hren

U SRIJEDU ĆE PROJEKT PREDSTAVITI U SALONI U SOLINU
Projekt „Lažani u novom ruhu“ OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice za koji je zaslužan tim nastavnika i učenika izabran je među top tri projekta od 20 izabranih projekata osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije koji su se prijavili na poziv Centra izvrsnosti za sudjelovanje u projektu Čuvari baštine. Riječ je o pozivu na sufinanciranje projekata koji promoviraju lokalnu baštinu. Ovogodišnja je tema Skrivena blaga mista moga, a odnosi se na nepokretnu materijalnu baštinu.

- Naša je škola prihvatila poziv i napisala projekt „Lažani u novom ruhu“ te ga prijavila na natječaj. Sa zadovoljstvom možemo reći da smo odabrani među top tri projekta. Projektne aktivnosti su na interesantan način otkrile zanimljivosti o baštini našeg kraja. Projekt se provodio nizom radionica s izradom maketa, modela, rječnika, lente vremena, didaktičkih igara i digitalnih sadržaja, scenskim nastupom te samostalnim iskustvenim radom u školi i muzeju te posjetima samog lokaliteta na padinama Kozjaka – kazala je nastavnica Ružice Ivanković Ciotti, koordinatorica projekta uz koju je, kako je kazala, na projektu radio cijeli tim nastavnika i učenika škole, ali kao njena desna ruka, knjižničarka škole Marina Nikolić.

U projektu je sudjelovalo 13 djelatnika škole i oko 130 učenika. Učenici, a i neki nastavnici su se s Lažanima upoznavali kroz razne radionice kao što su stripoteka, izrada lente vremena, izrada raznih igara, robotika. Neki učenici otpjevali se kaštelanske pjesme na tradicionalan način te im dali moderan zvuk. Izrađivala se i maketa crkvice i to u kamenu, ali i u modernom lego ruhu. Pisala se i blackout poezija, ali i čakavski rječnik. Izradili su straničnike. Učenici su posjetili Muzej grada Kaštela te su šetali i do samog lokaliteta.

- Iako su Lažani od naše škole udaljeni malo više od sat vremena hoda, na žalost većem broju učenika pojam Lažani je nepoznat te nikada nisu posjetili taj lokalitet. Upravo je ta činjenica bila pokretač našeg školskog projekta  koji smo ostvarili u suradnji s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Projekt smo nazvali „ Lažani u novom ruhu“  i njime smo željeli upoznati učenike s kulturnom baštinom zavičaja, ali i potaknuti njih i njihove roditelje na kretanje i boravak u prirodi – kazala je Ivanković Ciotti.

Kako sam projekt izgleda možete pogledati OVDJE.

Naime, projekt „Lažani u novom ruhu“ sutra će biti predstavljen u Saloni u Solinu gdje će sudjelovati i ostale škole sa svojim projektima koje su se prijavile na poziv Centra izvrsnosti SDŽ.

- U srijedu u Saloni imamo predstavljanje svih tih projekata, pa smo napravili i jednu kratku prezentaciju gdje u pet minuta moramo predstaviti projekt. Svaka škola će imati svoj štand gdje će predstaviti što se radilo kroz projekt. Tu će biti predstavnici 30-ak škola koji su sudjelovali u projektu Čuvari baštine – kazala je Ivanković Ciotti uz koju će u Saloni biti i knjižničarka Nikolić i nastavnica Jadranka Kovačević te tri učenika.

U OŠ kneza Trpimira i dalje će vrijedno raditi na sličnim projektima, posebice sada kada se stvorila jedna jezgra ljudi u školi, kako je kazala Ivanković Ciotti, koji su vidjeti da mogu napraviti puno kad se slože.

 

Foto: OŠ kneza Trpimira


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij