U PRIZEMLJU VILE MOŽDA I VJENČAONA
Uz samu obalu u Kaštel Starom, tik uz more, okružena borovima, uzdiže se secesijska vila koja je nakon višegodišnjeg procesa obnove zasjala punim sjajem. Epiteti derutne ruševine sada su prošlost i Vila Nika nakon rekonstrukcije spremna je za novu namjenu. Vilu, koja je u vlasništvu Grada, danas je obišao i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović te je s ponosom zaključio kako je vila nakon obnove iznimno lijepa.

- Uistinu sam ponosan što smo priveli kraju obnovu, mogu reći jedne od rijetkih secesijskih građevina na području grada Kaštela. Bio je ovo proces koji je dosta trajao, posebno što se tiče dokumentacije, dok su se sami radovi izvodili oko godinu i pol dana.  Ova priča je započela već početkom mog prethodnoga mandata, nakon četiri godine priveli smo je kraju i danas uistinu vila Nika zasjala je u istom izgledu u kakvom je bila prije nešto više od sto godina kada je izgrađena. Danas imamo doista divnu građevinu – zaključio je Ivanović.

Projekt obnove vile bio je vrijedan nešto više od 4 milijuna kuna, 85 posto sredstava je pribavljeno iz fondova Europske unije, a 15 posto osigurano iz gradskog proračuna. Kao što je i najavljivano, gornje dvije etaže bit će prostori Turističke zajednice grad Kaštela, a prizemni prostor će biti javne namjene, potvrdio je Ivanović.

No, u Gradu su mišljenja da bi se prizemlje vile moglo iskoristiti za buduće bračne parove koji bi svoje zavjete mogli izreći upravo u vili Niki.

- U razgovoru s gradskim službama, blizu smo odluke da ovdje bude prostor vjenčaone, jer do sada nismo imali konkretan prostor za tu namjenu, više se koristila gradska vijećnica u te svrhe. Ali, sve više imamo vjenčanja na otvorenom i evo upravo ovaj prostor i okolni prostor će sigurno dobro doći za tu svrhu – kazao je Ivanović.

Podsjetimo, vilu Niku izgradio je 1902. godine doktor Petar Kamber, pravnik, utemeljitelj kultnog hotela Palace i veliki promicatelj ljepota dalmatinske obale koji je živio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Vila je, navodno, dobila ime po prvoj ženi dr. Kambera. Danas je u vlasništvu Grada Kaštela koji ju je zbog komunalnog duga 2005. godine preuzeo od Kaštelanske rivijere.

 

Foto: Ivana Topić(PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij