hren

Misnim slavljima i procesijama jučer su u župama u Kaštel Gomilici i Kaštel Kambelovcu vjernici proslavili blagdan Gospe od sniga koji se u ove dvije kaštelanske župe štuje kroz stoljeća. Osim misnih slavlja u župnim crkvama, vjernici su na sam blagdan sudjelovali i na misama koje se svaku godinu održavaju na grobljima za pokojne župa, kao i s nakanom za domovinu i sve poginule branitelje.

Župljani župe Sv. Mihovila arkanđela u Kaštel Kambelovcu  Gospu od sniga tradicionalno su slavili u staroj crkvici Gospe na krugu gdje se ovu godinu okupio veliki broj vjernika koji su sudjelovali na misnom slavlju s procesijom moleći se svojoj Majci Božjoj zaštitnici.

Vjernici župe Sv. Jeronima u Kaštel Gomilici,  Gospu od sniga  obilježili su svečanim svetim misama u župnoj crkvi te svetištu Gospe od milosti na Miloj gori. Užežin samog blagdana veliki broj Gomiličana i njihovih gostiju sudjelovao je  u tradicionalnoj procesiji te misi u svetištu.

Gospa od sniga katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza, a naziv je dobio prema legendi nastaloj u 13. stoljeću, po kojoj se početkom kolovoza  Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike, te po njemu ona i nosi ime.
Osim u ove dvije kaštelanske župe Gospa od sniga posebno se slavi u Vidu kod Metkovića, u Bolu na Braču, u Kukljici na Ugljanu, u Trstenu, Kamenskom, splitskom Žnjanu i drugim župama.

Kako je ove godine bilo u Kambelovcu, pogledajte u foto galeriji naše Ivane Topić.

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij