hren

Već nekoliko godina 15. lipnja, u Kaštelima na snagu stupa Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, koja se donosi krajem prethodne godine, a njome se nastoji smanjiti razina prašine, buke i određenih grubih radova u vrijeme kada veći broj turista dolazi u Kaštela. Iako tu odluku turistički djelatnici i iznajmljivači pozdravljaju, građevinski poduzetnici i njihovi djelatnici s njom se ne slažu, jer kažu kako im ta odluka ne dozvoljava rad u određenom periodu.

Iz odluke su isključeni svi radovi koji se odnose na javni interes pa se tako radovi na vodovodnoj mreži te kanalizaciji i drugoj komunalnoj infrastrukturi, kao i eventualni hitni radovi potrebni kako bi se pružila sigurnost građanima, mogu izvoditi i u ljetnom periodu.

Iako je odluka za turističke djelatnike dobrodošla, isti se često tuže da je nedorečena te da ne osigurava zaštitu od buke, prašine i sličnog, odnosno, koliko-toliko odgovarajući odmor turistima.

O čemu je riječ? O tome da se odlukom, od 15. lipnja do 14. srpnja te od 16. kolovoza do 15. rujna.  zabranjuju građevinski radovi koji se izvode na objektu ili zemljištu, čiji se rub nalazi na udaljenosti manjoj od 100 metara od objekta gdje se obavlja turistička ili ugostiteljska djelatnost, a od 15. Srpnja do 15. Kolovoza na području cijelog grada, bez obzira na udaljenost od turističkih i ugostiteljskih objekata. Razdoblja zabrana za većinu su prihvatljiva no nije prihvatljiva vrsta radova koja se zabranjuje, odnosno veliki je raspon onih radova koji se mogu izvoditi. Zabrana se odnosi na zemljane radove i radove na izgradnji konstrukcije građevine, dok se pojedini radovi, primjerice instalaterski mogu izvoditi.

Jedan od primjera kako na terenu izgleda sraz u susjedstvu u kojem se nekolicina obitelji bavi iznajmljivanjem, a privatni investitor radi veći stambeni objekt, stigao nam je prije nekoliko dana iz Mosorske ulice u Kaštel Gomilici.

- Nekoliko dana prije nego je odluka stupila na snagu obratili smo se u Grad te zatražili da nadležni upozore investitora i izvođača radova (podaci o njima poznati su redakciji), da od 15. lipnja zaustave radove. To nije urodilo nikakvim plodom te su radovi nastavljeni i nakon 15. lipnja pa smo poduzeli dodatne korake, kako u Gradu, tako i u Ministarstvu turizma te Uredu predsjednika Milanovića. Potrajalo je nekoliko dana, radovi su im potom zabranjeni, a to je potvrdio u našem razgovoru i predstavnik izvođača radova. No, taj isti predstavnik izvođača tada nam je kazao da će oni prekinuti te radove, ali da nas uskoro očekuje još veća buka jer će raditi na instalacijama i to sa „šest Hiltija“ pa ćemo vidjeti i čuti kako buka izgleda – ispričali su nam supružnici Kristina i Alen Mandić.

Unatoč takvoj komunikaciji izvođača radova, ovih dana na gradilištu je tiho, a do kada, susjedstvo ne zna. Nadaju se samo da će investitor i izvođač pričekati do rujna te onda nastaviti sve „grublje“ radove. Ali, kako su nam kazali, ne žele i druge godine turiste dočekati s odlukom o zabrani građenja, koja u principu rješava malo i nedovoljno.

- Odluka bi trebala donijeti popis radova koji se smiju, a koji ne smiju izvoditi, s obzirom na razinu buke i prašinu koju stvaraju, a ne da svatko proizvoljno odlučuje što smije, a što ne smije i tako se izruguju sa svima nama, posebno onima koji su odluku donijeli – ustvrdili su Mandići.

Izvode vam se radovi u blizini, a imate turiste? Prijavite!

Kako je zbog pandemije broj turista u Kaštelima prošle godine bio značajnije manji nego godinu ranije, a i ove godine ne očekuju se puni apartmani i kuće za odmor, u Gradu Kaštela odlučili su da neće sami zaustavljati radove, jer zašto ne omogućiti građevinarima da rade ako u blizini nema turista, već svi oni koji imaju turiste, a na udaljenosti manjoj od sto metara im se izvode određeni građevinski radovi, isto trebaju prijaviti u Komunalno redarstvo, nakon čega će redari reagirati u skladu s odlukom o zabrani.

- U nadležni Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, imovinsko-pravne poslove i zaštitu okoliša zaprimljena su dva zahtjeva za produljenje radova od dvije tvrtke.No, zahtjevi nisu odobreni jer u skladu s  navedenom odlukom nitko ne može dozvoliti izvođenje zemljanih radova i radova na konstrukciji građevine. U Grad je stigla jedna prijava zbog izvođenja radova u Kaštel Gomilici, gdje su komunalni redari su izišli na teren i zabranili radove. Drugih prijava nije bilo. Bilo je upita koji se radovi smiju izvoditi. Primjerice, postavljanje pločica, stavljanje zatvora na zgradu, bojanje fasade i slično.

Zbog aktualne situacije koju je prouzročio Covid 19, komunalni redari neće reagirati, osim u situaciji kada građani traže da se obustave radovi, jer se objekt u kojem se obavlja ugostiteljska ili turistička djelatnost nalazi na udaljenosti manjoj od 100 metara od objekta na kojem se izvode radovi – kazali su nam u Odjelu za komunalu.

Ujedno, treba naglasiti da zakonski propisi uređuju i pitanja buke i sličnih problema koji nastaju pri radovima. Pa tako, ako vam netko u blizini izvodi radove dozvoljene odlukom o zabrani, a isti vam značajno ometaju normalan svakodnevni život, iste možete prijaviti nadležnima. Za buku je nadležan Državni inspektorat u Splitu, a za sve probleme koju uzrokuju poremećaje u komunalnoj uređenosti grada, na usluzi građanima su komunalni redari.

Foto:A.M.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij