Da su Kaštela ponovo postala prava turistička destinacija može se zakljućiti po mnogo toga pa i po tome što se suočavaju s nekim problemima i negativnostima, kojih ne nedostaje u većini turističkih gradova i mjesta na Jadranu. A ti problemi i negativnosti odnose se uglavnom na ponašanje dijela turista, ali i domaćina.

Nedavno smo pisali o novoformiranom kampu pokraj groblja u Sućurcu, a ovih dana dobili smo i nove fotografije nekih drugih kampera.

- Ma skoro svaki dan netko kampira pored groblja. Komunalni redar jedan dan je uredovao i poslao kampere da napuste to područje, no ovih dana kamperi su tu, spavaju, jedu, piju, vrše nuždu, presvlače se, oblače se... a cijela atmosfera, lipo u mraku, romantika. Ma moga bi vam svaki dan fotkat ponekog – prepričava nam jedan naš sugrađanin i usput se pita u čemu je problem da komunalni redar ujutro prije odlaska na druge terene svrati do groblja ili možda prije završetka poslijepodnevne smjene, kako bi oni koji tu žele kampirati, a sigurno su dobili „preporuke“ od prijatelja, shvatili da se to ne može.

I ne može se, ako se pita hrvatske zakone. Kampirati se može na za to određenom mjestu uz plaćanje svih potrebnih naknada, no tko je lud nešto plaćati, ako ima besplatnu uređenu površinu, romantičan boravak pod zvijezdama i ne mora posezati za novčanikom.

Oni koji kampiraju dobro su upoznati s pravilima i propisima u eurpskim državama, no ako ima onih koji misle da je u Hrvatskoj sve moguće pa i to, za njih možda ne bi bilo loše postaviti i neku tablu s upozorenjem o zabrani. Jer ipak se u Hrvatskoj ne može baš sve.

Rekli bi, posebno se ne može obavljati nužda gdje je koga volja, zakoni to ne dozvoljavaju ni psima, a kamoli ljudima. No, područje oko sućuračkog groblja polako se pretvara u nužnik...

Još je jedan problem, o kojem bi, u ranim jutarnjim satima, po uzoru na neke druge gradove, mogli djelovati redari, a radi se o postavljanju ručnika na odgovarajuća mjesta na plažama, kako bi se osigurala hladovina, dobar pogled. Ručnika, kao sredstava za rezevaciju na plažama, do sada u Kaštelima nije zabilježeno previše, al ipak ih se nađe. Pa možda ako se na vrijeme reagira, ovaj problem ne dosegne razmjere kako je to u drugim turističkim sredinama.

Ili da šutimo i trpimo, jer nam turisti donose novac, poboljšavaju ekonomiju, gospodarstvo? Na građanima i nadležnima je izbor. Ja sam za sve opcije.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno