Triglav, nekada najviši planinski vrh bivše države, a danas najviši vrh Slovenije i Julijskih Alpa  sa svojih 2864 metra uvijek je bio izazov za pokonike planinarenja i avantura. Priroda Julijskih Alpa pri tome im donosi uživanje u pogledima na grebene, kotline, planinska jezera i jedinstveni biološki svijet. A proteklog vikenda u prirodi Julijskih Alpi i osvajanju Triglava sudjelovali su članovi HPD Kozjak iz Kaštel Sućurca.

Kako im je pri tome bilo napisali su sami na svojim Facebook stranicama.

- Krenuli smo u ranim jutarnjim satima i uz pauzu za kavu i ručak u kasnim popodnevnim satima stigli do Rudnog polja. Tamo smo ostavili automobile i krenuli do Vodnikovog doma gdje nam je bilo prvo noćenje.
Kako smo savladavali sve veću visinsku razliku tako su se pred nama otvarali sve ljepši vidici. Pred sam zalazak sunca smo stigli u Vodnikov dom gdje smo se smjestili, večerali i krenuli na spavanje jer nas je  sutra čekao naporan dan.
Drugi dan smo krenuli na turu preko PD Planike do Triglava, pojavljuju se prve sajle i klinovi kao ispomoć na putu, a čarobni pejzaži se otvaraju na sve strane. Dolaskom na PD Planike navlačimo pojaseve i y-ne za samoosiguranje, stavljamo kacige i krećemo feratom put Triglava.
Nakon tri sata uspona stižemo na vrh gdje slijedi odmor, uživanje u pogledu, marenda i fotografiranje (Facebook i Instagram). Imamo sriće, jer oblaci koji su bili nad vrhom su se razišli i omogućili nam savršene poglede.
Spuštamo se prema PD Kredarica gdje uzimamo pauzu za odmor (ručak, pivo, sladoled). Nakon odmora krećemo prema  Vodnikovom domu gdje smo puni dojmova večerali i prepričavali doživljaje (bliski susret sa muflonom, bilo je ugusto).
Treći dan smo se spustili do automobila i krenuli do Bleda na kavu i kremšnite te uživali u pogledu na Bledsko jezero. Umorni od penjanja, ali ispunjeni zadovoljstvom šta smo se popeli na vrh krenuli smo put kuće.
Uz članove društva na izletu su bili i članica PD sv Jure iz Solina i član društva Mosor iz Splita i zahvaljujemo im se na ugodnom druženju, a posebna pohvala ide za tri člana iz zadnje planinarske škole koji su  odlično odradili izlet – napisali su kaštelanski planinari.

I dok su oni osvajali Triglav, manji dio ekipe i to oni koji pripadaju trail sekciji Dračari, odradili su uspon na Troglav, najviši vrh Dinare, na 1913 metara.

- Iako se može doći sa naše strane, ipak smo krenuli sa sjeverne bosanske strane kroz predivnu i gustu šumu. Ruta, staza, šuma i pogledi bili su tako fantastični da smo uživali svaki metar staze! Nakon rute imali smo bogatu okrepu, a jedino je povratak malo pokvarija događaj jer smo skoro dvi ure čekali u redu na granici.. Al kako ide onaj stih: Ništa mi neće ovi dan vapšuvari... . kazali su Dračari..

A djeliće atmosfere, kako s Triglava, tako i s Troglava može se vidjeti i na fotografijama obje ekipe.

Uspon na Triglav

 

Na Troglavu

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada