hren

Iako su, nakon dvadesetak dana, s područja plaže Kamp uklonjene podrtine dva požarom uništena broda, dio građana i dalje, posebno na društvenim mrežama, pokazuje nezadovoljstvo. Razlog leži u informaciji koja se proširila među Kaštelanima, a koja govori da će cijeli trošak uklanjanja ta dva broda podmiriti Grad, odnosno porezni obveznici. No, je li to tako?

Naime, zakonski propisi po tom pitanju su uređeni i to u Pomorskom zakoniku i njegovim izmjenama, u skladu kojih je i Lučka kapetanija Split izdala rješenje o uklanjanju podrtina, u kojem stoji da će Grad Kaštela, s prostora o kojem skrbi, ukloniti podrtine i to na trošak vlasnika.

Da je tako, odnosno da će platiše troška uklanjanja biti vlasnici potvrdili su nam i u Gradu Kaštela.

- Nakon rješenja Lučke kapetanije da je Grad Kaštela dužan izvući uništene brodove na svome području i da se nakon obavljenog posla naplati od vlasnika brodova, Grad Kaštela je naručio uslugu vađenja brodova od tvrtke Pomgrad što je uspješno obavljeno tijekom četvrtka, petka i subote.
Slijedi čišćenje plaže od ostataka izgorenih brodova i Grad će do kraja ovoga tjedna plažu pokušati dovesti u stanje prije požara.
Troškovi vađenja brodova i sanacije plaže iznosit će otprilike pola milijuna kuna, a Grad će, nakon sanacije plaže, ići u naplatu prema vlasnicima brodova – kazali su nam nadležni u Gradu Kaštela.

Kako su svi brodovi, uništeni u ovom požaru u marini u Kaštel Gomilici, bili osigurani, krajnje platiše vjerojatno će biti osiguravajuća društva, što su nam potvrdile i neke neslužbene informacije.

Glavnina troška, prema zakonskim aktima, Gradu će se podmiriti, no ipak znatno manji dio troška, jer će se raditi o dužem uređenju plaže, zasigurno će biti i na teret gradske blagajne. No, to je dio poslovanja jedne lokalne uprave, u kojoj ona skrbi o uvjetima i stanjima na svom području.

Što se tiče čišćenja i uređenja plaže Kamp, danas će u more ronioci, koji će, uz pomoć gradskih komunalaca, čistiti morsko dno gdje su se podrtine donedavno nalazile.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij