hren

ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA NATJECANJA I PRAZNIK CVIJEĆA
U sklopu akcije Lipa su lipa moja Kaštela te 20., jubilarnog Kaštelanskog praznika cvijeća, koji je ove godine, zbog pandemije koronavirusa, doživio jedno drugačije izdanje, danas je u iznimnom ambijentu Biblijskog vrta održana dodjela zahvalnica i diploma sudionicima Kaštelanskog praznika cvijeća, kao i najboljima u natjecanju za najbolji okoliš odgojno-obrazovnih ustanova te natjecanju za najljepši kaštelanski perivoj.

Na 29. natjecanje za najljepši kaštelanski perivoj, ali i balkon, okućnicu i balaturu, prijavljeni su bili vlasnici takvih zdanja u svih sedam Kaštela, a stručno povjerenstvo u sastavu Nada Maršić, Tončica Matijaca, Danica Tadin i Anton Žanić , nakon obilazaka donijeli su jedinstvenu odluku da prvo mjesto i diploma za najljepši kaštelanski perivoj pripadne Jagodi Šimeri iz Kaštel Štafilića.
Diplomu za najljepšu okućnicu s cvjetnjakom dodijelili su također u Kaštel Štafilić Dragi Mornaru, a diplomu za najljepši kaštelanski stari dvor  Miljenku Rogulju iz Kaštel Starog. Ankici Babin iz Kaštel Starog u ruke su otišle dvije diplome i to za najljepšu balaturu i bogati hortikulturni sadržaj okućnice kuće za odmor. Diploma za lijepo održavanu okućnicu obiteljske kuće pripala je Borisu Vuletinu iz Kaštel Štafilića, a za najbolje održavanu okućnicu u svrhu turizma Ivanu Drnasinu u Kaštel Starom. Diplomu za lijepo održavanu okućnicu dobio je i Ivica Milan iz Kaštel Novog.

- Ono što smo nastojali je, a vezano za okućnicu kuće za odmor koja se nalazi na Kozjaku, da uklopimo arhitekturu u jedan prekrasan pejzaž i okružimo je mediteranskim biljem. Balatura za koju smo dobili nagradu, nalazi se u kompleksu stare kaštelanske jezgre, sa kamenim dvorom, koji je popločan oblucima. Kamena balatura je u sklopu kuće iz 16. stoljeća. Znači, jedan prekrasan kameni okvir koji je trebalo oživjeti, no zanimljivost svega je da iz tog kamena cvijeće raste samo pa nije bilo teško sve nadopuniti ukrasnim cvijećem – kazala je dvostruka dobitnica nagrade Ankica Babin.

Među tvrtkama i pravnim osobama, diploma za održavanje javnih površina, posebno područja Biblijskog vrta, otišla je u ruke djelatnika Vlastitog pogona, restoran Baletna škola u Kaštel Kambelovcu, vlasnika Tonija Perišina, dobio je diplomu za održavanje zelenih površina uokolo svog objekta, a Ivica Sučić, vlasnik kafića More u Kaštel Sućurcu, dobio je diplomu za kontinuirano hortikulturno uređenje ugostiteljskog objekta.

Škole održavaju kontinuitet

Povjerenstvo u sastavu Ivan Čagalj, Ksenija Danilo, Tatjana Klepo i Anton Žanić, u sklopu 33. Ekološko-edukativnog natjecanja odgojno-obrazovnih ustanova, pregledalo je okoliše i druge zelene površine u 11 ustanova.

U kategoriji ustanove prvo su mjesto podijelili centar za rehabilitaciju Mir u Rudinama te Miljenko i Dobrila, podružnica dječjeg doma Maestral u Kaštel Lukšiću.
U kategoriji vrtića prvo mjesto pripalo je vjerskom vrtiću Jordanovac iz Kaštel Lukšića, dok je drugo mjesto osvojio dječji vrtić Tamaris u Kaštel Gomilici. Treće mjesto podijelili su vrtić Trešnjica u Kaštel Lukšiću te vjerski vrtić Blagovijest.
Posebne diplome dobili su i Maslina u Kaštel Štafiliću te Žižula u Kaštel Starom.
U kategoriji škola prvo mjesto pripalo je školi Bijaći u Kaštel Novom, drugo mjesto podijelili su srednja škola Braća Radić u Kaštel Štafiliću te osnovna škola Prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom, dok je treće mjesto pripalo osnovnoj školi Kneza Mislava u Kaštel Sućurcu i osnovnoj školi Ostrog u Kaštel Lukšiću.

- Nagrade za odgojno-obrazovne ustanove jednako su edukativne kao i cijelo natjecanje te se nadamo da će naše škole, vrtići i ustanove nastaviti sa svojim aktivnostima, koje će rezultirati lijepim okolišima i zelenim površinama.
U natjecanju za najljepši perivoj, balaturu i okućnicu, povjerenstvo je zaključilo da nam je svake godine konkurencija sve veća i jača, iako nam se određeni broj vlasnika uređenih površina nije ni prijavio. Po tome možemo zaključiti da građani Kaštela sve više rade na uređenju i ozelenjivanju svojih prostora – ustvrdila je direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, koja je s dogradonačelnicom Jadrankom Matok Bosančić uručila nagrade najboljima.

Ovom prilikom uručene su i nagrade sudionicima Kaštelanskog praznika cvijeća, a to su Vlastiti pogon grada Kaštela, srednja škola Braća Radić, udruga Viola odorata te cvjećarnica Potočnica. Kako je naglasila voditeljica cijelog programa Marijana Vulas, ne treba zaboraviti ni obol koji su dali Gradska knjižnica i učenici škole Bijaći te komunalna tvrtka Zeleno i modro, a posebna zahvalnica uručena je Anti Ivči, za donaciju sadnica ginka, koje su svoje mjesto našle u vrtovima kaštelanskih odgojno-obrazovnih ustanova i na javnim površinama.

Anton Žanić, predsjednik udruge Lijepa naša Kaštela, na ovom je događanju javnost upoznao s novim projektom Griže, novog botaničkog vrta u Kaštelima.

Svakako, na kraju treba i spomenuti da su organizatori ovogodišnjih natjecanja, Praznika cvijeća te akcije Lipa su lipa moja Kaštela, Turistička zajednica, udruge Lijepa naša Kaštela, Bijaći i Biblijski vrt, škole Ostrog i Braća Radić te Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a pokrovitelj je bio Grad Kaštela.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij