Znate li tko su Perka, Špar i Lemac? Ne znate? To su oni koje susrećete po vrhovima i padinama Dinare, Svilaje, Biokova, Velebita dok savladavaju uspone i spustove. To su oni koje vidite da u crvenim jaknama spašavaju neoprezne i nespremne sugrađane i turiste s opasnih planinarskih staza ili ste ih u istim crvenim jaknama vidjeli dok su pomagali unesrećenima na Banovini. Ako ih ni sada ne znate, olakšat ćemo vam odgovor,  to su ona trojica koji su se ovih dana „uspentrali“ na drugi po veličini planinski masiv  u Alpama i tamo ostavili trag Kaštela.

Ivica Perković, Mario Špar i Marko Lemac, članovi su planinarskog društva Kozjak iz Kaštel Sućurca i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, koji su kraj prošlog i početak ovog tjedna proveli na planinskom masivu Monte Rosa u Peninskim Alpama, drugoj najvišoj planini zapadne Europe, odmah nakon Mont Blanca..

Popeti se na 4563 metra i savladati sve vremenske, prirodne, fizičke  pa i psihološke probleme, na koje pri tome nailaziš, izniman je uspjeh za jednog planinara pa tako i za ovaj kaštelanski trojac, kojima se u ovom poduhvatu pridružio i Brane Jukić, kolega iz HGSS-a i član PD Imotski.

- Ovo je dio naših planova da svake godine ispenjemo neki vrh i zadovoljstvo je veliko. A pripreme? Pa pripremamo se cijele godine kroz sve manje izlete, putovanja, penjanja, akcije gorske službe. Malo smo fizičku pripremu intenzivirali prije odlaska, al to je to – kratko nam je kazao Ivica Perković.

- U subotu smo stigli u selo Alagna u alpskoj dolini Valsesia i noć proveli u kampu, a u nedjelju, unatoč lošem vremenu, uspješno smo odradili aklimatizacijski uspon na 4.321 metara visok Corno Nero. Do Como Nera dolazi se uz pomoć žičare do 3.000 metara, a onda se pješke nastavlja  do doma Gnifetti na 3647 mnv. I onda, nakon kratke pauze, uslijedio je uspon na Corno Nero, a potom i povratak u dom i jedna noć odmora.

U ponedjeljak je vrijeme bilo bolje i čekao nas je glavni uspon na 4563 mnv odnosno vrh Zumsteinspitze, kao i na Signallkulpe, vrh koji se nalazi na 4554 metra. Na Signallkulpeu se nalazi i planinarski dom Margarita, koji je ujedno planinarski dom smješten na najvišoj nadmorskoj visini od svih domova u Europi. Na ulazu u Margaritu, tako se od sada nalazi i naša naljepnica – prepričali su nam kaštelanski planinari, koje smo uhvatili za kratku izjavu dok su se u srijedu vraćali u Kaštela.

Iako im se u razgovoru u glasu osjetio umor, osjetilo se i zadovoljstvo i dobro raspoloženje jer svjesni su momci da su odradili nešto što mogu tek rijetki. A iskustvo koje su pri tome stekli zasigurno će im pomoći i u njihovom daljnjem radu, kako u društvu i planinarskim školama u kojima mlade uče ponašanju na planinama, tako i u čestim akcijama u kojima spašavaju naše živote.
E pa čestitamo!

Foto: HPD Kozjak


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada