hren

ČIŠĆENJE UZ PLAŽU KAMP
Kao što je bilo i najavljeno, jutros je uz plažu Kamp u Kaštel Gomilici započela akcija čišćenja podmorja od ostataka brodova uništenih u nedavnom požaru, a koji su iz mora uklonjeni proteklog vikenda, u kojoj sudjeluju ronioci i sva potrebna logistika.

Već oko 8 sati, ronioci ronilačkog kluba Giričić i članovi kaštelanske podružnice HGSS-a, koji su čišćenju pristupili u dogovoru s Gradom Kaštela, uz pomoć JVP iz Splita te uz potporu  Vlastitog pogona grada Kaštela i tvrtke Zeleno i modro, na obalu su izvukli prve komade različitih brodskih ostataka i otpada.

- Mogli bi reći, na osnovu onog što je prije utvrđeno, da toga ima „čudo“. Kako vidite, izvlačimo dijelove brodskih oplata, dijelove nadgrađa i donjih dijelova brodova, dijelove mašina i brodskih klima, akumulatore, boce za gašenje požara, različite metalne konstrukcije, konope. ali i sitne stvari poput cipela, naočala, torbica... Sve to izvlačimo na obalu, no jedan od najvećih problema bit će zapaljena plastika koja je prekrila morsku travu na ovom području. Iako ćemo danas zapeti, mislim da će biti potrebno još dva ili tri dana akcija da se najveći dio ukloni iz podmorja – kazao nam je Aljoša Čmrlec iz PSD Giričić.

Tijekom trajanja današnje akcije, u kojoj su sudjelovali i radni strojevi, izvućeno je, prema prvim procjenama skoro 20 tona različitog materijala.
Ronioci Giričića i drugi sudionici akcije ponovno će u čišćenje najvjerojatnije u petak i subotu.

- Zahvaljujemo svima koji sudjeluju u današnjoj akciji i pozivamo druge ronioce iz Kaštela da nam pomognu riješiti cijelu ovu situaciju. Nadamo se da će do kraja tjedna sve biti očišćeno, kako bi djelatnici Vlastitog pogona i naši koncesionari koji obavljaju pojedine radove, mogli što prije plažu urediti te je staviti u funkciju koju je imala prije ovog događaja – poručio je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij