potres

Potrese ne možemo predvidjeti, no možemo naučiti o tome kako se treba ponašati u slučaju potresa. Kako bi građane podsjetili na pravilno ponašanje u slučaju potresa, pripremili smo vam savjete i upute što učiniti tijekom i poslije potresa.

Nemojte paničariti

Ovo je osnovno pravilo svake stresne situacije na koju ne možete utjecati, kao što je potres. Paničarenje vam sigurno neće donijeti ništa dobro, stoga pokušajte ostati pribrani i ponašati se u skladu sa sljedećim pravilima koja predlažu stručnjaci.

Nađite siguran zaklon

Ako ste u zatvorenom prostoru, ostanite unutra. Nemojte bježati izvan stana dok god osjetite podrhtavanje. Umjesto toga brzo pronađite siguran zaklon koji će vas zaštititi u slučaju propadanja stropa. Sakrijte se ispod blagovaonskog ili radnog stola ili stanite uz nosivi zid, ispod štoka vrata ili grede. Izbjegavajte prozore, ogledala i težak namještaj poput ormara koji se mogu prevrnuti.

Ukoliko se uslijed potresa zateknete izvan kuće, potražite oko sebe čistinu kako vas ne bi ozlijedili otkrhnuti komadi fasade, cigle i slično, a ako u tom trenutku vozite auto, polako se zaustavite uz cestu i nipošto se nemojte zadržavati ispod nadvožnjaka.

Kada podrhtavanje prestane, provjerite jeste li ozlijeđeni

Jednom kada se tlo smiri, duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta da se smirite i prvo provjerite jeste li ozlijeđeni.

Brinite se o sigurnosti ljudi oko vas

Ukoliko ste u trenutku potresa u stanu s još ukućana, pobrinite se da slijede ista pravila ponašanja. Pomognite im da ostanu smireni, a kada se podrhtavanje zaustavi, provjerite jesu li dobro i je li im potrebna pomoć.

Provjerite ima li u stanu oštećenja

Čim ste sigurni da su svi oko vas dobro, provjerite koliko su oštećeni zidovi, strop i podovi te je li se sigurno zadržavati u stanu/kući.

Ako osjetite miris plina, odmah izađite

Brzinski otvorite prozore u stanu i na izlazu zatvorite plin (ukoliko ste u mogućnosti). Ukoliko ne možete zatvoriti plin, prvom prilikom o tome obavijestite vatrogasce. Nemojte paliti nikakve elektroničke uređaje.

Ukoliko je nestalo struje i zgrada je sigurna za boravak, isključite elektroničke uređaje

Na taj način neće doći do strujnog udara zbog prevelikog napona, a samim time i do kvara uređaja.

Izađite iz stana i pomozite drugima

Zbog velike opasnosti od ponavljanja potresa izađite iz stana/kuće i pripazite da se ne nalazite u blizini zgrade kako vas ne bi ozlijedili okrhnuti komadi fasade, cigle, odlomljeni dimnjak, klime i slično. Pružite podršku i pomoć susjedima. Premjestite automobil na čistinu.

Pripremite se za sljedeći potres

Već smo ustanovili da su manji potresi sasvim normalan slijed događanja. Pripremite se psihički na to da ćete se ponovno pronaći u sličnoj situaciji. Ostanite izvan kuće ili, ako možete, odvezite se autom na čistinu. Pripazite na odlomljene komade zgrada i ostale prepreke na cesti. Ako se nalazite na brdovitom području, pripazite na odrone, potencijalna klizišta, drveće i ostale krhotine.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada