hren

Katolički vjernici danas svetkuju Tijelovo, blagdan presvetog Tijela i Krvi Isusa Krista, koji se slavi četvrtak u godini poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Tijelovo će se danas obilježiti i u svim hrvatskim župama, gdje je ovaj blagdan službeno neradni dan.

Tijelovo je dan kada se vjernici prisjećaju da je Bog uzeo ljudsko tijelo kako bi svima  postao dohvatljiv i blizak. Kako se često naglašava, na Tijelovo se slavi Isusova stvarna prisutnost u sakramentu euharistije i šalje poruka da Crkva živi od euharistije jer je Isus, koji je nekoć hodao zemljom, sada prisutan u sakramentalnim prilikama i to tijelom, krvlju, dušom i božanstvom.

Prema katoličkoj teologiji, ovog dana Isus Krist za vrijeme mise prinosi žrtvu i pritom se služi svećenikom, koji na misi, pokazujući hostiju i kalež s misnim vinom, umjesto Isusa izgovara riječi: „Ovo je moje tijelo“ i „Ovo je moja krv“, a koje po zazivu Duha Svetoga postaju Kristovo Tijelo i Krv.

Svetkovina potječe iz 13. stoljeća, a vezana je uz sv. Julijanu, koja se kao 14-godišnjaknja zaredila u samostanu.  Dvije godine nakon zaređenja počela je imati viđenja, a jedno od njih bilo je i ustanovljenje posebnog dana u kojem će se svetkovati najveći Oltarski sakrament. Julijana je o ovoj poruci progovorila tek dva desetljeća kasnije, a papa Urban IV 1264. godine izdao je  bulu Transiturus i njome odredio da se ovaj blagdan slavi svake godine u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva. Na cijelu Rimokatoličku crkvu blagdan se u potpunosti proširio  u 14. stoljeću.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij