hren

filip lukas ostaci mala

Zemni ostaci profesora, povjesničara i svećenika don Filipa Lukasa preneseni su iz Rima u Kaštel Stari, gdje su ove srijede položeni u grobnicu na mjesnom groblju Svetog Nikole. Prijenos ostataka obavljen je u prigodi 150. Obljetnice njegovog rođenja, koja se obilježava kroz nekoliko projekata.

Ukopu ostataka Filipa Lukasa, uz kaštelanske vjernike, nazočili su i nadbiskup Marin Barišić, koji je predvodio molitvu i obred, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu don Josip Dukić, župnici Kaštel Starog i Raduna don Franko Prnjak i don Mate Škaričić, kao i  , gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

- Don Filip Lukas odlikovao se čovjekoljubljem, domoljubljem, etičnošću i demokratičnošću. Volio bih da ove kvalitete odišu u ljudima današnjega doba. Jučer na blagdan Uzvišenja sv. Križa stigli su iz Rima njegovi zemni ostaci, a danas na blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne polažemo ih u njegova Kaštela uvažavajući njegovu želju izraženu u testamentu. On se na svoj način već vratio u domovinu kad je škola u Kaštel Starom dobila ime po njemu. Hrvatsku je ljubio i u zgodno i u nezgodno vrijeme. Vjerujemo da će ga Gospodin nagraditi za sve ono dobro koje je činio kao čovjek i kao domoljub – kazao je ovom prigodom nadbiskup Barišić.

filip lukas ostaci tekst

- Filip Lukas rođen je 29. travnja 1871. u Kaštel Starom, a preminuo je 26. veljače 1958. u Rimu. Bio je svećenik Splitsko-makarske biskupije i Zadarske nadbiskupije. Završio je gimnaziju u Splitu i bogosloviju u Zadru, a studij zemljopisa i povijesti u Grazu i Beču. Kao profesor radio je u gimnaziji u Sušaku, potom na Visokoj tehničkoj školi u Zagrebu i kao profesor i dekan na Visokoj komercijalnoj školu u Zagrebu (danas Ekonomski fakultet). Bio je ravnatelj Trgovačke akademije u Rijeci te predsjednik Matice hrvatske od 1928. do 1945. god. Izrečena mu je smrtna presuda Okružnog narodnog suda za grad Zagreb 21. studenoga 1945., a poništenje presude Županijskog suda u Zagrebu uslijedilo je 18. srpnja 2017. godine. Emigrirao je u Austriju, a od 1949. do smrti živio je u Zavodu sv. Jeronima te je pokopan u Zavodskoj grobnici. Autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova – stoji u kratkoj biografiji Filipa Lukasa.

U nizu projekata povodom 150. obljetnice rođenja,, od postavljanja njegove biste do izdavanja posebnog Zbornika, uz Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Hrvatski studij Sveučilišta u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu i Maticu Hrvatsku, sudjeluju i Grad Kaštela te osnovna škola u Kaštel Starom, koja nosi njegovo ime.

Foto:SMN


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij