hren

U KAMBELOVCU UPALJENE SVIJEĆE I ODIGRANA PREDSTAVA BROD
Na inicijativu KUD-a Karol Wojtyla iz Kaštel Kambelovca članovi i pojedini vjernici ovog su se četvrtka na poseban način prisjetili tragedije koja je prije 28 godina pogodila stanovnike prijateljskog im grada Viteza u Bosni i Hercegovini, kada je dan nakon potpisanog primirja između HVO i Armije BIH, od minobacačke granate poginulo osmero djece.

U spomen na taj nemili događaj te za poginule Borisa Antičevića, Dražena Čečura, Sanju Križanović, Dragana Ramljaka, brata i sestru Velimira i Augustinu Grebenar te brata i sestru Milana i Sanju Garić, zapaljeno je osam svijeća uz kip Majke Božje u krugu crkve svetog Mihovila arkanđela u Kaštel Kambelovcu, a pri tome je molitvu odrješenja vodio župnik don Stanko Kačunić.

Nakon paljenja svijeća članovi KUD-a Karol Wojtyla u kuli Cambi odigrali su predstavu Brod koja govori o pogibiji djece u Domovinskom ratu, u kojoj troje srednjoškolaca i sedam učenika osnovne škole svjesni ratne opasnosti druže se i igraju. Razgovaraju o svojim očevima na bojištu, o želji odlaska u vojsku iako su maloljetni, o ratu.

- Do danas nitko nije kazneno odgovarao za taj zločin. Ali, što ne može pravo i ljudska pravda učiniti, čini ljubav ljudi, koji ne dopuštaju da se ta nevina djeca zaborave. Njihove obitelji već dovoljno pate i ovakva sjećanja im govore da nisu posve sami. Svake godine se redovito održava komemoracija u Vitezu, na košarkaškom igralištu gdje se tragedija dogodila pa su tako lani naši mladi kaštelanski glumci iz Karola Wojtyle nazočili tom tužnom skupu i odigrali prigodnu  predstavu Brod - kazali su u KUD-u Karol Wojtyla i napomenuli da bi to učinili i ove godine da ih nije spriječila situacija s pandemijom korone.

U prigodnom sjećanju na poginulu vitešku djecu sudjelovali su Ana Kurbaša, predsjednica KUD-a Karol Wojtyla, redateljica, a ujedno i gradska vijećnica te predsjednica mjesnog odbora Kaštel Kambelovca Doris Grgurin, kao i mladi iz dječjeg doma Miljenko i Dobrila. Gost večeri bio je branitelj Mirko Sušać koji je djeci na prigodan način ispričao priču o Domovinsko ratu. 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij