dio Grčke. Cijela Mađarska i Njemačka su u crvenom, dok je susjedna Austrija dijelom crvena, a dijelom tamnocrvena.

Epidemiološka je situacija bolja u Češkoj, čije su dvije regije u narančastom, a ostatak u crvenom. Slična je epidemiološka situacija i u Poljskoj, dok su sve baltičke zemlje potpuno tamnocrvene.

Od skandinavskih je zemalja najbolja epidemiološka situacija u potpuno narančastoj Švedskoj, dok je Finska cijela u crvenom.

Zemlje Beneluksa, kao i Irska, su u crvenom ili tamnocrvenom, dok je cijela Francuska narančasta.

Najbolja je epidemiološka situacija u Italiji i Španjolskoj, koje su zeleno-narančaste, dok je susjedni Portugal u narančastom.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij