hren

Hrvatska danas slavi Dan državnosti. Praznik u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. Godine, koje su mnogi svjedoci tog događaja opisali kao iznimno svečani čin, kojim se počeo graditi jedan novi život slobodnih ljudi.

Konstituiranju novoga Sabora, tada još uvijek  Socijalističke Republike Hrvatske, uz članove Sabora nazočili su i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica. Za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske – Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina. U prvim godinama svog rada Sabor je imao dva doma, Županijski i Zastupnički dom. Ustavnim promjenama iz 2001. godine Županijski dom je ukinut, a Zastupnički dom postao je jedini dom Hrvatskog sabora.

Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Ovaj veliki praznik za hrvatsku državu i hrvatski narod, danas su građanima čestitali brojni državni dužnosnici, a čestitke, posebno Kaštelanima, stigle su od gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića i njegovih suradnika, predstavnika različitih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, civilnih udruga, institucija i ustanova, političkih stranaka a čestitkama za Dan državnosti pridružuje se i redakcija Portala grada Kaštela.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij