hren

ROBOTIKA U VRTIĆIMA
Tijekom ove pedagoške godine 2020/2021, u kaštelanskim vrtićima provodio se projekt pod nazivom „Edukacija predškolaca iz robotike“, Ovaj jedinstveni projekt, koji se po prvi put provodio u Hrvatskoj, a provodili su ga udruga za robotiku Futura i Dječji vrtić Kaštela.  uspješno je završen.

U projektu je ukupno sudjelovalo 11 vrtića s područja Kaštela sa 228 mališana, a cilj u je bio postići da djeca ne koriste tehnologiju samo kao konzument, nego da s tom tehnologijom nešto stvaraju. U sklopu projekta provedene su radionice, na kojima je sudjelovao i veliki broj nadarene djece, koja su pokazala veliki interes za sadržaj radionica.

Kroz radionice djeca su koristila najmoderniju i najsofisticiraniju opremu i tehnologije iz STEM područja, a upoznali su se i s osnovnim dijelovima robota, konstruirali osnovni robotski Lego Mindstorms EV3 model i naučili osnove programiranja u Lego programskom jeziku. 

Inače, projektom se želi ukazati  na važnost primjene robotike u obrazovanju, odnosno u suvremenoj jedinstvenoj obrazovnoj paradigmi koju integrira STEM područje. Jedan od najinovativnijih tehnoloških koncepata trenutačno dostupnih jest ideja korištenja robota za  podučavanje predškolaca ali i kroz sustave cjeloživotnog učenja. Lego Mindstorms roboti posjeduju tehnološki napredne softwere koji uključuju inovativna rješenja. Konstruiranje, sklapanje i programiranja robota idealan je način za podučavanje znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, odnosno STEM područja.

- Iznimno sam zadovoljan što smo ostvarili suradnju s DV Kaštela na čelu s ravnateljicom Ivankom Vučicom i što je ovaj projekt prepoznat kao platforma za edukaciju predškolaca. Cilj nam je širenje znanja i motiviranje predškolaca za robotikom. Kako živimo u vremenu napredne tehnologije, potrebe za robotikom su sve izraženije, pa tako i naša udruga želi unaprijediti vještine i znanja predškolaca, te pokazati sve dobre strane robotike.
Smatrali smo da kao što je i čitanje i pisanje važno za odgoj i edukaciju djece, informatička pismenost i nove tehnologije danas su  isto toliko važne. Osim djece, pozitivne povratne informacije dobili smo i od roditelja koji su oduševljeni novim načinom edukacije njihove djece. Svi se nadaju nastavku projekta kako bi još više djece razvilo svoje digitalne vještine - kazao nam je predsjednik udruge Futura profesor Goran Samardžić.

- Potaknuti interesom djece za aktivnosti i igre u digitalnom obliku, iskoristili smo priliku za suradnju s udrugom Futura, koja za cilj ima educirati nove generacije na području digitalne kompetencije s naglaskom na robotiku. Ovom suradnjom djeca su dobila priliku da na zabavan i siguran način uče o modernim tehnologijama i svladavanju važnog jezika današnjice- programskog jezika. Oduševljenje djece spoznajom da su tehnologiju koju su do sada koristili samo kao konzumenti, iskoristili za stvaranje nečeg novog potvrda nam je da smo ovaj interesni moment iskoristili na pravi način – kazale su nam tete u vrtiću Tratinčica u Kambelovcu.

- Sva radost djece je bila kad su sastavili u timu vlastitog robota-VOZILO kojim mogu upravljati na daljinski. Čak  i oni sa slabijom koncentracijom i djeca s p.p.su bili toliko zainteresirani da je sat prošao za trenutak aktivno. Djeca su postavljala pitanja i odgovarala. Djeca su surađivala, stekla nove spoznaje, nakon radionica kreativno se izražavala na tu temu i odlučili upisati tečaj robotike – potvrdili su zadovoljstvo djece i u vrtiću Trešnjica u Lukšiću.

Izrada robotića od posebnih lego-kockica te njihovo ¨”oživljavanje¨, novost je za djecu predškolske dobi , stoga su djeca bila vrlo zainteresirana u provedenim aktivnostima. Odličan metodički pristup rezultirao je vrlo dobrom razumijevanju uputa te laganom baratanju informatičkom opremom. Djeca su vrlo brzo shvatila gdje moraju „kliknuti mišem”, koju lego-kockicu trebaju pronaći u lego-kutiji te kako je trebaju spojiti. Svaki modelirani robotić imao je neku svoju posebnost u vidu „kockice ukrasa”, a zatim je uslijedilo programiranje odnosno davanje uputa robotiću što  sve treba raditi: hodati nekoliko koraka naprijed i nazad, lajati i zatim reći „hello”.Dječje strastveno navijanje u finalnoj utrci, dokaz je koliko su djeca uživala u ovim radionicama.

- Bilo mi je super, radili smo robotiće i barba nam je dao neke žice i onda se moj robotić počeo „ludirati” i lajao je – živopisno nam je svoje iskustvo opisao Šimun Đ.

- Meni je bilo baš zabavno, u robotića smo stavili „normalne”baterije i onda je on govorio i lajao . nastavio je Gabriel B.

- Imali smo kockice od struje i slagali smo robotića koji je lajao i vozio i govorio „oki-doki“. Bilo je odlično, imali smo kameru na zidu i gledali smo upute i napravili robotića. Super je bilo, radili smo robotiće od dijelova iz kutije. Ovo je ekstra i mislim da ću biti robotičar kad narastem – još su neke djećje izjave o njihovom doživljaju projekta, koje su nam rekli Ana Č., Mihaela B., Ante B. i Pave P

 

Foto: Futura


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij