hren

Nakon što je 2017. godine gostovao u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji na izložbi „Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma, na kojoj je bio predstavljen početak organiziranog turizma u Kaštelima te otvaranje pansiona dr. Henrika Šoulavya 1909. godine, Muzej grada Kaštela po drugi će put gostovati u tom opatijskom muzeju  i to s izložbom „Villa Nika“, čije je otvaranje na programu 24. lipnja u 20 sati.

Zamisao i postavljanje izložbe o vili Niki 2020. godine, kazuju u Muzeju grada Kaštela, potaknuto je obilježavanjem stotinu desete obljetnice organiziranog smještajnog turizma u Kaštelima. Uz češkog liječnika dr. Henrik Šoulavya jedan od turističkih vizionara svakako je i dr. Petar Kamber, prvi kaštelanski hotelijer. On je 1902. godine na morskoj obali, u blizini pansiona Šoulavy, sagradio obiteljsku kuću za odmor – vilu Niku. Do 1917. godine, učvrstio je posjed i uredio perivoj na kojemu će sagraditi i 1928. godine otvoriti prvi kaštelanski hotel – hotel Palace.

- Izložba je nastala pomnim istraživanjima. U Državnom arhivu u Splitu pohranjen je dio arhivske građe kao Osobni fond dr. Petra Kambera, u Muzeju grada Kaštela u okviru Dokumentarne zbirke čuvaju se fotografije, razglednice i dopisnice. U Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu pronašla sam dio arhivskog fonda, a obiteljske fotografije u obiteljima Rismondo i Berket. Uz nesebičnu pomoć projektantice rekonstrukcije Ville Nike i članova obitelji Kamber, a uz asistenciju muzejskog restauratora Davida Milića izronili su obrisi nekadašnje dostojanstvene ljepote kuće koja je inspirirala oblikovni koncept izložbe, izgrađen i na intrigantnim vizualnim referencama Kamberovog života. Opatija je prepuna sličnih kuća koje prizivaju lijepa vremena i našu nostalgiju pa smo ih često skloni i romantizirati iako mnoge imaju i tužne epizode kakve su zaogrnule i našu Villu Niku. Priča Petra Kambera je autentična, on je, gotovo poput lika iz kakvog klasičnog romana, uvjerljivo ostavio za sobom svoju životnu brazdu (kako se lijepo izrazila arhitektica Ana Grgić pri otvaranju izložbe u Kaštelima 2017. godine). Ta jezična analogija života i mora u njegovom slučaju čak je i lišena metafore: Kao vječni zaljubljenik u more i brodove, pasionirani veslač i jedriličar, Kamber je svojom brodicom dojedrio u Kaštela i u Kaštela se zaljubio. Rekli bi, nepogrešivi spoj: zaljubljenik u Kaštela, splitsko dite i bečki student.  Kamber u svoju viziju uvlači još jednog bečkog studenta, svog suvremenika i prijatelja arhitekta Špira Nakića koji je već ostavio trag, njegova kuća na splitskoj Pjaci obilježava početak markantnog opusa splitske moderne arhitekture 20-og stoljeća. Njemu povjerava projekt svoje kuće.

Ona niče u duhu novoga vremena uz pomno njegovanje naslijeđa. Krase je obilježja srednje-europske secesije, sjeverno-talijanske gradnje, ali i tradicionalnog graditeljskog jezika, obilježja koja skladno grade biser kaštelanskog raja.
Kamber vilu resi imenom svoje ljubljene supruge Nikoline Velat – NIKA.  Dr. Petar Kamber, Nika i njihovih sedmero djece koristili su vilu za privremeni boravak kao ljetnikovac. Ugledni i brojni obiteljski prijatelji – ugledni Splićani bili su njihovi česti gosti.
Međutim, jedna slučajnost asocira nas na tegobe današnjeg vremena. Naime, njegova ljubljena supruga Nika umrla je od posljedica španjolske gripe koja je započela u ožujku 1918. godine i trajala je sve do lipnja 1920. godine. Obuhvatila je cijeli svijet, oboljelo je otprilike 1/3 stanovnika. I tako, kao uspomena na prerano preminulu Niku ostala nam je prelijepa secesijska vila koja i danas plijeni svojom ljepotom – kazala je uoči izložbe muzejska savjetnica te autorica izložbe Sanja Acalija.

Povod izložbi  obnova je vile Nike koja će nakon dugog niza godina propadanja, napokon biti obnovljena u izvornom obliku uskoro i dostupna građanima Kaštela i njihovim gostima.

- Ova izložba je prilika da posjetitelje bolje upoznamo s tom vrijednom kućom, jednom od najstarijih na kojoj su se pojavili elementi secesije u Kaštelima. Kolegici Mirjani  Kos Nalis zahvaljujemo na prilici da se još jednom predstavimo u Opatiji, meki hrvatskog turizma – poručila je Acalija te nadodala kako utorstvo likovnog postava uz nju potpisuje i David Milić, a suradnici su Robert Jozić i Davor Kamenjarin.

Foto: MGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij